Review Samsung Galaxy A5: premium, dar cu mici compromisuri
calendar_month 11 Feb 2015, 10:00
Samsung a prezentat recent in Romania noua gama de telefoane mobile cu Android - "Galaxy A". Modelele A5 si A3 sunt primele device-uri, dupa Galaxy Alpha, menite sa repozitioneze producatorul sud-coreean pe piata si sa-l plaseze in zona de design premium. Probabil era momentul ca Samsung sa faca o schimbare de look, daca nu cumva este cam tarziu, in conditiile in care majoritatea criticilor adresate producatorului au vizat materialele folosite pentru realizarea smartphone-urilor sale. Iar prin "materiale" vrem sa spunem plastic, in diferite forme. Problemele companiei, quantificate intr-un profit sub asteptari, au impus aceasta schimbare de strategie. Samsung are inclusiv un nou sef global de design, Lee Don-tae, care a lucrat o perioada, la Tangerine, cu Johny Ive - actualul designer sef al Apple. Asadar, de acum inainte ramane sa vedem cat de corecta este directia producatorului si daca noua strategia de produs va functiona. Am facut aceasta introducere pentru review-ul pe care vi-l prezentam astazi dintr-un singur motiv: Samsung Galaxy A5, modelul de smartphone care face obiectul testului de astazi, este unul dintre primele semne ale schimbarii de macaz la care a apelat compania. A5 ofera o carcasa realizata integral din metal, cu design foarte rafinat si incearca sa fie altceva. Ramane sa vedem daca si reuseste in acest demers, cu precizarea ca piatra de hotar pentru Samsung va fi reprezentata de succesul noilor flagship-uri, Galaxy S6 si Galaxy Edge 2, pe care le vom vedea la Barcelona, luna viitoare.
Unitatea de test Samsung Galaxy A5 ne-a fost pusa la dispozitie de catre QuickMobile.
Specificatii complete:
- Dimensiuni: 139.3mm x 69.7mm
- Grosime: 6,7mm
- Greutate: 123 grame
- Display: 5 inch cu rezolutie HD (1280x720p), Super AMOLED, 294 ppi, protejat cu Gorilla Glass 4
- Procesor: Qualcomm Snapdragon 410, la 1,2GHz, cu patru nuclee
- GPU: Adreno 306
- RAM/ROM: 2GB RAM, 16GB memorie interna
- Camera foto Principala: 13MP, AF, Blit LED, Geo-tagging, face detection, touch focus
- Camera foto Secundara: 5MP
- Retea - GSM, 3G, 4G / SIM - nano SIM
- Conectivitate: WiFi, Bluetooth 4.0, NFC, micro USB 2.0
- Senzori: Proximitate, ambianta, accelerometru, compas
- Sistem operare: Android 4.4.4 KitKat
- Baterie: Li-Po 2300 mAh
Design:
Samsung Galaxy A5 pare la primul contact vizual cu device-ul o restilizare a modelului de succes Samsung Galaxy SII. Design-ul partii frontale aminteste de SII, insa vorbim despre un cu totul si cu totul alt finisaj, o atentie extrem de mare la detalii.
Este mai mult decat evident faptul ca Samsung a incercat si a si reusit cu brio sa propuna fanilor un smartphone premium, de la grosimea de doar 6,7mm (retineti ca nu suntem fanii telefoanelor care bat campii la capitolul profil slim!), probabil ideala pentru dimensiunile generale ale terminalului, si pana la detaliile de design care infrumuseteaza device-ului intr-un mod cat se poate de discret.
Daca vreti, mai ales unitatea de test pe care am avut-o noi, de culoare alba, cu finisaj mat (alb perlat), ar fi mai potrivita pentru publicul feminin (de altfel, exista si versiuni pe nuante mai potrivite pentru publicul masculin - Midnight Black, Platinum Silver etc.). Design-ul reusit este punctat prin muchii cromate, extrem de subtiri, care scot in evidenta liniile estetice ale telefonului.
Partea frontala este dominata de ecranul de 5 inch acoperit cu sticla protectoare Gorilla Glass 4.
De remarcat este ca marginile laterale ale ecranului nu sunt atat de subtiri ca la alte smartphone-uri, dar asta nu este neaparat un lucru rau.
La baza ecranului avem butonul fizic central - Home (care are si rolul de a activa SVoice, incadrat in stanga si in dreapta de tasta capacitiva pentru multitasking si tasta capacitiva Back.
