Review Motorola Moto 360: Wear it or not? (VIDEO)

calendar_month 11 Nov 2014, 16:25
Lumea tehnologica tipa sus si tare si cu orice ocazie ca wearables reprezinta segmentul de produse care va face viitorul utilizatorilor si iubitorilor de gadgeturi mai luminos. Momentan, eu pot spune un singur lucru: ca smartwatch-urile, poate cele mai importante reprezentante ale segmentului de produse despre care vorbesc, alaturi de Google Glass, fac ...senzatie, dar cam atat. Am testat in ultima perioada, cu sprijinul celor de la QuickMobile (carora HIT.ro le multumeste pentru device-ul pus la dispozitie!), Motorola Moto 360, noul smartwatch conceput de oamenii de la Motorola, sub umbrela celor de la Lenovo si care ruleaza Android Wear.
Inainte de prezentare, imagini si filmul care insoteste acest review, ma simt obligat sa fac o precizare: nu cred sa fi intalnit pana acum vreun gadget care sa ma fi facut, mai mult decat Motorola Moto 360, sa ma intreb daca am nevoie de un astfel de device? As cheltui o asemenea suma (in jur de 1500 lei) pentru el? Review-ul este, in mod clar, unul subiectiv, iar eu, ca autor al acestui articol, ma aflu printre fanii sa spunem ...temperati ai acestor tipuri de gadgeturi. Asta nu inseamna ca Moto 360 nu mi-a placut dar... sa vedem in continuare ce a iesit dupa intalnirea cu cel mai laudat ceas inteligent de pe piata.
Unboxing
Motorola Moto360 vine intr-o cutie rotunda, alba pe capacul careia avem imaginea ceasului inteligent. Pe scurt, ambalajul este reusit, insa nu impresionant.

In cutie gasim gadgetul (noi am testat versiunea neagra a device-ului cu bratara de piele) iar sub acesta incarcatorul care are si functie de stand (care isi gaseste cel mai bine locul pe noptiera, vedeti mai departe de ce), si un incarcator de priza (fara adaptor pentru Europa, dar cel mai probabil acesta vine la pachet odata cu achizitionarea device-ului). Tot in cutie mai gasim un mic ghid de start.
(clic pe imagini pentru dimensiune mare)



Design
Inca de la prezentarea oficiala a Moto 360, mass-media internationala a punctat pozitiv design-ul rotund al ceasului inteligent de la Motorola, implicit cadranul rotund de dimensiuni relativ mari pentru un astfel de device. Si asta facem si noi, pentru ca design-ul este unul reusit, respectand standardele (oarecum) ale ceasurilor de mana traditionale.

Insa, ce sare in ochi din prima atunci cand scoti din cutie Moto 360 este grosimea gadgetului, una generoasa in raport cu celelalte produse similare de pe piata.

Dar, la capitolul "plusuri" as trece ecranul protejat cu Gorilla Glass 3 si care, incadrat de bezelul mat, metalic, confera un aspect foarte rafinat smartwatch-ului.
Remontorul, care este de fapt un buton rotund si el, incadrat de un bezel auriu (de bun gust, pe scurt), este plasat in mod obisnuit, asa cum vedeti la orice ceas.

Ceea ce recomand oricui spera ca va gasi in cutia Motorola vreo piesa de arta sa isi ia gandul. Motorola Moto 360 este un gadget despre care ma abtin sa fac comentarii prea multe pe parte de design. Cred ca tine de gust, mie unul imi place mai mult Samsung Gear S. Dincolo de aceasta precizare, design-ul general este unul placut, in niciun caz nu avem de-a face cu un gadget de doi lei (nici la propriu, nici la figurat).
Diametral opus "remontorului" gasim microfonul gadgetului care ajuta sistemul de operare Android Wear sa preia comenzile vocale ale userului, iar activarea se face prin ridicarea mainii ca si cum priviti un ceas traditional si apoi prin rostirea "OK Google".

Ridicarea mainii in pozitia clasica de privire a ceasului scoate ecanul din stand-by.
Pe spatele ceasului se gasesc senzorii pedometru si cel pentru ritm cardiac.

