Review iPhone 6 Plus - i se spune Goliat

calendar_month 20 Oct 2014, 19:22
Este mare, i-am putea spune Goliat! Este din metal, este subtire, dar pare robust, are un display excelent, o camera foto foarte performanta si se numeste iPhone 6 Plus. Are si un pret la fel de mare, dar despre asta vorbim mai tarziu. iPhone 6 Plus (versiunea 16GB, pe alb) a ajuns in redactia HIT.ro in urma cu cateva zile si ne-am dedicat tot weekend-ul (si ceva in plus) realizarii unui review pentru "cel mai cel" iPhone de pana acum. Inainte sa incepem, va spunem ca unitatea de test ne-a fost pusa la dispozitie de catre QuickMobile.
Unboxing
Cutie - pachetul este alb, simplu, poate cel mai simplu ambalaj iPhone de pana acum, dar in tonul a ceea ce ne asteptam de la Apple.


In cutie gasim phablet-ul - nu ii vom spune smartphone decat daca nu avem de ales, pentru desi are 5,5 inch, este mai mare (cel putin pe inaltime, decat un Galaxy Note 4 (care are ecran de 5,7 inch). Mai avem incarcatorul (care vine prin QuickMobile cu un adaptor pentru prizele europene), castile Earpods, ambalate la radul lor in cutia proprie, si cablul de date/incarcare Lightning. Desi speculatiile vorbeau inainte de lansare despre un cablu cu mufa USB reversibila, iata ca nu este cazul. Mufa USB este clasica. Bineinteles, in pachet mai avem si stickerele Apple, ghidurile de pornire rapida si celebra agrafa pentru scoaterea sertarului unde introduci nano SIM-ul.
Vedeti un video unboxing in continuare (cu scuze pentru sharf-ul cu figuri tehnice...)
Design si display

Folosesc deja un phabet cu display de 5,5 inch. M-am obisnuit cu el relativ rapid. Cand vine vorba despre iPhone 6 Plus, insa, lucrurile sunt un pic diferite. Phabletul este mai mare decat ...mare. Telefonul este mai lung decat m-as fi asteptat.

Apple nu a mers in niciun caz pe ideea de edge-to-edge pentru lateralele ecranului (este departe de acest concept), iar un LG G3 il bate rau la acest capitol, cu siguranta. Senzatia este ca display-ul, desi mare, ocupa mai putin decat m-as fi asteptat. Asa ca avem in fata un phablet cu rame (superioara si inferioara) mari, probabil unica solutie pentru Apple de a implementa TouchID / home buton in partea de jos si camera frontala (dar si senzorul camerei principale de pe spate), sus. Pe scurt, este un device cu o carcasa prea mare pentru ecranul de 5,5 inch. Nu acelasi lucru se poate zice despre grosimea phabletului, care are doar 7,1mm.

Mai trebuie sa va spun ca materialul pentru carcasa este din aluminiu? Probabil ca nu. Apple a renuntat la design-ul cu muchii drepte pentru iPhone 6 si 6 Plus. Smartphone-ul este rotunjit cam peste tot. Este bine? Este rau? Tine doar de gust. Mie imi place, dar recunosc ca in redactie am cativa colegi, posesori de iPhone 4S si 5S, care au spus ca "noul iPhone e hidos". Dar, reiau, acest aspect tine doar de preferintele estetice!

Display-ul are marginile tesite, gratie sticlei speciale (Shatter proof glass, oleophobic coating) care acopera display-ul. Arata bine, dar sa fim sinceri: solutia de design pentru display adoptata de Apple nu este noua, iar prima data am vazut-o acum ani buni la ...Nokia Lumia 800, apoi la Samsung Galaxy S3 etc. Nicio inovatie aici.
Pentru ca vorbim despre un aparat din metal, antenele de comunicatie ale iPhone 6 Plus sunt amplasate lateral, sub carcasa, si iti poti da seama cam pe unde se ascund sub corpul din aluminiu urmarind liniile sau benzile inguste, mate, care subliniaza inclusiv design-ul phabletului.

Fata iPhone 6 Plus gazduieste ecranul de 5.5 inch, TouchID-ul / butonul Home in partea de jos, iar in partea superioara gasim difuzorul pentru apeluri, camera frontala si senzorul de proximitate.


Pe spate avem logo-ul Apple cromat si lucios, care iese in evidenta, iar in partea superioara camera principala, microfonul pentru inregistrari video si blit-ul aparatului.

Pe latura stanga gasim micul switch programabil, ca si in cazul celorlalte iPhones (care pune device-ul in mod silence sau blocheaza rotirea ecanului, in cazul 6Plus), si butoanele de volum, realizate si ele din aluminiu si care ies elegant din carcasa.

