Review Lenovo Vibe X2 - mid-ranger cu design premium

calendar_month 29 Ian 2015, 09:00
Lenovo Vibe X2 a fost prezentat in Romania in toamna anului trecut, dupa anuntul privind intrarea Lenovo pe piata locala cu divizia de smartphones. Terminalul Vibe X2 este unul premium cel putin din doua puncte de vedere: design-ul este destul de inedit pentru un smartphone monobloc, iar display-ul este, in mod clar, de calitate superioara. Terminalul dispune si de un hardware performant, axat pe o solutie Mediatek cu procesor octa-core si pe 2GB RAM. In ultima perioada am testat o unitate Vibe X2, iar mai jos gasiti impresiile pe care ni le-a creat smartphone-ul.

Specificatii complete:
- Dimensiuni: 140.2 x 68.6 x 7.3 mm
- Greutate: 120 grame
- Display: 5 inch Full HD (1920x1080p) 441 ppi, protejat cu Gorilla Glass 3
- Procesor: MediaTek MT6595m True8Core, la 2GHz
- GPU: PowerVR G600
- RAM/ROM: 2GB RAM, 32GB memorie interna - 27GB disponibili pentru utilizator
- Camera foto Principala: 13 MP, 4160 x 3120 pixels, autofocus, LED flash, Geo-tagging, touch focus, face detection, panorama, HDR
- Camera foto Secundara: 5MP
- Conectivitate: 3G, 4G, Wifi, Bluetooth
- Senzori: Accelerometru, senzor de proximitate, compas
- Sistem operare: Android 4.4 KitKat
- Baterie: Li-Po 2300 mAh
Design multistrat
Design-ul Lenovo Vibe X2 este, asa cum am mentionat deja, unul special. Corpul telefonului este realizat din trei straturi distincte, de culori diferite, care dau un aspect general foarte elegant si rafinat smartphone-ului.

Materialul folosit pentru carcasa este aluminiu, iar ecranul de 5 inch este protejat cu Gorilla Glass 3. Smartphone-ul are o greutate de doar 120 de grame, iar raportat la display-ul de 5 inch oferit, Vibe X2 este foarte usor. Putem spune ca surprinde la acest capitol.
Partea frontala a Vibe X2 nu ofera nicio supriza: la baza ecranului exista cele trei taste capacitive Home / Meniu si Back, iar deasupra dsplay-ului gasim casca de apeluri, camera foto de 5MP, un led pentru notificari,senzorul de proximitate si cel de lumina.


Pe spatele telefonului gasim difuzorul principal (asezat in partea inferioara a carcasei), logo-ul cromat al Lenovo, iar sus camera foto principala de 13MP si blitul LED, dar si un microfon secundar.

Pe latura dreapta a Vibe X2 gasim butoanele fizice pentru volum si cel de Power/ Standby.

Pe latura stanga se afla doar locasul pentru micro SIM.

La baza device-ului se afla mufa micro USB si microfonul principal.

Partea superioara a carcasei gazduieste doar jack-ul audio 3,5mm

Ecran:
Lenovo Vibe X2 beneficiaza de un display de 5 inch, cu rezolutie Full HD si o densitate a pixelilor de 441ppi. Cu aceste specificatii nu este de mirare ca ecranul te impresioneaza din prima.

Culorile, stralucirea imaginilor si nivelurile de alb si negru sunt foarte bine calibrate. In plus, utilizatorul poate regla individual tonul de alb in functie de scenariul de utilizare si de mediul in care foloseste smartphone-ul. De asemenea, unghiurile de vizualizare sunt foarte bune.

Hardware si benchmark
Lenovo Vibe X2 se bazeaza pe cea mai performanta solutie hardware de la MediaTek. Este vorba despre procesorul octa-core MediaTek MT6595m cu patru nuclee Cortex-A17 la 2.0GHz (dedicate sarcinilor solicitante) si alte patru nuclee Cortex-A7 la 1.7GHz, care preiau task-urile obisnuite si asigura un consum redus al bateriei. Procesorul este ajutat pe parte grafica de GPU-ul PowerVR G600 (solutie bine cotata de la Imagination Technologies), tactat la 600Mhz. Alaturi de cei 2GB RAM, configuratia promite performante foarte bune. Am realizat cateva teste benchmark cu Vibe X2, iar mai jos aveti rezultatele.
Quadrant

