Review HIT.ro: Goclever Insignia 5X

calendar_month 05 Mai 2014, 18:00
Primele telefoane mobile care au venit la pachet cu cate doua baterii au fost cele de provenienta China, niste device-uri no-name ce impanzeau piata gri, in urma cu cativa ani. Erau clone de iPhone, in principal, sau de Nokia, de o calitate atat de indoielnica incat chiar aveai nevoie sa schimbi acumulatorul in mijlocul zilei pentru a te bucura de aproximativ 10 ore de stand by. Acele modele s-au evaporat in timp, dar unele companii mari au preluat cateva idei, insa intr-un mod inteligent. Avem in continuare un review pentru un smartphone disponibil sub 900 de lei, care ruleaza android 4.2, are ecran FulHD de 5 inci si, da, doua baterii, dar nu pentru o zi de utilizare, ci pentru nevoi extinse de autonomie. Vorbim astazi despre Goclever Insignia 5X, un smartphone dual SIM (3G / 2G) lansat pe piata la inceputul acestui an si care ofera specificatii hardware rezonabile, autonomie mare si un display excelent.

Unboxing
Goclever Insignia 5X este versiunea cu display Full HD a mai ieftinului Goclever Insignia (ce dispune doar de ecran HD). In cutie veti gasi, pe langa telefon si bateria standard de 2000 mAh, si un al doilea acumulator de 4000 de mAh cu capac spate dedicat.

In cutia Insignia 5x mai gasim incarcatorul, un cablu de date, o pereche de casti in ear de buna calitate si manualul de utilizare.
Design
Goclever Insignia 5X are un design general reusit (daca vreti, seamana, cel putin atunci cand este privit frontal, cu un Asus Padfone din prima generatie).
Spatele (capacul ce poate fi inlocuit) este dintr-un material plastic cu textura cauciucata care asigura o priza buna in mana utilizatorului si pare a fi si destul de rezistent la zgarieturi.

Lateralele sunt lucioase, de culoare inchisa. Per total, Goclever Insignia 5x este un smartphone sobru si credem ca producatorul chiar a vrut sa propuna utilizatorilor un device ceva mai conservator si care sa iasa in evidenta prin alte calitati. Pe de alta parte, optional, cumparatorii pot alege cateva accesorii Goclever, precum capace de diferite culori sau huse dedicate intr-o gama cromatica variata.

Partea frontala a Insignia 5X este dominata desigur de ecranul de 5 inch FullHD. Chiar daca vorbim despre un smartphone cu un display atat de mare, constructia telefonului nu da impresia ca folosim un device de dimensiuni atat de generoase.

La baza ecranului avem trei taste capacitive, care pot oferi feedback prin vibratii. Rama de sus a ecranului adaposteste camera de 2MP, senzorul de ambianta, cel de proximitate, difuzorul pentru apeluri si un led pentru notificari.

Laterala stanga a Insignia 5X gazduieste butoanele de volum, in timp ce pe laterala dreapta nu gasim nimic.
Goclever a decis sa amplaseze butonul Power, mufa microUSB si jack-ul audio (standard, 3,5mm) in partea superioara a smartphone-ului.

Pe spate avem camera de 13MP, amplasata central, blitul LED in proximitatea camerei si, spre baza aparatului, grila difuzorului principal. Logo-ul GOCLEVER este amplasat central pe spatele smartphone-ului.
Dupa cum va spuneam mai sus, Goclever a reusit sa propuna un smartphone de dimensiuni absolut rezonabile, chiar daca display-ul este unul considerat mare, de 5 inch. Astfel, avem un smartphone cu o inaltime de 143 mm, o latime de 72 mm si o grosime de doar 9 mm, in conditiile in care folosim bateria standard.
Utilizarea acumulatorului de 4000 mAh, implicit a capacului spate dedicat, schimba radical aspectul device-ului. Renuntam astfel de profilul slim de 9 mm si ne "alegem" cu un telefon cu o grosime ceva cam mare, dar care ofera o autonomie dubla.

Hardware software si performanta
Specificatii complete:
- Dual SIM - 2G - 3G
- Display - 5 inch, full HD (1920x1080), IPS
- Procesor - quad-core la 1,5 GHz - MediaTek MTK6589T (Cortex A7)
- GPU - PowerVR SGX 544
- RAM - 1GB DDR2
- Stocare - 4GB
- Foto/video - camera principala 13MP cu blit, camera frontala 2MP
- OS - Android 4.2.1
- Network -WiFi, 3G-2G (GSM 850MHZ/900MHZ/1800MHZ/1900MHZ UMTS 900MHZ/2100MHZ HSPA+), Bluetooth 4.0
- Conectori - microUSB 2.0, jack audio 3,5mm
- Altele - GPS, fm radio, Light sensor, G sensor, Proximity sensor
- Baterie: 1x2000mAh (standard), 1x4000 mAh (baterie de calatorie)
- Dimensiuni/Greutate- 143 x 72 x 9 mm si 156g (cu bateria de 2000 mAh
Calitatea in gaming este destul de slaba, exista o serie de lag-uri enervante in timpul unor jocuri mai solicitante, precum GT Racing 2 si Asphalt 8 Airborn, iar gameplay-ul nu este intotdeauna cursiv. Vinovat de aceste performante scazute este procesorul grafic ales de producator, un PowerVR SGX 544, cu un singur nucleu de procesare. Daca Goclever ar fi ales o solutie updatata a GPU-ului (un 544MP2 ar fi fost ideal), lucrurile ar fi stat mult mai bine si la acest capitol. Din pacate, pentru incadrarea in pretul la care gasim Insignia 5X pe piata, era nevoie de sacrificarea unor specificatii.
Titlurile mai putin agresive pe parte de grafica ruleaza fara probleme (de altfel, pe telefon gasiti preinstalat Angry Birds).
Spatiul de stocare de doar 4GB inseamna ca aveti la dispozitie, la modul real, doar 1,6 GB, iar aplicatiile nu pot fi instalate pe cardul microSD. Stocarea interna se dovedeste insuficienta pentru un joc precum Real Racing 3, de exemplu. In schimb, muzica, fotografiile, filmarile si alte documente pot fi stocate pe cardul microSD. Bineinteles, exista solutii pentru rezolvara problemei.
Iata rezultatele obtinute de Goclever Insignia 5X in AnTuTu, Quadrant si Vellamo:
AnTuTu

