Review HUAWEI ASCEND MATE 7

calendar_month 03 Apr 2015, 11:00
Huawei Ascend Mate 7 este un phablet in adevaratul sens al cuvantului, ce ofera un display excelent de 6 inch, un design demn de un flagship si hardware de top, unde trebuie sa mentionam din start puternicul procesor Kirin 925 si senzorul de amprenta care functioneaza ireprosabil. Fara doar si poate, terminalul se bate de la egal la egal cu varfurile de gama ale concurentei si mai are un atu imbatabil pe acest segment: Pretul mai mic! Ascend Mate 7 a fost lansat global in luna octombrie, anul trecut, si se pare ca smartphone-ul s-a bucurat de un real succes comercial, unul neasteptat nici chiar de catre producator. Evident, piata pe care Huawei Ascend Mate 7 a reusit sa se impuna prin vanzari mari este China, urmata de altele din regiunea Asiei. Din pacate, in Europa terminalul nu a avut un succes comparabil cu cel inregistrat in China, desi putem afirma, dupa ce am testat phabletul, ca este pacat ca utilizatorii sa nu ia in calcul achizitia unui astfel de telefon.

Huawei Ascend Mate 7 ne-a impresionat inca de la primul contact. Design-ul este unul extrem de rafinat, materialele folosite pentru carcasa, sticla si aluminiu, sunt premium, constructia este atenta, iar hardware-ul, elaborat in mare parte in-house, ii poate face mandri pe chinezi. Ascend Mate 7 costa in acest moment, in versiunea de baza - 2GB RAM, 16GB memorie interna - in jur de 2.000 de lei intr-o oferta speciala CEL.ro, mai ieftin decat Galaxy Note 4 de la Samsung sau iPhone 6 Plus, dar poate concura fara probleme cu cele doua phablet-uri consacrate.
Inainte de a incepe review-ul, multumim CEL.ro pentru unitatea de test pusa la dispozitie.
Design si constructie
Huawei Ascend Mate 7 are o carcasa unibody, din aluminiu si un profil slim, de doar 7,9 mm, ceea ce il situeaza, ca grosime, intre iPhone 6 Plus si Galaxy Note 4.

Design-ul este foarte reusit, desi tocmai aici s-ar putea ca multa lume sa sanctioneze Huawei - terminalul seamana, ca linii generale, cu smartphone-urile din gama ONE de la HTC, insa ar fi exagerat sa spunem ca Ascend Mate 7 este o copie a acestora. Exista elemente care aduc cu HTC, dar atat.

In ciuda dimensiunilor mari ale ecranului, respectiv 6 inch, smartphone-ul este doar putin mai mare decat un Samsung Galaxy Note 2, de exemplu (este mai inalt, insa nu si mai lat). De altfel, in timpul testelor am purtat phabletul de la Huawei intr-o husa de protectie dedicata Galaxy Note 2.
Pentru o comparatie mai clara, cu cifre, avem dimensiuni de 157mm x 81mm x 7,9mm pentru Huawei Ascend Mate 7 si 153,5mm x 78,6mm x 8,5mm pentru Note 4, care dispune de un ecran mai mic - 5,7 inch. De asemenea, aveti mai jos o fotografie cu Huawei Ascend Mate 7 si un smartphone cu display de 5 inch (Blackberry Z30), tot pentru a va face o imagine cat mai clara asupra dimensiunilor telefonului.

Partea frontala a terminalului este ocupata in proportie foarte mare de ecranul de 6 inch. Tastele capacitive ocupa baza ecranului iar pe rama inferioara gasim plasat, foarte discret, Logo-ul Huawei. Camera de 5MP si difuzorul pentru apeluri sunt plasate, traditional, in partea de sus.

Display-ul este protejat cu sticla Gorilla Glass 3.
Latura dreapta a dispozitivului gazduieste butoanele fizice pentru standby/Power si Volum.

Pe latura stanga gasim sloturile pentru micro SIM si cardurile microSD (suporta pana la 128GB).

Baza telefonului adaposteste mufa micro USB si microfonul principal.

Pe latura superioara gasim jack-ul audio de 3,5mm si un al doilea microfon.

Pe spate gasim difuzorul principal in partea stanga, jos, senzorul de amprenta, chiar sub camera foto principala, si blitul LED.

Display si sunet
Ecranul de 6 inch IPS LCD ofera o rezolutie de 1920 x 1080p si peste 360 ppi si este protejat cu Gorilla Glass 3. Display-ul ofera o luminozitate foarte buna, culori naturale si vii si un nivel accentuat de negru in imaginile afisate, ceea ce sporeste impresia de claritate si stralucire. Pe scurt, ecranul nu dezamageste deloc.