Pe latura dreapta este butonul de power/standby si sertarul pentru nano SIM. Pentru ca vorbim despre un telefon mare, Apple a mutat butonul Power pe laterala dreapta (in cazul modelelor anterioare, el se gasea pe rama superioara a aparatului).

Decizia este corecta, cu o singura precizare. Butonul de Power este pozitionat prea sus pentru un astfel de aparat. Cu greu ajungi la el si cauti cu degetul pe rama terminalului pana il gasesti. O pozitionare centrala pe latura telefonului ar fi fost mult, mult mai ergonomica!
Latura inferioara a iPhone 6 Plus gazduieste audio jack-ul de 3,5mm, microfonul principal, slotul pe standard lightning si grila difuzorului principal, care ocupa cam o treime din baza telefonului.

Dupa cum vedeti, am facut cateva observatii pe marginea design-ului Apple, mai ales ecran vs. dimensiuni generale. Dar, sa nu fiu gresit inteles! iPhone 6 Plus arata incredibil de bine, se plaseaza acolo unde trebuie, in varful piramidei smartphone-urilor de top. Este un terminal high-end si nimeni nu poate contesta acest lucru.
Cum stam cu ergonomia?
Apple a apelat la cateva trucuri pentru a minimiza efortul in utilizarea unui astfel de phablet.
La initierea setarilor aparatului, poti alege intre doua marimi de fonturi si icon-uri, tocmai pentru ca avem un display de 5,5 inch. Aici se vede atentia Apple atunci cand decide sa abordeze un alt segment de utilizatori.
De asemenea, dubla atingere a butonului Home aduce iconurile doar pe jumatatea inferioara a display-ului, astfel incat phablet-ul sa poata fi folosit cu o singura mana, o solutie ingenioasa si necesara, dar discutabila, pentru ca tot iti trebuie mainile lui Ghita Muresan ca sa ajungi cu degetele acolo unde intentionezi.

Asa cum am spus la inceput, este un aparat mare, raportat la ecranul de 5,5 inch. Vreti inca un argument? Samsung Galaxy Note 4, cu display de 5,7 inch, are o inaltime de 153,5mm, in timp ce iPhone 6, cu display mai mic, de 5,5 inch, are o inaltime de 158,1mm.
Pentru ca tinteste conceptul phablet, Apple a implementat in iPhone 6 Plus rotirea automata a ecranului in functie de cum pozitionati device-ul. Ne place ca se misca repede, display-ul se adapteaza la modul landscape sau portrait imediat ce inclini aparatul in pozitia dorita.

Display
Avem ecranul de 5,5 inch cu rezolutie fullHD (Apple isi numeste ecranul Retina HD Display) care este uimitor din toate punctele de vedere. Este luminos, clar pana la cel mai mic detaliu. In fine, ofera tot ceea ce te astepti de la un "Apple". Vizibilitatea ecranului este buna outdoor cu singura conditie sa setezi luminozitatea terminalului pe automat (sau sa o plasezi spre maximum). Tehnologia de display a Apple isi face treaba asa cum ne-a obisnuit, iar rezolutia de 1920x1020p cu densitate de 400 de pixeli per inch este mai mult decat excelenta.

Desigur, vor exista voci care vor spune ca Apple nu a facut pasul la QuadHD si ca iar a ramas in urma. Aceste voci vor vorbi insa doar dintr-un laborator de teste de dragul de a se auzi. NU exista logica optica si medicala (raportata la anatomia ochiului uman) pentru adoptarea unei rezolutii de 2560x1440 pixeli pe un display de doar 5,5 inch.
Hardware si performanta
"It'a monster!" - cel putin asta spune AuTuTu Benchmark dupa rularea testelor complete. Iar rezultatul este pe masura, mult peste iPad Air (prima generatie). Din pacate, raportatea la alte varfuri de gama, precum Galaxy Note 4, competitorul direct, este imposibil de facut cu aplicatiile benchmark pe care le-am avut la dispozitie. Oricum, avem hardware diferit, sisteme de operare diferite, asa ca nu mai este nevoie de alte explicatii ca sa justificam ca a compara iOS/iPhone cu Android/Nexus 5, Note 4 LG G3 etc. (ca exemple) intra in categoria ...tabloid.
Nu ne pierdem in prea multe cifre. Iata ce afiseaza AnTuTu dupa rularea testului:


Specificatii complete:
- Ecran: Retina HD display / 5,5-inch (diagonala) LED-backlit widescreen Multi-Touch / IPS technology / rezolutie - 1920x 1080-pixeli cu 401 ppi / Contrast: 1300:1 / luminozitate maxima: 500 cd/m2 / Display Zoom
- Chipset: Apple A8 cu CPU Cyclone dual-core la 1.4 GHz (bazat pe ARM v8) / GPU: PowerVR GX6450 (quad-core) / Co-procesor M8 (motion processor) / 1GB RAM / 16GB (versiuena testata de noi).
- Camere foto:
Camera principala - iSight Camera - 8 MP, 3264 x 2448 pixeli / f/2.2 aperture / OIS / phase detection / AF, blit dual tone / Panorama (pana la 43 MP) / Burst mode / Tap to focus /
VIDEO: inregistrare video la 1080p HD (30 fps sau 60 fps) / inregistrare video Slo-mo (120 fps sau 240 fps) / Time-lapse / AF continuu la inregistrare video / zoom 3X
Camera frontala - FaceTime: 1,2MP (1280 by 960) / f/2.2 apertura / inregistrare video la 720p / senzor Backside illumination / Auto HDR pentru foto si video / detectare a fetei imbunatatita / Burst mode / Control al expunerii / mod Timer
- Senzori: Accelerometru, giroscop, senzor proximitate, compas, barometru
- TouchID: Fingerprint sensor in butonul Home
- Retele: (nanoSIM) - Retele 2G, 3G, 4G
- Conectivitate: 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi / Bluetooth 4.0 / NFC (limitat la ApplePay, adica inutil in Romania)
- Localizare: Assisted GPS si GLONASS / Digital compass
- Dimensiuni si greutate: 158.1 x 77.8 x 7.1 mm / 172 grame
Gaming:
Jocul Rear Racing 3 merge mai bine decat pe orice alt device pe care l-am testat pana acum, fara niciun fel de exagerare. Totul ruleaza impecabil, nu exista niciun fel de lag-uri, iar jocul se incarca extrem de rapid in comparatie cu iPad 4, de exemplu.

Vedeti in continuare cum se misca iPhone 6 Plus ruland Real Racing 3:
Camera foto / video (sample-uri)
iPhone 6 Plus (si desigur si iPhone 6 de 4,7 inch) are, probabil, una dntre cele mai bune camere de smartphone de pe piata. Te ajuta sa faci capturi foto de calitate indoor si outdoor, in aceeasi masura. Declansarea este rapida, stabilizare optica excelenta pentru un terminal mobil, culorile sunt naturale, nivelul de zgomot de imagine este extrem de redus, functia HDR a fost destul de bine pusa la punct.
Apple nu a "servit" fanilor filmare 4K pe iPhone 6/6Plus. Mare dezamagire pentru unii, total irelevant pentru altii. In schimb compenseaza cu functia SloMo, si vedeti mai jos la ce ne referim:
Iata cateva fotografii realizate cu iPhone 6 Plus atat indoor, cu si fara blit, cat si outdoor (acolo unde camera isi demonstreaza valentele adevarate):
(Clic pe imagini pentru dimensiune mare)
Outdoor



Indoor



Inainte de a termina capitolul foto/video, nu putem evita subiectul lentilei care este expusa accidentelor si zgarieturilor, din cauza design-ului (o fi din sticla de safir, dar totusi...)

Software: iOS 8.0.2
Am primit unitatea de test sigilata de la QuickMobile, drept pentru care am avut pe phablet iOS 8.0. Am facut update-ul la 8.0.2. Asta inseamna ca din 16GB spatiu intern de stocare (cat are unitatea primita de noi), am avut la dispozitie vreo 12GB, in mod real. Putin, dar este (inca) politica Apple care nu vrea sa renunte la limita asta minima si sa o ridice la 32GB, cel putin.
Pe iPhone 6 Plus am spus deja ca iOS 8xx aduce o trecere automata a ecranului din landscape in portrait si invers si ca atingerea repetata a TouchID pozitioneaza iconurile din jumatatea superioara a device-ului in jumatata inferioara, pentru acces mai usor la aplicatii. Tot pentru mai multa ergonomie, in browsing sau mesagerie, tastatura iPhone 6 Plus a fost completata cu cateva functii pe care le aveti in imaginea urmatoare.

Configuratia despre care vorbim a tastaturii este valabila doar in modul landscape.
Despre browsing pe iPhone 6 Plus ar trebui sa adaugam ca device-ul se preteaza de minune pentru o astfel de activitate datorita, evident, ecranului mare.

Redare audio, redare video (suport fisiere) si nesuferitul iTunes
Difuzorul de la baza aparatului se aude bine: ofera bass decent si dinamica buna a sunetului, insa nu se poate compara cu solutia BoomSound de pe HTC ONE.
iPhone 6 Plus se aude tare, cu certitudine, insa nu ne-a impresionat foarte mult. La nivel ridicat tinde sa distorsioneze. Nu mult, dar o face, ceea ce la un device care bate spre mia de euro ca si cost e destul de neplacut.
Pe castile Apple Earpods muzica se aude asa cum probabil multi stiti deja, excelent! Nu avem comentarii de facut aici, in plus exista o serie de preseturi in functie de stilul muzical ascultat pe care le puteti folosi pentru o experienta audio excelenta.
Prostul obicei al Apple de a limita suportul pentru anumite formate de fisiere video se pastreaza. Dispunem, pe scurt, de: H.264, MPEG-4, M-JPEG.