In partea superioara pe fata telefonului gasim difuzorul pentru apeluri, sigla Samsung, senzori de ambianta si proximitate si camera de 5MP pentru selfie-uri.
Muchia inferioara a carcasei adaposteste microfonul principal, mufa micro USB si jack-ul audio standard (3,5mm).
Pe latura superioara a telefonului gasim doar un al doilea microfon pentru eliminarea zgomotului de fond in timpul convorbirilor, dar care conlucreaza cu miccrofonul de la baza telefonului pentru inregistrarea sunetului stereo in cazul filmarilor.
Pe latura stanga a aparatului gasim butoanele fizice pentru ajustarea volumului.
Pe latura dreapta gasim butonul Power/Stand by, dar si sloturile (de tip sertar) care permit introducerea celor doua SIM-uri.
Aici detectam si primul compromis pe care Samsung l-a considerat acceptabil. Al doilea SIM poate fi folosit si pe post de slot pentru cardul micro SD. Din pacate, utilizatorul are de ales intre a folosi al doilea SIM sau cardul micro SD, pentru ca nu exista loc pentru ambele variante! Solutia nu ni se pare nici pe departe una buna. Producatorul putea opta pentru a oferi o memorie interna de 32GB, in loc de 16GB, renuntand la optiunea "ori card micro SD, ori al doilea SIM". In momentul in care cumperi un telefon pe care scrie DUAL (sau dual SIM) si in specificatii apare si optiunea de a mari spatiul de memorie cu ajutorul unui card micro SD, te astepti ca ambele functii sa fie disponibile simultan, nu prin eliminarea unei dintre ele...
Spatele Samsung Galaxy A5 este si el din metal, iar aparatul este monobloc, nu exista un capac detasabil.
Pe spate gasim sigla Samsung, logo-ul DUOS in partea inferioara si evident, angrenajul de camera in partea de sus.
Camera de 13MP se afla intre blit (stanga) si difuzorul smartphone-ului (ascuns sub o grila cromata).
Ca ergonomie, telefonul sta foarte bine in mana, in special datorita finisajului mat si, evident, dimensiunilor rezonabile are aparatului (daca acum cativa ani ne spunea cineva ca un smartphone cu display de 5 inch o sa ni se para confortabil, am fi strambat din nas, dar iata ca am ajuns aici).
Display:
Display-ul Super AMOLED de 5 inch cu rezolutie HD este mai mult decat ai nevoie pentru un terminal cu aceste dimensiuni. Imaginile sunt foarte clare aproape din orice unghi ai privi ecranul.
Pentru pretentiosi, insa, sau pentru cei care cauta cu lupa pixelii pe ecran, avem o veste buna. Ii vor gasi, dupa cum puteti vedea in imaginea de mai jos:
Folosit la modul normal, nu i se pot reprosa prea multe ecranului Galaxy A5, nici la vizionarea de clipuri de calitate HD si nici in jocuri cu grafica performanta.
Sunet:
Difuzorul principal al Samsung Galaxy A5, pozitionat pe spatele terminalului, ofera, din pacate, un sunet mediocru, din punct de vedere al calitatii. Volumul nu este nici el foarte puternic. Pe casti, lucrurile stau mult mai bine, iar configurarile playerului audio pot aduce calitatea sunetului la nivelul dorit de utilizator.
Hardware si benchmark:
Procesorul este un Qualcomm Snapdragon 410 (MSM8916) la 1,2GHz, cu patru nuclee, ajutat de 2GB RAM si de unitatea de procesare grafica Adreno 306. Combinatia nu este cea mai puternica pe care o putem gasi pe un terminal mobil, dar este una ieftina in comparatie cu alte chipseturi Qualcomm, insa ofera performante foarte bune si o rulare fluida a sistemului de operare. Evident, se pare ca aici a intervenit pentru a ajuta hardware-ul si noul TouchWiz, interfata proprietara Samsung, ce pare a fi acum ceva mai sprintena (desi pastreaza artificiile cu care Samsung ne-a obisnuit). Pentru un telefon cu o grosime de doar 6,7mm ne-a surprins in mod placut ca nu am remarcat incazirea carcasei pe spate. Jocurile se misca foarte bine pe noul terminal premium de la Samsung (in testele cu Real Racing 3 nu am intampinat nicio problema de grafica sau de incalzire a device-ului, nici chiar dupa aproape jumatate de ora de gaming).