Utilizatorul poate opta pentru schimbarea temperaturii de culoare, o functie software intalnita din ce in ce mai des pe majoritatea varfurilor de gama. Touchsreen-ul este capacitiv in 10 puncte si isi face treaba excelent, asa cum te astepti de la un smartphone de top.
Unghiurile de vizualizare sunt foarte bune.

Huawei ASCEND Mate 7 dispune de un singur difuzor, plasat pe spatele carcasei in partea de jos. Sunetul redat este destul de puternic, dar ceea ce ne-a placut in mod special este claritatea foarte mare a acestuia. Sunetul oferit prin difuzor are o dinamica buna, insa nu exceleaza pe frecventele joase.

Telefonie:
Nu am intampinat niciun fel de probleme in apelurile efectuate cu Huawei Ascend Mate 7, din contra, putem spune ca auditia si semnalul sunt de calitate inalta, probabil comparabila celei oferita de smartphone-urile Blackberry si care pot fi considerate etalon.

Hardware
Specificatii complete:
- Display: IPS LCD de 6.0 inch, rezolutie de 1080 x 1920 pixels (368 ppi), protejat cu Corning Gorilla Glass 3
- Procesor: Chipset HiSilicon Kirin 925, octa-core, patru nuclee la 1.8 GHz (Cortex-A15) patru nuclee la 1.3 GHz (Cortex-A7) si GPU Mali-T628
- Memorie RAM / ROM: 2 GB / 16 GB spatiu intern de stocare (+Slot microSD)
- Camera principala: 13 MP, 4128 x 3096 pixels, autofocus, LED flash, Geo-tagging, face detection, HDR, panorama
- Camera secundara: 5 MP, filmare la 720p
- Senzor de amprenta plasat pe spatele carcasei
- Retele: 3G, 4G
- Bluetooth: v4.0, A2DP, EDR, LE
- WLAN: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot
- NFC
- Altele: GPRS, EDGE
- Porturi: microUSB 2.0 / jack audio 3.5mm
- Senzori: Accelerometer, gyro, proximity, compass
- Audio: DTS Surround sound enhancement
- Baterie: Li-Po 4100 mAh
- Sistem de operare: Android 4.4 (KitKat) cu Interfata EMUi 3.0
- Dimensiuni si greutate: 157mm x 81mm x 7.9 mm / 185 grame
Chipsetul HiSilicon Kirin 925 elaborat de catre Huawei este o solutie hardware mai puternica decat ne-am fi asteptat. Cele opt nuclee (patru nuclee la 1.8 GHz - Cortex-A15 si patru nuclee la 1.3 GHz - Cortex-A7), GPU Mali-T628 si cei 2GB RAM plaseaza phabletul Huawei in testele benchmark in varful clasamentelor. Iata cateva rezultate in Quadrant, AnTuTu, Vellamo si Geekbench:
Quadrant

AnTuTu

Vellamo

Geekbench 3

La redarea de filme full HD, telefonul se incalzeste, insa nu excesiv. Incalzirea smartphone-ului se face uniform, pe toata suprafata spate, semn ca Huawei a proiectat device-ul astfel incat caldura sa se disipeze uniform.
Ca de obicei, am instalat si rulat Real Racing 3 si putem spune ca experienta grafica si performanta oferite de Ascend Mate 7 nu se deosebesc absolut deloc de cele oferite de device-uri de top de la alti producatori.

Senzor de amprenta
Implementarea unui sensor de amprenta pe smartphone-uri nu este o noutate in industrie, Huawei a preluat ideea, dar modul impecabil in care functioneaza totul te face sa uiti acest detaliu.

De la primele setari ale senzorului de amprenta, la utilizarea ulteriora, totul functioneaza excelent la acest capitol.
Setare senzor amprenta
Din doar cateva scanari ale degetului care atinge senzorul (cinci sau sase scanari) functia este activata, iar pentru siguranta ca veti accesa telefonul si cand nu puteti folosi acest senzor facilitatea este dublata de un pin pe care il stabileste utilizatorul.

