Review LG G Pro Lite Dual

calendar_month 19 Mar 2014, 09:30
Va recomandam in urma cu cateva zile cinci phablet-uri cu specificatii decente si preturi rezonabile. Unul dintre aceste device-uri era LG G Pro Lite Dual, phablet pe care l-am si testat intre timp si care poate fi achizitionat pe piata locala la un pret ce porneste de la 999 lei. LG G Pro Lite Dual este un phablet cu ecran de 5,5 inci, vine cu o baterie impresionanta si functie dual SIM.

(clic pe imagini pentru dimensiune mare)
Cititi in continuare ce ne-a placut si ce nu ne-a placut la phabletul mid-range de la LG
Consultati pe Shop.Hit.ro oferta de smartphones LG
Design
LG G Pro Lite Dual a fost lansat pe piata la sfasitul anului trecut, iar in acest an si-a facut intrarea si in magazinele din Romania. LG G Pro Lite Dual are un design foarte asemanator cu cel al phablet-ului G Pro, dimensiunea ecranului fiind identica: 5,5 inch.
Estetic vorbind phablet-ul impresioneaza din start.
Aparatul este foarte bine finisat, iar materiale folosite de companie par de buna calitate, chiar daca vorbim despre plastic din cap pana in picioare. Aspectul telefonului este, practic, unul care tinde spre premium, desi ca specificatii veti vedea ca nu avem de-a face cu un terminal smart de acest fel. Dimensiunile aparatului sunt de 150.2 x 76.9mm, iar profilul este de 9,48mm. Greutatea LG G Pro Lite Dual D 686 este de 161 grame.

Ecranul de 5,5 inci acopera toata partea frontala a phablet-ului, marginile laterale fiind foarte mici. Ecranul este incadrat de un bezel cromat (in realitate este plastic, dar sa nu uitam de practica Samsung aplicata pe varfurile sale de gama). Partea superioara a ecranului gazduieste sigla LG, centrata sub casca pentru apeluri, senzorul de proximitate si camera secundara de 1,3 MP pentru video-apeluri si convorbiri de tip Skype.

La baza ecranului gasim butoanele virtuale dedicate sistemului de operare Android: Back, Home/Task Manager, Meniu si tasta dedicata pentru comutarea intre cele doua SIM-uri.

Profilul LG G Pro Lite Dual este si el foarte placut din punct de vedere al design-ului, o rama care imita cromul completand look-ul elegant al intregului device.

Latura superioara a phablet-ului ofera jack-ul audio pentru casti de 3.5 mm, un port IR, un microfon secundar pentru eliminarea zgomotului de fond si un stylus cu locas dedicat si incadrat in corpul aparatului.

Baza gazduieste difuzoarele stereo plasate in extremitati, mufa micro USB si microfonul principal.

Pe latura stanga a LG G Pro Lite Dual gasim butoanele de volum si un buton dedicat Quick Note, aplicatie care serveste luarii de notite cu sau fara stylus-ul din dotare.

Pe latura dreapta este pozitionat butonul Power/Wake up.

Spatele LG G Pro Lite Dual gazduieste in partea superioara camera foto de 8MP cu AF si un blit LED.

LG G Pro Lite Dual vine in doua versiuni de finisaj: alb si negru.
Cutie si accesorii
In cutia in care vine LG G Pro Lite Dual mai gasim incarcatorul, un cablu de date, o pereche de casti si un ghid de utilizare. Toate accesoriile sunt de culoare alba pentru modelul alb, testat de noi.

Ecran si interfata
LG G Pro Lite Dual are un display de 5,5 inch cu tehnologie IPS, dar care are o rezolutie de doar 960 x 540 pixeli. La o asemenea dimensiune a ecranului rezulta o densitate a pixelilor de 200 ppi, destul de putin pentru standardele actuale. Totusi, la capitolul experienta de lucru device-ul nu dezamageste, ecranul fiind destul de luminos cu unghiuri de vizualizare excelente si capabil sa redea culorile destul de natural, fara a marja pe o cromatica excesiva.