Quadrant

Vellamo

Software
Nu este prima data cand luam contact cu un produs cu Android de la Goclever si suntem si de aceasta data incantati de faptul ca polonezii au ales sa ofere un sistem de operare curat, fara bloatware.

Utilizatorii vor gasi, prin urmare, un Android 4.2.1 apropiat de cel oferit de Google.

Display
Daca exista cu adevarat un punct forte al Insignia 5X, acesta este reprezentat de display-ul de 5 inch cu tehnologie IPS si rezolutie FullHD (1920x1080p). Ecranul este luminos, ofera culori foarte vii si un contrast excelent, chiar si in lumina puternica de zi.

Unicul lucru pe care l-am putea reprosa nu tine de ecranul in sine, ci de senzorul ambiental, care regleaza luminozitatea automata a display-ului atunci cand functia este activata. Am observat in acest caz o trecere sacadata intre diferitele niveluri de luminozitate. Nu este un capat de tara, insa poate fi deranjant pentru unii utilizatori. Per general, ecranul Goclever Insignia 5X ofera aceeasi calitate pe care o ofera oricare alt display de 5 inch full HD dotat cu tehnologie IPS si nu veti fi decat placut surprinsi de experienta oferita de acest ecran.

Sunet
Goclever a pus in pachetul Insignia 5X casti de buna calitate, un lucru mai putin intalnit mai ales la device-urile cu preturi medii. Castile ofera un sunet bogat, iar optiunile de personalizare a sunetului prin intermediul equalizer-ului si efectelor va vor asigura o experienta audio foarte buna.

In difuzorul telefonului sunetul este destul de slab, desi nu de calitate slaba.
Apeluri
Goclever Insignia 5X este un smartphone dual SIM ce ofera conetivitate 3G pe unul dintre sloturi si 2G pe cel de-al doilea. Calitatea sunetului in apeluri este foarte buna. Casca dedicata reda un sunet puternic si clar. Pe handsfree-ul din pachet lucrurile stau la fel de bine.
Foto/video
La o camera de 13MP poti avea asteptari destul de mari. Camera Insignia 5x este una buna, dar atat. Fotografiile realizate sunt corecte, cromatic vorbind, insa claritatea detaliilor nu este tocmai cea la care ne-am asteptat, iar acest lucru se observa in momentul in care maresti imaginile. Per general, camera este multumitoare, mai ales ca nu putem sa nu facem referire la costul de sub 900 de lei al smartphone-ului de la Goclever.
Iata cateva dintre setarile oferite de aplicatia nativa foto/video a Insignia 5X:



Camera samples:
Functia HDR cu care este dotata camera principala isi face simtita prezenta:
(clic pe imagini pentru dimensiune mare)


Pe parte video, Insignia 5X isi face foarte bine datoria. Filmeaza 1080p, dar daca vreti sa va bucurati de o filmare ceva mai indelungata, va trebuie obligatoriu un card microSD.
Autonomie
Cum nu credem foarte mult in testele sintetice, am preferat sa "butonam" telefonul pentru a va putea spune concret cata autonomie ofera un ciclu de incarcare.
Testul de autonomie pe bateria 2000 mAh a inclus: navigare internet o jumatate de ora, testare GT Racing 2 pentru 15 minute + gaming diverse jocuri 30 de minute, realizare fotografii cu blit, cateva minute de filmare, 60 de minute playback muzica, ambele SIM-uri activate (Vodafone si Orange) si pe unul activate datele pentru actualizare permanenta mail-uri si retele sociale; cel putin o ora de apeluri si 30 de minute de Youtube (redare film full HD). Chiar si in aceste conditii, dupa mai bine de noua ore, telefonul mai avea 30% baterie.

Bateria de 2000 mAh asigura o zi de utilizare intensiva. Cu bateria de 4000 de mAh, evident ca lucrurile stau si mai bine. Goclever Insignia 5X primeste o bila alba din partea HIT.ro pentru autonomie.
Ne place
- Ecranul este de foarte buna calitate
- Autonomia, chiar si doar cu bateria de 2000 mAh in modul dual SIM activ, este buna. Acumulatorul nu dezamageste.
- Vine la pachet cu o baterie suplimentara de 4000mAh
- Castile audio sunt de calitate
- Constructie solida dar cu atentie la detalii si finisaje
- Pretul este unul excelent raportat la specificatiile si experienta oferite
Nu ne place
- Experienta sub medie in gaming
- Camera foto dezamageste un pic la cei 13MP
- Spatiul de stocare intern este mic. Ar fi fost de preferat 8GB.
In loc de concluzie: Goclever Insignia 5X este un smartphone care, disponibil la un pret de sub 900 de lei, ataca in primul rand telefoane aduse pe piata sub brand romanesc si o face destul de agresiv prin specificatii rezonabile si cateva atuuri semnificative in fata concurentei (ecran foarte bun, autonomie mare, senzor foto de 13MP, baterie suplimentara in pachetul de baza, casti de calitate buna).
Noutati