Cureaua este din piele (neagra in cazul modelului testat de noi) si este fabricata de Horween Leather Company, unul dintre producatorii renumiti in SUA.
Hardware:

Specificatii complete:
- Ecran: LCD de 1.56 inch, rezolutie de 320 x 290 pixeli (exista o banda neagra in partea de jos a ecanului), densitate a pixelilor - 205ppi, protectie Gorilla Glass 3
- Diametru: 46mm
- Grosime.profil: 11,5mm
- Greutate: 49 grame (modelul testat de noi), 104 grame cu bratara din metal
- Acumulator: 320mAh (autonomie declarata la utilizare medie - o zi)
- Incarcare Wireless (exclusiv)
- Procesor: TI OMAP 3
- RAM - 512MB RAM
- Memorie: 4GB (memorie interna)
- Doua microfoane
- Sistem de vibratii pentru alerte
- Sistem de operare: Android Wear
- Compatibilitate: Smartphones cu Android 4.3 sau versiuni mai noi (puteti verfica ce modele de smartphones sunt compatibile -oficial- accesand acest link
- Conectivitate: Bluetooth 4.0
- Certificare IP67 (rezistenta la apa)
Cum si la ce il folosim - VIDEO
S-a intamplat ca in timpul dedicat review-ului pentru Motorola Moto 360 sa testam si un smartphone cu mai putine pretentii dar pe care l-am declarat demn de luat in seama pentru cine nu are dispozitia financiara (sau chef) sa dea mai mult de 650 de lei pe un Android Phone: Kruger&Matz Soul.

In primul rand, veti instala pe smartphone Android Wear, aplicatia care permite realizarea pairing-ului cu Moto 360 (sau oricce alt gadget wearable care ruleaza Android Wear). Totul se bazeaza, dupa cum ati banuit deja, pe Bluetooth asa ca vreti, nu vreti veti avea activata optiunea pe smartphone. Pairing-ul se face simplu si rapid, in doar cativa pasi, dupa instalarea si rularea aplicatiei pe smartphone: un clic in aplicatia ce ruleaza pe smartphone pe iconita "ceas", apoi confirmarea pe ambele device-uri a conectarii tot prin atingerea ecranelor. Fara coduri de securitate, fara complicatii, asta avand in vedere ca daca altcineva incearca sa se conecteze la smartwatch, acesta va vibra si va afisa modelul (sau un indicativ, dupa caz) al device-ului care vrea sa se "imperecheze" cu ceasul vostru.
Ce face, de fapt Moto 360? Considerati-l un ceas la care schimbati tema dupa bunul plac (in limita celor existente), care va afisa notificari pe micul ecran, primite de la smartphone.
Este un companion pentru smartphone-ul vostru, un accesoriu fashion, daca vreti. Desigur, are cateva functii in plus, precum posibilitatea de a da un like pe Facebook, a vedea un mesaj primit (SMS, email, inclusiv Facebook Messanger), puteti seta alarme, puteti cauta pe internet prin intermediul comenzii vocale, puteti primi notificari referitoare la calendar (sincronizare cu Google Calendar).
Controlul vocal al Moto 360 (ca si in cazul celorlalte device-uri Android Wear) este aproape vital pentru functionarea device-ului. Iar aici intervine ceea ce Google a incercat sa transforme in magie, dar nu prea stiu cat a reusit, cel putin in acest moment al dezvoltarii, OS-ului dedicat wearables: exista posibilitatea de a stabili prin control vocal a reminderelor, puteti raspunde sms-urilor tot prin control vocal, puteti cauta locatii (GPS) si stabili rute care vor fi afisate pe micul ecran, prin aceeasi metoda. Desigur, a vorbi cu ceasul (pentru ca acesta sa "inteleaga" ceea ce spui mana trebuie pozitionata destul de aproape de fata), pare mai putin "nebuneasca" decat sa vorbesti cu Google Glass, dar, totusi, parca ne aflam departe de ceea ce speram, ca si consumatori de la astfel de gadgeturi.
To cut a long story short, Moto 360 promite, ca si sistemul de operare Android Wear, multe, dar mai are ceva drum de parcurs pana la a deveni cu adevarat util sau macar functional suta la suta in ceea ce promite in acest moment.
Ce mi-a placut este ca Moto 360 intelege destul de bine romana si am fost placut impresionat ca in momentul in care am spus "OK Gloogle" si dupa aparitia cunoscutei interfete Google Now, in momentul in care am rostit "hit punct ro", micul display al ceasului a afisat rezultatele cautarii pe Google, asa cum trebuie. Din pacate, o navigare pe un device cu un display de 1,56 inch este imposibila prin interactiune tactica (si, logic, nu este nici implementata), asa ca unica optiune disponibila momentan este sa apesi pe linkul afisat in rezultate de pe ceas, iar smartwatch-ul va transfera activitatea pe ecranul smartphone-ului la care ai conectat Moto 360, operatiune care se realizeaza aproape instantaneu (vedeti clipul pentru demo).
URMARITI PREZENTAREA VIDEO A MOTOROLA MOTO 360
Ce mai poti face prin controlul vocal? Poti trimite note pe contul de Gmail prin comanda Ok Google, apoi "Take a note", urmata mesajul in sine. Ca tot am spus mai devreme ca Moto 360 se descurca in romana, ei bine, o face in anumite conditii dupa placul lui. Bug-uri? Da, destule, nu intotdeauna ceasul poate "intelege" mesajele asa cum ti-ai dori, dar lucrurile sunt in dezvoltare, cum spuneam.
Fitness... oarecum
Cei ce vor aprecia cu adevarat Moto 360 sunt cei care practica sportul si care vor sa fie informati cati pasi au efectuat intr-o zi (la propriu). Sau care vor sa-si ia pulsul (tot la propriu). Desigur, in Android Wear Store veti gasi cele mai diverse aplicatii pentru fitness, asa ca nu sunteti limitati la "pasi" si puls". In plus, din ce am putut observa in momentul redactarii review-ului, aveti peste 700 de aplicatii dedicate Wear in magazin, iar numarul lor creste de la o zi la alta.