De remarat este ca fenomenul pixelate, la care ne putem astepta avand in vedere specificatiile ecranului, nu poate fi observat cu ochiul liber.

Cu alte cuvinte, daca cifrele iti dau de gandit in ceea ce priveste calitatea ecranului, experienta de lucru cu display-ul este pozitiva si chiar surprinzator de placuta.
Mai trebuie spus ca ecranul raspunde excelent la atingere, iar comenzile sunt preluate foarte rapid.
Lg G Pro Lite Dual ruleaza Android 4.1.2 cu interfata personalizata a LG pentru device-urile sale cu sistem de operare de la Google.
Hardware
Pentru a oferi un phablet cu display de 5.5 inci la un pret "Lite", LG a facut destul de multe compromisuri, cel putin pe hartie. Chipsetul utilizat este un Mediatek MT6577, cu doua nuclee Cortex A9 tactate la 1GHz si GPU PowerVR SGX531, care nu staluceste prin performanta sau prin rezultate in testele benchmark, dar isi face treaba decent in majoritatea task-urilor. Phabletul-ul nu are lag-uri in meniuri, indiferent de animatiile selectate dintre cele disponibile by default.
GPU-ul este unul de buget, iar acest lucru se va simti in unele jocuri ceva mai coplexe din punct de vedere grafic, precum Real Racing 3. In principal se simte un efort din partea hardware-ului in redarea efectelor speciale din joc. Insa, majoritatea titlurilor prezente in Google Play ruleaza satisfacator.

LG G Pro Lite Dual are 1GB RAM si ofera un spatiu de stocare de 8GB, alaturi de un slot pentru cardurile microSD (suporta pana 64GB). Este bine de stiut ca din spatiul intern de stocare userul are la dispozitie in jur de 3,8 GB (dupa efectuarea unor actualizari ale pachetelor software preinstalate pe telefon). Cu alte cuvinte, veti avea nevoie in mod sigur de un card de memorie pentru suplinirea spatiului de stocare.
Am rulat cateva teste benchmark care confirma faptul ca pe parte de cifre, phabletul este unul mid range. GPU-ul se prezinta cel mai prost pe parte de procesare 2D, insa compenseaza pe 3D. Iata rezultatele generale:
(Quadrant si AnTuTu)

Dincolo de cifre, realitatea arata, in mod surprinzator, mult mai bine. Android 4.1.2 se misca foarte bine pe acest hardware, fara lagurile enervante si aproape omniprezente pe gadgeturile cu procesoare ieftine de la MediaTek, iar device-ul este capabil de multitasking intr-o masura destul de multumitoare. Mai exact, cu aplicatii de zi cu zi rulate concomitent, nu am observat o ingreunare a functionarii phabletului dual SIM de la LG.
De asemenea, pe LG G Pro Lite Dual nu veti observa, in ciuda specificatiilor modeste, acele blocaje ale sistemului de operare, intalnite pe multe smartphone-uri, in momentul in care anumite aplicatii isi fac actualizari, iar functionarea device-urilor este alterata semnificativ. Actualizarile lucreaza in background fara sa deranjeze userul decat cu cateva notificari. Este un element extrem de important si care arata ca optimizarea facuta de LG este reusita.
Functie Dual SIM bine implementata
Lg G Pro Lite Dual ofera doua sloturi SIM (suprapuse) ce pot fi accesate dupa inlaturarea capacului de baterie.

Ambele SIM-uri sunt active, ceea ce inseamna ca daca sunteti intr-o convorbire pe unul dintre SIM-uri iar pe celalalt numar va suna cineva veti fi notificat si veti putea raspunde la al doilea apel.
Pentru relevanta, am testat device-ul cu doua cartele din doua retele diferite. Pe parte de telefonie, LG G Pro Lite Dual se comporta impecabil, sunetul este clar, fara intreruperi si fara pierderi de semnal.