Itunes ramane si el obligatoriu pentru transferul de filme etc.
Autonomie
Bateria iPhone 6 Plus este de 2.915 mAh si trebuie spus din start ca bate de departe ca performante bateria de pe iPhone 6 (4,7 inch), dupa cum chiar Apple publica in informatiile oficiale:

Insa, cel mai bun test de baterie este cel in care te "joci" cu telefonul pana cand dispare si ultima picatura de energie din baterie. Asa ca, am pornit telefonul 100% incarcat vineri (17 noiembrie) la ora 19.45 si am inceput configurarile. Am activat sim-ul, Wifi-ul (cu notificari activate si ele), am demarat descarcarile de aplicatii necesare din AppStore, am rulat teste benchmark, am realizat fotografii, am filmat, am instalat RealRacing3 si l-am rulat (vreo 15 minute), am vizionat un film (fullHD - streaming) de 1 ora si 55 de minute, am realizat convorbiri 45 de minute (cel putin, in diferite retele), am facut browsing o ora (atat 3G -4G-ul nu prea exista in locatia noastra- cat si Wifi), (evident, nu le-am facut pe toate intr-o zi, am mai intrat si noi, si telefonul, intr-un standby meritat :). Am primit avertismentul de baterie descarcata (20%) abia duminica (19 noiembrie), ora 16:20. In tot acest interval (vineri 17 noiembrie ora 19:45 - duminica 19 noiembrie ora 16:30), am chinuit iPhone 6 Plus "ca pe hotii de cai", l-am folosit intensiv, iar autonomia oferita de baterie ni se pare de-a dreptul excelenta. Da, in sfarsit, iPhone-ul Apple are si o baterie care nu este bataie de joc!
De precizat este ca filmul, rulat in sistem streaming (1,55 ore), cu luminozitatea la jumatate, sunet la 75% pe casti, a consumat fix 20% din baterie. Adica, daca vreti, puteti vedea cinci filme FullHD (de lung metraj - online) pe device.
Ar mai fi de spus ceva - in apeluri, consumul bateriei aproape ca nu se simte.
Calitate apeluri
Am folosit o cartela Orange. Am realizat convorbiri in Vodafone, Orange, RCS&RDS (sorry Telekom, n-am avut ocazia). In toate situatiile nu am intampinat niciun fel de problema audio (o fi de "vina" si HD Voice-ul Orange, nu stim sigur), am auzit si am fost auziti impecabil, indiferent de zgomotul de fond al mediului in care am vorbit. Pe parte de telefonie, din nou, nota zece!
In loc de concluzie:

Este inutil sa facem o recomandare de achizitie pentru iPhone 6 Plus. Are un pret pe care putini si-l permit, iar altii nu il considera justificat, raportat la un telefon mobil, oricat de inteligent ar fi el. De cealalta parte, exista userii care l-ar cumpara cu ochii inchisi si, credeti-ma, sunt multi (de altfel, e demonstrata treaba).
Cert este ca Apple a dat din nou lovitura de marketing cu noile modele de telefoane mobile ale companiei. Apple iPhone 6 se vinde ca painea calda (a devenit oficial cel mai bine vandut iPhone din istoria smartphone-urilor Apple), iar iPhone 6 Plus pare si mai cerut de catre consumatori decat "fratele" mai mic. La QuickMobile, pretul iPhone 6 Plus de 16GB 4G, versiunea alba (adica modelul testat de noi) este de 3.999 lei. Ce v-am recomanda noi este ca daca intr-adevar vreti sa cumparati un astfel de smartphone de la Apple, sa va orientati catre versiunea de 32GB. Costa mai mult, dar cum aplicatiile Apple sunt si ele imense in anumite cazuri, veti avea nevoie de spatiu.
Vreti totusi o concluzie a experientei oferite de iPhone 6 Plus in aceste cateva zile, cat timp l-am avut la dispozitie? Atunci spunem ca noul phablet al Apple nu ne-a dezamagit ca functionalitate nici macar o secunda, dar la partea de design avem ...mici retineri. Dar, daca ne gandim un pic la optimizarea specifica Apple, la ecosistemul de aplicatii si calitatea camereri foto, parca si acele mici retineri legate de design incep sa dispara. Pe scurt, ne place iPhone 6 Plus!
Noutati




