Review HTC ONE M9 - premiu(m) pentru conservatori

calendar_month 05 Mai 2015, 20:36
HTC ONE M9 a fost prezentat oficial pe 1 martie anul acesta. Evenimentul a avut loc chiar inainte de targul de tehnologie mobila de la Barcelona, MWC 2015. Putini au fost impresionati de terminal la prima vedere, mai ales ca vorbim despre o restilizare palida a modelului anterior, ONE M8. Schimbarile esentiale si care fac din ONE M9 un device interesant sunt sub carcasa premium. Avem puternicul chipset Snapdragon 810, 3GB RAM si o camera performanta cu senzor de 20,7MP. Din start trebuie spus ca, pentru cunoscatorii seriei, ONE M9 nu socheaza si nu atrage privirile mai mult decat o facea, in urma cu un an, predecesorul sau, M8. Cu alte cuvinte, ONE M9 mizeaza pe fidelitatea fanilor companiei si mai ales pe performantele hardware aduse la zi.
Multumim CEL.ro pentru unitatea de test pusa la dispozitie!
Specificatii complete:
- Dimensiuni: 144.6 x 69.7 x 9.6 mm
- Greutate: 157 grame
- Display: Super LCD3 de 5 inch, 1080 x 1920p (441 ppi), protectie Gorilla Glass 4
- Chipset: Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810 (octa-core) cu CPU cu patru nuclee Cortex-A53 la 1.5 GHz si patru nuclee Cortex-A57 la 2 GHz.
- GPU: Adreno 430
- Memorie RAM: 3 GB
- Memorie: 32 GB
- Slot memorie: MicroSD (pana la 128GB)
- Sistem de operare: 5.0 (Lollipop), cu interfata HTC Sense UI 7.0
- Camera principala: 20.7 MP, (5376 x 3752p), autofocus, dual-LED (dual tone) flash, posibilitate de fotografiere in timpul filmarii, geo-tagging, detectie fata / zambet, HDR, panorama
- Camera secundara: 4 MP, 1080p@30fps, HDR
- Conectivitate: 3G, 4G: HSPA 42.2/21.1 Mbps; LTE Cat6 300/50 Mbps
- Tehnologie wireless: WiFi - 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot
- Bluetooth 4.1, A2DP, apt-X / GPRS / EDGE / NFC
- GPS: A-GPS, GLONASS
- Porturi: microUSB 2.0; 3.5mm jack; Port IR
- Senzori: accelerometru, giroscop, senzor proximitate, compas
- Audio: Difuzoare stereo - tehnologie BoomSound
- Baterie: Li-Po 2840 mAh
Design si constructie
HTC a spus "sa fie metal". Din nou. Si a fost metal, ca si la versiunile anterioare ale M9, cu mici modificari, care pot trece aproape neobservate. Este un lucru bun sau un lucru gresit ca taiwanezii au optat pentru pastrarea design-ului? Fanii HTC vor aprecia acest aspect, celelalti probabil ca nu. Cert este ca avem de-a face cu un terminal metalic, unibody, premium cap-coada si ca producatorul s-a concentrat, asa cum de altfel a si declarat, pe combinarea celor mai bune elemente estetice si carcateristici ale ONE si One M8 pentru a aduce la viata ONE M9. In mare parte a reusit, insa avem o mica banuiala (avem voie sa si speculam, nu?), si anume ca pastrarea design-ului are, de aceasta data, legatura mai mult cu indisponibilitatea (financiara) companiei de a mai investi si in altceva decat in hardware, respectiv in ceea ce gasim in interiorul lui ONE M9. Cu alte cuvinte, nu ne mira ca intr-un singur an(!) HTC a pierdut, prin demisie, doi sefi de design industrial. Acest detaliu ar trebui sa dea de gandit celor care iau lucrurile de-a gata si inghit marketingul vandut cu lozinci de tip - "suntem consecventi in a oferi utilizatorilor ceea ce stim noi sa isi doresc ei...". Este foarte posibil ca producatorul sa nu poata oferi altceva decat ceea ce are, in mare parte, la indemana. Dar, din nou, este doar o speculatie!
Versiunea testata de noi este cea cu finisaj in doua tonuri - carcasa argintie (aluminiu) incadrata de o rama aurie, foarte discreta, dar care ofera device-ului un look general mai rafinat si mai premium decat versiunea gri.
Partea frontala a HTC ONE M9 gazduieste ecranul de 5 inch, incadrat in partile superioara si inferioara de grilele care acopera difuzoarele terminalului. De asemenea, langa difuzorul din partea superioara a carcasei se gaseste si camera de 4MP (UltraPixel) si senzorii de ambianta si proximitate. De precizat este ca in interiorul grilei difuzorului superior gasim observam si un mic LED pentru diverse notificari.

