Review HIT.ro: UTOK 351D

calendar_month 28 Mai 2014, 10:00
Utok a lansat recent un nou smartphone entry-level, Utok 351D, urmasul modelului 350, unul dintre cele mai ieftine telefoane cu Android si functie dual SIM de pe piata. Utok ne-a pus la dispozitie pentru teste UTOK 351D, primul device care vine cu acces gratuit (pentru o luna de zile) la Zonga si care costa doar 299 lei. Ce poate oferi un telefon inteligent la nivelul de pret de 300 de lei? Haideti sa vedem impreuna daca merita sa cumparati un astfel de gadget.
(clic pe imagini pentru dimesiune mare)
Design-ul UTOK 351D este unul cat se poate de simplu, iar acest lucru nu este rau. Ecranul de 3,5 inch este incadrat de un bezel subtire, negru-lucios in cazul unitatii tesatate de noi, iar spatele smartphone-ului este din plastic mat cu striatii care confera o priza buna in mana utilizatorului. La baza ecranului veti gasi trei butoane virtuale: Menu, Home si Back.

Rama superioara a ecranului gazduieste camera web frontala, senzorii de proximitate si lumina, si grila de difuzor frontal.

In partea de sus, Utok 351D ofera jack-ul audio de 3,5 mm si butonul Power. Pe latura dreapta veti gasi butoanele de volum, destul de proeminente, iar pe cea stanga mufa microUSB, care serveste atat conectarii terminalului la PC, cat si incarcarii bateriei.
Pe spate gasim camera de 5 MP si sigla UTOK.

UTOK 351D vine insotit in pachetul comercial de incarcator de priza, cablu USB, casti handsfree si Ghid de utilizare.

Vedeti in pagina 2 specificatiile detaliate ale Utok 351D
Principalele specificatii UTOK 351D:
- Procesor - dual-core MediaTek 6572M (1GHz)
- GPU - Mali-400 MP
- Display - TFT (capacitiv multitouch, 5 puncte) de 3,5 inch cu rezolutie de 480x320 pixeli
- Memorie interna - 4 GB
- RAM - 512 MB DDR 3
- Slot pentru carduri Micro SD (carduri de pana la 32 GB)
- Dual SIM - functie Smart Divert,
- Retea 2G900/1800 MHz
- Retea 3G - 2100 MHz (viteza transfer HSDPA 7,2 Mbps, HSUPA 5,7Mbps)
- Senzori - G-Senzor, Senzor de proximitate
- Conectivitate - Wi-Fi IEEE 802.11b/g/n, 3G, Edge, GPRS, GPS, A-GPS, Bluetooth 3.0, Port-uriMicro USB, Micro SD, Intrare pentru casti 3,5 mm
- FM Radio
- Camera Web (spate) 5MP
- Camera Web (fata) 0,3 MP
- Sistem de operare - Android 4.2.2 Jelly Bean
- Aplicatii preinstalate - Google Play, FM Radio, Gmail, Google Plus, Google Maps, Navigation, Facebook, Youtube, Garantie, Seenow, Elefant eReader
- Bonus - Elefant - 100 de carti in format electronic, Seenow - acces free pentru o luna de zile TV + Filme
- Dimensiuni- 116 x 62 x 11 mm
- Greutate - 137 g
- Baterie - 1200 mAh, Lithium Ion, (6 ore de convorbire)

Functia Dual SIM
Meniul dedicat functiei dual SIM pune la dispozitia userului posibilitatea de a alege intre cartelele SIM active. Unul dintre sloturi ofera, desigur, conectivitate 3G pentru date, iar celalalt este limitat la voce.

Odata scos capacul veti vedea ca pe fiecare slot este scris suportul oferit.

Am utilizat SIM-uri Vodafone si Orange, iar telefonul le-a identificat si activat imediat. Utilizatorul poate stabili un SIM exclusiv de pe care sa poata face apeluri sau poate opta inainte de a initia apelul pentru unul dintre cele doua SIM-ul. Desi simpla in raport cu managmentul regasit pe alte terminale propuse de branduri consacrate (LG de exemplu), implementarea functiei dual SIM pe Utok 351D este reusita.
De asemenea, in setarile telefonului veti gasi si posibilitatea de a stabili o limita pentru consumul de date in reteaua operatorului, pentru evitarea unor costuri suplimentare.
Sunetul in apeluri este bun, destul de puternic si fara intreruperi in timpul apelurilor (cel putin in retelele utilizate de noi).
Stocare
Utok 351D dispune de 4GB interni (aproximativ 2,5GB liberi potrivit producatorului), insa utilizatorul are la dispozitie, in mod real, 1,27 GB, restul fiind ocupat de sistemul de operare si de cele cateva aplicatii preinstalate: Seenow, Elefant Reader, getlokal si, evident, Zonga.
Display
Display-ul nu este punctul forte al Utok 351D.
3,5 inch cu o rezolutie de 480x320 este ceea ce obtineti in pretul de 300 de lei. Unghiurile de vizualizare sunt extrem de restranse. Nu vorbim despre tehnologie IPS sau ceva similar, cu alte cuvinte, smartphone-ul va trebui tinut cam intr-o singura pozitie pentru o vizibilitate decenta. Pe de alta parte, privit dintr-un unghi optim, display-ul ofera culori relativ placute si o luminozitate rezonabila.