Antutu

Vellamo

Pe scurt, rezultatele sunt foarte bune, cu singura precizare ca AnTuTu spune ca Lenovo a apelat la cateva cheat-uri pentru a obtine rezultatele afisate. In fine, nu despre acest aspect dorim sa vorbim, pentru ca indiferent de scor, hardware-ul Vibe X2 este unul mai mult decat puternic. In plus, Lenovo este una dintre companiile care nu au avut astfel de probleme in trecut (vezi scandalul mai vechi cu Samsung si HTC). Cel mai important este pe ce dai banii, pentru ca nu cumperi niste cifre. Cu alte cuvinte, cum se comporta terminalul celor dela Lenovo in utilizarea de zi cu zi?
Am instalat pe Vibe X2 Asphalt 8: Airborne si l-am jucat aproximativ jumatate de ora. Nu am intampinat niciun fel de lag sau de problema de afisare nici in meniuri si nici in timpul gameplay-ului. Jocul arata excelent pe display-ul fullHD de 5 inch si se misca fara repros. De asemenea, navigarea prin meniurile sistemului de operare se face fluent. Vibe X2 se descurca excelent si cu rularea de clipuri full 1080p. Per general nu exista task pe care sa il faci pe Vibe X2 care sa solicite hardware-ul atat de mult incat sistemul sa oboseasca. Noua ni se pare ca Lenovo a facut o alegerea foarte buna optand pentru solutia MediaTek.
Software cu Vibe UI
Lenovo Vibe X2 ruleaza Android 4.4.2 peste care Lenovo a instalat propria interfata, Vibe UI.

Customizarea interfetei grafice de catre producatorii de smartphones este o arma cu doua taisuri, dupa cum stiti, iar de cele mai multe ori utilizatorii nu sunt prea incantati de modificarile pe care le sufera Android-ul. Nici noi nu suntem adeptii acestor artificii care, de cele mai multe ori, nu fac decat sa consume din resursele hardware ale unui device doar pentru oferi ceva "diferit" din punct de vedere grafic. Vibe UI nu se departeaza de aceste probleme prea mult, insa customizarea propusa de chinezi poate fi pe gustul multora dintre utilizatori.

Nu vom intra in prea multe detalii legate de look-ul Vibe UI dar ceva tot trebuie sa va punctam: interfata cu care vine Vibe X2 este foarte customizabila si veti gasi preinstalate o serie de elemente grafice din care sa alegeti ce va place, de la fundaluri de ecran si pana la teme principale si pentru lockscreen. Desigur, exista posibilitatea sa descarcati alte teme, fundaluri de ecran etc.

Lenovo Vibe X2 vine cu o suita aplicatii de securitate preinstalata si care porneste si ruleaza automat in background inca de cum initiati aparatul. Se numeste Security si contine patru module principale (Anti-virus, protectie informatii, Utilizare date si Anti-spam), plus functia de scanare a dispozitivului.

Camera foto:
Camera foto ofera o calitate medie, ne asteptam la ceva mai multa performanta la un astfel de smartphone. Fotografiile au o calitate rezonabila, dar nu exceleaza la niciun capitol. Utilizatorul poate apela la cateva setari, insa in comparatie cu alte camere foto de telefon mobil cu senzor de 13MP parca lipsesc destul de multe optiuni. In orice caz, accesarea setarilor pentru camera se face usor, din interfata integrata. Avem activare HDR, functie de panorama si alte cateva scene de fotografiere. Vedeti in continuare cateva exemple de imagini realizate cu Lenovo Vibe X2:
(clic pe imagini pentru dimensiune mare)



Autonomie:
Bateria de 2300mAh poate asigura o autonomie de lucru de o zi, in conditii de solicitare medie, pentru Lenovo Vibe X2. In cazul in care smartphone-ul nu este lasat sa "respire", iar luminozitate este setata pe maximum, in aproximativ 7 sau 8 opt ore veti incepe sa cautati incarcatorul. Am efectuat un test video ce a implicat rularea repetata a unui clip video FullHD, cu ecranul setat pe luminozitate maxima si cu conexiunea WiFi pornita: in 2 ore si 7 minute bateria ajunsese la 50%. Nu este nimic anormal aici, luand in calcul hardware-ul puternic al terminalului. Pe de alta parte, in standby telefonul nu consuma mai nimic.
Am fi preferat ca bateria smartphone-ului sa fie de capacitate ceva mai mare, chiar daca acest lucru ar fi insemnat sacrificarea partiala a profilului de doar 7,3mm.
Pret, pachet comercial
Pretul Lenovo Vibe X2 este asa cum va spuneam la inceputul articolului, in jur de 1900 de lei. In cutia telefonului veti gasi incarcatorul, cablul de date si castile - toate accesoriile sunt albe. De asemenea, aveti un ghid e utilizare, o folie de protectie bonus pentru ecranul smartphone-ului si o agrafa din metal cu ajutorul careia veti putea accesa sertarul pentru cartela micro SIM.

Ce ne-a placut si ce nu ne-a placut la Vibe X2 de la Lenovo? Ne-a placut design-ul care iese, oarecum, din tiparele cu care ne-am obisnuit in cazul smarphone-urilor cu ecran tactil. De asemenea, am apreciat calitatea ecranului cu care este dotat Vibe X2 si faptul ca Lenovo a optat pentru o solutie hardware puternica. Ceea ce ne-a dezamagit a fost bateria smartphone-ului, dar si camera foto pe care o voiam ceva mai performanta. Nu in ultimul rand, pretul de achizitie ni se pare un pic cam mare.
Noutati