Latura dreapta a smartphone-ului include butonul fizic de Standby, butoanele de volum si slotul (de tip sertar) pentru cardul microSD.

Latura stanga a device-ului nu gazduieste decat slotul (tot de tip sertar) pentru nano SIM.

Baza telefonului adaposteste mufa audio de 3,5mm si mufa micro USB.

Latura superioara este acoperita cu un plastic lucios ce ascunde micul dispozitiv IR.

Spatele telefonului ofera camera principala de 20,7 MP si blitul LED dual tone. Central, pe spatele device-ului, avem logo-ul companiei.

Display si sunet:
HTC ONE M9 ofera acelasi display ca si prima generatie ONE: vorbim despre un SuperLCD 3 cu rezolutie FullHD, unde singura diferenta este data de sticla protectoare Gorilla Glass 4 in cazul ONE M9 (Gorilla Glass 2 in cazul One).

Ecranul smartphone-ului ofera o vizibilitate destul de buna in lumina directa a Soarelui:

Pe parte audio, HTC ONE M9 suna excelent, atat pe difuzoarele externe stereo amplasate frontal sub grilele deja traditionale pentru design-ul HTC, cat si pe castile cu care vine la pachet si care sunt si ele de buna calitate. Sunetul pe difuzoare poate fi configurat: Theater Mode sau Music Mode in functie de ceea ce vizionati si ascultati, evident. Per general, sunetul este foarte bun, desi parca nu atat de puternic pe cat ne obisnuise compania cu cele doua modele anterioare.
Hardware si benchmark
HTC a mizat pentru ONE M9 pe chipsetul Snapdragon 810, in ciuda problemelor care ar fi generate de supraincalzirea procesorului (problema invocata de concurenta). Se stie deja ca Samsung a ales pentru Galaxy S6 si S6 Edge propria solutie, Exynos din motivele precizate mai sus.
Si, da, device-ul se incalzeste in timpul rularii unor aplicatii ce solicita procesare mai multa - vezi cazul testelor benchmark sau jocurilor precum Real Racing 3. Nu este ceva ce deranjeaza decat intr-un singur caz - rularea testelor benchmark, unde am simtit, intr-adevar, ca unitatea de test se incalzeste mai mult decat ne asteptam. Dincolo de aceasta observatie, device-ul nu pune probleme.
Trecand acum la experienta oferita la modul real (inainte de a va oferi rezultatele in testele benchmark), smartphone-ul ruleaza impecabil, asa cum este si normal la o configuratie hardware atat de puternica si, evident, actualizata pentru 2015. Lollipop 5.0.2 ajuta, evident, si el, si nu am intampinat niciun fel de probleme in incarcarea si rularea aplicatiilor sau in multitasking.
Benchmark
Ca de obicei, am rulat testele Quadrant, AnTuTu, Vellamo si GeekBench 3 si aveti rezultatle in continuare:
Quadrant:

AnTuTu:

Vellamo:

GeekBench 3:

Software si Lollipop - in miscare
Android 5.0.2 a fost customizat de catre HTC cu traditionala deja Sense UI (versiunea 7.0).