Unele sunt ciudate (sau juvenile), altele utile, in functie de nevoile si asteptarile fiecarui user. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa instalati Wear Store pe un smarthone Android si sa vedeti ce promite sistemul de operare (minion) de la Google.
Autonomie
La capitolul autonomie pentru Moto 360 chiar nu am reusit sa stabilesc clar un interval pentru timpul de functionare oferit de gadget. Daca il folosesti intens si faci greseala sa setezi "Ambient lite ON" pentru display-ul wearable-ului atunci, in patru sau cinci ore, bateria se duce, din simplul motiv ca display-ul ramane activ (e ceva logic, s-ar intampla si la smartphones, daca ecranul ar rula permanent). Surpriza mai putin placuta vine cand iti dai seama ca si daca vrei sa protejezi resursele gadgetului ajungi cu greu la zece ore.

Acest aspect devine si mai dramatic in conditiile in care incarcarea se face exclusiv wireless, prin intermediul standului special (care se conecteaza la randul lui prin micro USB la o sursa - poate fi si un PC, normal).


Totusi, va intreb: cand ati plecat de acasa cu ceasul vostru cel de toate zilele si ati dat fuga la ceasornicar, seara, sa ii inlocuiti bateria? Nu, nu fac o comparatie cu ceasurile clasice, era doar doar o gluma, dar faptul ca un asa-numit "feature", precum incarcarea wireless, se transforma in impediment cand trebuie sa iei dupa tine stand-ul de incarcare, care si-ar gasi, de fapt, locul pe noptiera de acasa. Cu alte cuvinte, incarcarea wireless este un feature cu adaptorul special ...daca stai acasa.
In loc de concluzie
Motorola Moto 360 este cel mai reusit smartwatch, ca design, de pe piata? Gusturile nu se discuta! Este cel mai capabil din punct de vedere hardware? Nu. Mai toate se device-urile de acest gen se bazeaza pe aceleasi specificatii, ba chiar unele au integrata functie de telefonie printr-un slot de sim dedicat. Satisface prin autonomie? Nu. Este doar unul dintre smartwatch-urile disponibile pe piata si pe care eu, unul, le consider experimentale si scumpe, care nu au decat scopul de impulsiona dezvoltarea sistemului de operare Android Wear de la Google.
Motorola Moto 360 este un gadget la care primeaza designul, insa lasa de dorit inca la multe capitole privind functionalitatea sau, mai bine spus, utilitatea lui. Arata bine la mana unui barbat, arata ciudat, probabil (de mare) la mana unei doamne. Este de recomandat celor care sunt cu adevarat geeks? Probabil ca da.

Pretul Motorola 360 este de 1499 lei pe QuickMobile si pe alte site-uri. NU este un pret umflat de retailerii nostri, este cel real, la care s-au adaugat taxele si "partea leului" pentru ca cei care il comercializeaza sa nu iasa in pierdere.
Personal nu cred in actuala generatie de wearables de la niciun producator de pe planeta, asa cum nu credeam nici acum trei ani in tehnologia smart TV. Asa ca, daca il cumparati sau nu, depinde doar de dorinta voastra de a avea la mana cel mai traznet gadget la ora actuala. Ca vor urma actualizari software si imbunatatiri ale functionalitatilor device-ului, este clar. Nimeni nu investeste intr-un development de acest calibru daca nu crede ca ii va aduce profit candva, respectiv ca va fi dorit de utilizatori. Doar ca mi se pare ca mai trebuie sa asteptam un pic pana la maturizarea tehnologiei smartwatch (cu tot cu Google Wear sau TizenOS) pentru a da, rational, nu emotional, banii pe un astfel de gadget.

Noutati