Cum spuneam, senzorul functioneaza impecabil, nu a dat niciun rateu. De precizat este ca se pot stabili pana la cinci amprente. Trebuie sa spunem ca, o data ce am folosit senzorul de amprenta pentru functia de deblocare a telefonului, aproape ca nu ne-a mai interesat ca avem la dispozitie clasicul buton fizic de wake up. Desigur, utilitatea senzorului de amprenta nu se limiteaza la deblocarea terminalului. El poate fi folosit si pentru autentificare si plati (cea in urma functie nefiind disponibila in Romania).
Software - Android 4.4.2 cu ultimul update de la Huawei pentru EMUI 3.0

Da, vorbim despre Android 4.4.2, dar se impune precizarea ca optimizarile facute de Huawei si, in mod surprinzator, implementarea interfetei proprii, au dus la un rezultat la care, sincer, nu ne asteptam. Este vorba despre o rulare mai mult decat fluenta a sistemului de operare pe acest terminal. Nu exista laguri nici macar atunci cand sistemul de operare este abia pornit si te astepti la putine intarzieri din cauza incarcarii incomplete a aplicatiilor setate sa porneasca la boot.
Interfata EMUI 3.0:
Interfata EMUI, proprietara Huawei, arata bine (icon-urile din tema de baza seamana cu cele ale iOS) si este simplificata fata de ceea ce ofera Android 4.4. Nu avem un App Drawer, asa ca aplicatiile instalate din Google Play vor aparea pe unul dintre ecrane. Utilizatorul are totusi posibilitatea de a realiza foldere pentru gruparea pe categorii a aplicatiilor.
Pe langa tema de baza, pe phabletul Huawei mai sunt preinstalate si disponibile imediat alte cateva teme pe care le puteti vedea in imaginea de mai jos.

Ceea ce ne-a placut in mod special nu este look-ul interfetei, ci modul impecabil in care functioneaza, respectiv fluenta foarte mare cu care poti naviga intre ecrane (zero lag) si deschiderea rapida a meniurilor, deschiderea rapida a aplicatiilor, accesul rapid la task manager etc.

Camera foto
Camera foto de 13MP realizeaza fotografii de calitate buna in conditii de lumina naturala si se descurca mai mult decat bine in interior, mai ales daca folositi functia HDR. Blitul ajuta si el in conditii de lumina slaba. Totusi, nu putem afirma ca Huawei Ascend Mate 7 exceleaza la capitolul foto. Iata cateva sample-uri realizate cu setarile default (clic pe imagini pentru dimensiune mare):



Autonomie peste medie
La utilizare normala am obtinut in teste doua zile si peste noua ore pana la avertismentul de baterie de 10%.

In testul video, cu luminozitate 100%, sunet la 100%, redare clip full HD (1080p) YouTube (implicit WiFi pornit) am obtinut 5 ore si 36 de minute pana la nivelul de 20% baterie.

Rezultatul este mai mult decat confortabil si justifica existenta bateriei de 4100 mAh (nu putine sunt cazurile in care baterii de capacitate mare s-au dovedit foarte slabe in utilizarea reala). Nota 10 pentru autonomie!
Pachet comercial
In cutia Huawei Ascend Mate 7 veti gasi incarcatorul, cablul de date, castile, agrafa pentru SIM si microSD si o serie de ghiduri.


Concluzii si pret
Huawei Ascend Mate 7 este un dispozitiv care te sperie atunci cand auzi de ecranul de 6 inch, dar dimensiunile generale ofera o ergonomie similara unui Galaxy Note 4, de exemplu, iar asta pentru ca Huawei a reusit sa "impacheteze" hardware-ul intr-o carcasa ale carei dimensiuni sunt mai mici decat te-ai astepta. Desigur, dimensiunile phablet-ului nu il recomanda tuturor utilizatorilor, insa cei care opteaza pentru un astfel de device nu vor fi dezamagiti. Telefonul este mult mai comod decat poti intui din fotografii. De asemenea, hardware-ul implementat de Huawei in Ascend Mate 7 este unul ce ofera performanta pe toata linia. Design-ul este premium, iar bateria de 4.100 mAh face fata cu brio solicitarilor astfel incat cu greu veti reusi sa o consumati in mai putin de o zi si jumatate, chiar si la o utilizare intensiva.

Si, sa nu uitam, senzorul de amprente functioneaza impecabil. Singurul lucru ce poate fi reprosat Huawei este ca nu a dotat Ascend Mate 7 cu un stylus, pretabil pentru dimensiunile generoase ale ecranului si pentru aplicatiile dedicate care abunda in Google Play.
Huawei Ascend Mate 7, versiunea de 16GB stocare cu carcasa pe negru, este disponibil la CEL.ro, in cadrul unei oferte promotionale, la pretul de 1949 lei.
Pretul de raft pentru Ascend Mate 7 este de 2049 lei, iar versiunile cu 32GB spatiu de stocare pronesc de la pretul de 2.339 lei si ajung la 2489 lei pentru varianta dual SIM.
Noutati