Utilizatorul este intampinat de nelipsitul BlinkFeed cu care daca te-ai obinuit de la variantele anterioare ale ONE (si nu numai), nu te va deranja. Pe de alta parte, cum nu suntem fanii customizarilor, o versiune simpla a Lollipop ne-ar fi placut mai mult.

Camera foto video:
Camera foto de 20MP este foarte buna, in ciuda a ceea ce incearca unii sa spuna. Ofera o serie de setari si ajustari de imagine, filmeaza 4K - 3840 x 2160 p - cu AF destul de rapid (sau posibilitatea de blocare a acestuia si focalizare prin touch pe ecran) si slow motion FHD. Camera poate fotografia bazandu-te pe propriile tale setari, de la modificarea ISO, la expunere.





Aveti in continuare cateva sample-uri de imagini fotografiate cu ONE M9 in diverse scenarii:
(clic pe imagini pentru dimensiune mare)
Cu HDR activat:

cu HDR activat

Outdoor

(Macro)

(outdoor)

(Indoor - fara HDR)

Pentru selfie-uri, va puteti baza pe camera frontala de 4MP ce realizeaza fotografii bune chiar si in interior. Iata un sample:

Telefonie - excelenta
Lui HTC ONE M9 nu i se poate reprosa nimic la capitolul telefonie. Isi face treaba ca la carte, am fost auziti si am auzit persoanele de la celalalt capat al "firului" foarte bine, fara intreruperi sau caderi de semnal.

Autonomie buna
Am testat autonomia lui HTC ONE M9 utilizand device-ul si de zi (nu am efectuat un test dedicat pentru redare video, de exemplu, asa cum procedam de obicei). Insa am rulat 30 minute video Youtube cu luminozitate la maxim si sunet la maxim, ne-am jucat 30 minute Real Racing 3, am instalat vreo 40 de update-uri (un pachet total destul de serios de date), am vorbit la telefon in jur de 30 minute, am facut cam 20 de minute de browsing, iar cu tot cu standby si "butonat" prin setari, trimis si primit email-uri etc. (date si WiFi activate permanent si luminozitate la jumatate) bateria a ajuns la 50% dupa aproape opt ore de utilizare medie spre intensa.

Utilizarea intensiva consuma bateria mai repede, insa capacitatea de 2840mAh asigura peste o zi de lucru fara probleme. Adica veti pleca dimineata spre serviciu cu telefonul incarcat si veti ajunge seara acasa cu cel putin 30% baterie ramasa neconsumata.
Iar daca sunteti in pana de baterie, puteti apela la functia Extreme Power saving Mode care reuseste sa mai adauge cateva ore de funtionare device-lui, pastrand, in principal, functiile de baza ale smartphone-ului, trecand ecranul in modul alb-negru si permitand operarea dintr-un singur ecran simplu si eficient dupa cum vedeti mai jos:

Pachet comercial:

Cutia HTC include telefonul, castile in-ear (cu "dopuri" de rezerva), incarcatorul, cablul de date, ghidurile de utilizare imprimate si o agrafa pentru scoaterea celor doua sertare unde se introduc cardul microSD si nano SIM-ul.


Concluzii si pret:
HTC One M9 este un telefon care va multumi cu siguranta un fan HTC, mai ales unul al seriei ONE, care doreste mai multa perfromanta intr-un "ambalaj" premium familiar. Nu stim daca o recomandare de achizitie poate fi facuta pe baza design-ului, dar ca performante si hardware, inclusiv la capitolul foto/video, HTC ONE M9 se bate fara probleme cu ceea ce este mai bun pe piata in acest moment de la companiile rivale.
HTC ONE M9 poate fi cumparat de la CEL.ro, in cadrul unei promotii, la pretul de 3199 lei in cele doua versiuni de finisaj disponibile pe piata.
Noutati