(mariti imaginea prin clic pentru a vedea calitatea ecranului)
Ecranul raspunde bine la atingere si ofera feedback prin vibratii.
Autonomie
Testul de autonomie a fost unul mai putin "stiintific". Am folosit telefonul cu ambele SIM-ul active, am verificat periodic conturile de email si am efectuat actualizari, plus testele benchmark si descarcari de pachete din Google Play, alternativ, pe 3G si pe Wifi. Adaugam 30 de minute de gaming (GT Racing 2) si cel putin 30 minute de apeluri, iar astfel am consumat bateria pana la 55% dupa o zi si aproape 6 ore. Rezultatul este excelent.

Cu alte cuvinte, la o utilizare intensiva, acumulatorul de 1200 mAh depaseste fara niciun fel de efort o zi de lucru, iar la o utilizare medie depaseste doua zile.

In standby (peste noapte), telefonul consuma in jur de 2% din acumulator. Nu uitati, vorbim despre doua SIM-uri active.
Performanta
Probabil ca nu ai ce sa ceri de la un smartphone care costa 299 de lei, dar putem spune ca micul telefon cu Android ne-a placut. Nu va reocmandam sa va jucati pe el cine stie de titluri cu grafica mai complexa, dar un Angry Birds sau Temple Run etc. sunt oricand la dispozitia utilizatorului. Totusi, am instalat si un joc cu o grafica ceva mai solicitanta, GT Racing 2, iar experienta in gameplay este modesta. Asta nu inseamna ca titlul nu se poate juca, ci doar ca nu trebuie sa aveti pretentii pe parte de grafica, mai ales pe un display de acest tip, ce nu ofera unghiuri de vizibilitate foarte largi.
Desigur, puteti rula si filme, dar pe micul ecran de 3,5 inch ochii va vor obosi foarte repede.
Iata rezultatele in Antutu si Quadrant, cu precizarea ca nu trebuie sa va lasati intimidati de ele. Telefonul functioneaza fluid si chiar putem spune ca Android 4.2 se misca mai bine decat ne-am asteptat, mai ales ca RAM-ul este de doar 512MB.
(AnTuTu X Benchmark)

(Quadrant - observati ca scorul este chiar foarte bun)

Camera foto
Camera de 5MP fara autofocus este destul de slabuta. Nu veti reusi sa obtineti fotografii decente decat in conditii de luminozitate maxima. Iata mai jos un sample (clic pe imagine pentru dimensiune mare).

Software
Utok 351D ruleaza Android 4.2 Jelly Bean aproape nemodificat.

Zonga - Utok 351D este primul smartphone de pe piata locala care ofera o luna de acces gratuit (pentru o perioada determinata) la contentul serviciului de streaming audio Zonga. Utok mizeaza in promovarea smartphone-ului pe acest detaliu. Desigur, asa cum ne-a obisnuit deja compania si in cazul altor device-uri, pe smartphone-ul 351D mai gasin si SeeNow, Elefant, aplicatia getlokal si aplicatia care va permite accesul la garantia extinsa la 5 ani.

Concluzie: Utok 351D sta bine la capitolul autonomie si functionalitate dual SIM. Android 4.2 ruleaza fluid pe acest mic ecran de 3,5 inch, iar in meniuri si cu sarcinile de zi cu zi se descurca mai mult decat onorabil. Are o constructie reusita si ingrijita si desi nu straluceste la capitolul camera foto sau rulare de aplicatii solicitante, pentru doar 299 de lei poate fi alegerea ideala pentru cine cauta un smartphone de mici dimensiuni, cu functie dual SIM si sistem de operare Android.
In concluzie UTOK a reusit sa ofere intr-un pachet extrem de ieftin un telefon de la care nu poti avea pretentii mari, dar care te surprinde in mod placut.
Noutati