Tasta virtuala pentru comutarea SIM-urilor este foarte utila si permite, atunci cand este "apasata" pentru mai mult timp, accesarea directa a meniului dual SIM de unde veti putea stabili ce SIM ofera servicii de date, veti putea schimba culorile icon-urilor afisate in bara de notificari pentru o identificare mai usoara a retelei si veti putea seta un SIM exclusiv pentru apeluri.

Camera foto si Multimedia
Spuneam la inceput ca LG a facut cateva compromisuri pentru a putea oferi o versiune dual SIM relativ ieftina a varfului de gama G Pro. Am ajuns astfel la capitolul camera foto/video. Phabletul Lite Dual are o camera foto de 8MP cu AutoFocus si blit, ce este capabila sa filmeze HD (720p). Fotografiile realizate la rezolutia maxima oferita (3264 x 2448 pixeli) sunt de buna calitate insa se putea si mai bine. Nivelul zgomotului de imagine este suparator in momentul in care maresti fotografiile, chiar daca ele au fost facute outdoor, intr-o zi cu Soare puternic. In orice caz, LG a incercat sa compense cumva calitatea discutabila a senzorului prin oferirea unei aplicatii de camera foto bogata in setari si moduri de fotografie. Dupa acomodarea cu setarile (inclusiv stabilirea ISO) veti reusi sa faceti fotografii destul de bune.
Sample:

Pe parte de filmare, lucrurile stau ceva mai bine, dar se simte lipsa unui stabilizator de imagine. Filmarea este in general de buna calitate la rezolutie 720p@30fps.
Oricum am pune problema, camera de pe LG G Pro Lite Dual este mai slaba decat alte camere de 8MP regasite pe diferite smartphone-uri. Cum ziceam, reducerea costului implica anumite sacrificii.
Redare video - LG G Pro Lite nu se descurca foarte bine pe parte de redare video cu playerul incorporat. Clipurile, indiferent de rezolutie, sunt redate la rezolutia ecranului, iar accelerarea lipseste.
O experienta mult mai buna pentru redarea de filme veti dobandi pe LG G Pro Lite Dual dupa instalarea unui player third party. MX Player este o solutie in acest sens, prin intermediul decodarii software/hardware care isi face foarte bine treaba.
In ceea ce priveste clipurile full HD de pe YouTube, de asemenea, nu va puteti bucura de experienta completa. Clipurile la rezolutie 1080p ruleaza, insa fluenta redarii si calitatea sunt suprimate de rezolutia ecranului si, evident, de posibilitatile hardware reduse ale device-ului.

Calitate audio - phabletul celor de la LG ofera un sunet foarte bun si puternic prin cele doua difuzoare de la baza aparatului. Pe casti, sunetul este foarte bun cu singura conditie sa folositi o alta pereche de casti decat cea din pachetul comercial, handsfree-ul cu care vine telefonul fiind unul de buget. Playerul muzical al Lg G Pro Lite Dual ofera un EQ cu diverse presetari si chiar un posibilitatea de personalizare a benzilor de frecventa.

Stylus / LG QuickMemo / QuickRemote
Stylus-ul cu care vine in dotare LG G Pro Lite este unul dintre elementele de atractie ale device-ului pe langa ecranul mare, functia dual SIM si, veti vedea in cele ce urmeaza, autonomia.
Dupa modelul "original" LG G Pro, Lite Dual are stylus-ul incorporat in device.

Ne-a surprins in mod placut functionarea foarte buna a stylus-ului, chiar daca vorbim despre un accesoriu banal si care nu are calitatile unui S Pen de Samsung. Practic, Stylus-ul usureaza atat tastarea mesajelor text, cat si folosirea aplicatiei LG QuickMemo, de inspiratie LG G Pro. Si, pentru ca am ajuns aici, aplicatia este foarte utila pentru cei care doresc sa noteze in mod rapid ceva pe telefon scriind de mana.

QuickMemo poate fi adusa pe ecran prin apasarea butonului presetat aflat pe partea stanga a phablet-ului. Se pot luat notite direct peste ecranul device-ului cat si intr-o fila noua pentru notite.