De asemenea, dupa rularea timp de mai mult de doua ore a unui film HD pe YouTube, aparatul avea o temperatura absolut normala.
Iata si rezultatele obtinute de Samsung Galaxy A5 in testele Qaudrant, AnTuTu si Vellamo:
Quadrant
AnTuTu
Vellamo
Software si interfata TouchWiz
Galaxy A5, ca si Galaxy A3 si predecesorul care provocat valuri, Galaxy Alpha, ofera un refresh pentru interfata grafica. insa nimic care sa socheze utilizatorul obisnuit cu TouchWiz. In principal, este vorba despre aparitia unor noi teme pentru UI-ul Samsung care "imbraca" Android, dar in mod clar se fac simtite si cateva optimizari care duc la o interfata mai fluida.
Una dintre cele mai utile schimbari este legata de modul multitasking si de posibilitatea derularii verticale a aplicatiilor deschise, implicit a manipularii acestora folosind o singura mana.
Camere foto
Camera foto principala a Samsung Galaxy A5 face fotografii foarte bune, culorile sunt bine calibrate, iar functiile suplimentare ale aplicatiei de camera completeaza gama de optiuni oferita de telefon la acest capitol. Avem mai multe scene pentru langa Auto, precum Rear-cam Selfie (detecteaza fata utilizatorului atunci cand selfie-ul este realizat cu camera principala si declanseaza fotografierea automat), Panorama, Night si chiar posibilitatea de a realiza GIF-uri (animatii) din cadre diferite.
De asemenea, camera frontala de 5MP isi face treaba cu brio, daca sunteti fani de selfie-uri, si incorporeaza o functie ce poate detecta un gest pentru declansarea fotografierii.
Telefonul filmeaza FullHD la 30fps.
Iata cateva sample-uri cu camera principala:
(clic pe imagini pentru dimensiune mare)
Autonomie:
Bateria de 2.300mAh se comporta foarte bine, in conditii de utilizare normala. Precizam ca am testat telefonul cu o singura cartela SIM. In acest mod am obtinut de la Samsung Galaxy A5 o durata combinata de utilizare de 26 ore si 22 de minute, pana la nivelul de 25% al bateriei (instalare si rulare teste benchmark, instalare si rulare pentru jumatate de ora Real Racing 3, convorbiri - 15 minute, navigare web - in jur de 30 de minute, rulare film HD Youtube - 135 minute).
Autonomia este mai mult decat satisfacatoare.
Unul dintre avantajele implementate deja pe modele precum Galaxy S5, Ultra Power Saving Mode, mareste considerabil timpul de utilizare, reducand consumul la functiile de baza si trecand ecranul in modul alb/negru. La 25% baterie, Ultra Power Saving Mode garanta inca 3 zile de standby pentru telefon.
Pret si pachet comercial
Cutia Samsung Galaxy A5 nu iese din standardele producatorului.
Este din carton, cu grafica simpla, iar inauntru gasim Incarcatorul, Cablul de date, Castile si o agrafa pentru scoaterea sertarelor pentru SIM-uri, plus nelipsitele carticele si ghiduri.
In loc de concluzie:
Samsung Galaxy A5 este cu siguranta un terminal cu design premium, demn de orice varf de gama, insa pe parte de hardware nu il putem plasa aici. Hardware-ul, desi bine optimizat pentru a rula fara probleme Android 4.4, este relativ modest. Apoi, in ciuda unui hardware care ruleaza pe mai toate mid-rangerele de pe piata, ne lovim de pretul de aproximativ 1.900 de lei (cam mare pentru un telefon cu specificatiile amintite). Ce vrem sa spunem este ca habar nu avem in ce categorie de produs putem incadra Galaxy A5... si credem ca nici Samsung nu stie clar unde ar trebui sa-si plaseze produsul. Oficial, ne vom rezuma la a spune ce au declarat si reprezentantii companiei la lansarea din Romania: "este un smartphone pentru tineri". Noi vom completa doar cu "smartphone scump" pentru tineri. Nu stim ce succes va avea acest model de telefon de la Samsung, asa cum nu stim nici ce succes ar putea avea A3, fratele mai mic al Galaxy A5, cand in spatele lor se afla un produs cu adevarat premium din toate punctele de vedere: Samsung Galaxy Alpha. Piata va decide pana la urma.
Noutati