Butonul poate fi configurat pentru activarea oricarei alte aplicatii.
LG a dotat phabletul G Pro Lite Dual si cu port Infrarosu, plus aplicatia Quick Remote, care transforma terminalul mobil in telecomanda pentru TV-uri, DVD-uri si aparate Blu-Ray. Functioneaza insa chiar si pentru televizoarele de generatie mai veche (CRT).

Setarea aplicatiei se face din cativa pasi scurti, iar aplicatia functioneaza excelent si poate accesa toate functiile gasite pe o telecomanda clasica de televizor. In aplicatie veti gasi lista cu brandurile de aparate compatibile.
Autonomie
Dupa aproape 24 de ore de functionare cu luminozitatea ecranului la jumatate, datele pornite pe unul dintre SIM-uri si actualizarile setate pe automat, mai mult de o ora de convorbire, instalarea a pana la 30 de aplicatii, rularea testelor benchmark, navigare pe internet, realizare de fotografii, peste doua ore de redare audio, WiFi ocazional, cu alte cuvinte o utilizare peste medie, indicatorul de baterie al LG G Pro Lite Dual arata 50%.

Rezultatul este excelent datorita bateriei folosite de LG. Acumulatorul este de 3140 mAh si se descurca minunat.

Evident, acelasi acumulator este ajutat sa ofere o astfel de autonomie si de ecranul cu rezolutie mica si de procesorul mai putin performant, dar destul de atent cu consumul de energie. De altfel, ce a "mancat" cel mai mult bateria pe durata utilizarii in cadrul testului nostru a fost reteaua celulara, cu 40% consum. Chiar si asa, la o utilizare cu adevarat intensiva, LG G Pro Lite Dual trece lejer de o zi si jumatate de functionare.
Avertismentul de baterie descarcata (15%) a fost primit dupa aproape 40 de ore de functionare in conditiile amintite mai sus.

Plusuri
- Autonomie mare pentru un phablet de 5,5 inch
- Design atragator, constructie ingrijita
- Stylus-ul functioneaza foarte bine chiar daca este unul simplu
- Sunet puternic in difuzoarele stereo, sunet de calitate pe casti
- Tasta virtuala dedicata pentru comutare si setari dual SIM
Minusuri
- Rularea clipurilor se face in limita rezolutiei ecranului, iar uneori se vad pixelate pe playerul preinstalat.
- Camera foto este discutabila, se putea mai bine
- Tastele virtuale nu sunt iluminate, iar pe intuneric trebuie sa ghicesti pe ce apesi.
- Telefonul nu este dotat cu senzor pentru reglarea automata a luminozitatii
- Castile din pachetul comercial sunt slabe calitativ
- Ar fi fost de preferat ca LG sa puna in pachetul comercial un stylus de rezerva, mai ales ca vorbim despre unul care nu poate fi decat extrem de ieftin.
Concluzie:
LG G Pro Lite Dual este dedicat acelor utilizatori care vor un device portabil cu ecran mare, functie dual SIM si autonomie mare, dar care nu sunt dispusi sa plateasca foarte mult pentru aceste facilitati. Nu este un smartphone pe care sa il cumparati pentru hardware-ul cu care este dotat. Prin urmare, nu este un device pe care l-am putea recomanda pentru gaming si nici pentru vizionare de filme pentru ca ofera o experienta mediocra la aceste capitole. In schimb, se descurca mai mult decat onorabil cu aplicatiile de zi cu zi, de la cele de socializare si pana la navigare pe internet si cu fisierele audio, calitatea auditiei fiind foarte buna. Sa nu uitam de stylus care este util in multe situatii. In concluzie, daca vreti un phablet de 5,5 inch cu design extrem de reusit, functie dual SIM si o baterie foarte bine calibrata pentru sarcinile zilnice, atunci LG G Pro Lite Dual poate fi cea mai buna alegere raportata, desigur, la pretul care porneste de la 999 lei.
Consultati pe Shop.Hit.ro oferta de smartphones LG
Noutati




