Review E-Boda Storm V500s - ce ofera un varf de gama la 850 lei?
6/6579
calendar_month 17 Feb 2015, 19:00
E-Boda V500s este versiunea avansata din punct de vedere al hardware-ului a modelului V500 si ofera un pachet bun de specificatii, mai ales daca il raportam la pretul de 850 lei (unele magazine il comercializeaza in aceasta perioada si la 699 lei!) si un design care vrea sa cucereasca publicul ce isi doreste un produs premium, dar nu prea are si bani pentru asa ceva. Pe scurt, ceea ce incearca E-Boda prin modelul Storm V500s este sa imbine specificatii foarte bune in acelasi finisaj reusit al modelului V500, la un pret accesibil. Si, in mare parte reuseste sa convinga cu acest produs. De altfel, compania a facut eforturi deosebite pentru finalizarea proiectului Storm V500s in care si-a pus mari sperante - a investit multi bani si a consumat vreo opt luni pentru negocieri cu producatorul din China.

Specificatii complete:

  • Suport dual SIM: 2 x micro Sim

  • Display: 5 inch, IPS; rezolutie 1280 x 720p

  • Procesor: Mediatek MT 6592, Octa-core, Frecventa -1,4GHz

  • GPU: MALI 400 MP2

  • RAM/ROM: 1GB RAM; 16GB memorie interna (in jur de 11,5 disponibil pentru utilizator)

  • Camera principala: 14 MP, blit, AF

  • Camera frontala: 5 MP

  • Date: GPRS, EDGE, HSDPA, HSUPA

  • Retea: GSM - 850MHz/900MHz/1800MHz/1900MHz; WCDMA - 2100MHz/900MHz

  • Conectivitate: Wi-Fi 802 b/g/n; Bluetooth 3.0; GPS (A-GPS); port micro USB 2.0

  • Senzori: Accelerometru, Ambianta, Proximitate

  • Sistem de operare - Android 4.4.2

  • Baterie: 1900 mAh (autonomie declarata - 2G/540 min; 3G/480 min;

  • Carcasa: 140 x 71 x 6.6 mm (carcasa metalica, unibody, culoare albastra)

  • Greutate: - 165g





Constructie si design:
E-Boda Storm V500s are o carcasa realizata aproape integral din metal, iar acest lucru se va constata in greutatea destul de ridicata a terminalului - 165 grame (dar nu deranjanta, dupa cum veti vedea).
Per general device-ul arata foarte bine, dar inainte de a-l lauda, trebuie sa punctam anumite detalii care ne-au dezamagit un pic. Ne referim la anumite imbinari mai putin fericite ale carcasei, dar care nu pot fi observate decat daca te uiti cu atentie la device (asta este job-ul nostru...)
(Clic pe imagini pentur dimensiune mare)

De asemenea, avem de facut o observatie si in cazul setarului pentru micro SIM-uri care nu intra complet in locasul dedicat si agata atunci cand treci degetul pe latura unde se afla acesta. Pe de alta parte, nu putem omite faptul ca exista posibilitatea ca doar unitatea de test primita de noi sa aiba acest neajuns, cu alte cuvinte problema sa fie una izolata.

Un alt element care nu ne-a prea placut la e-Boda V500s (probabiil mai putin important) este folia de protectia a ecranului (si speram ca oamenii companiei sa citeaca aceste randuri pentru ca poate fac ceva in acest sens - nu de alta, dar modificarea nu costa o avere si este pacat de ce se afla sub folie...) Intelegem ca in lipsa unui display protejat cu o solutie tehnologica avansata s-a apelat la aplicarea unei folii, insa aceasta este de calitate mult prea scazuta, se zgarie extrem de usor si face display-ul sa arate pur si simplu urat. Este pacat, pentru ca afecteaza calitatea, de altfel foarte buna, a ecranului in sine. Prin urmare, o solutie mai buna de protectie pentru ecran era recomandata. De fapt, am putea spune ca se impunea!

Desigur, veti putea apela la o folie alternativa pentru ecran. Am terminat cu criticile de design, asa ca acum sa trecem si la cateva laude pe care E-Boda Storm V500s le merita fata indoiala.
Per general, design-ul este foarte reusit, terminalul este elegant si foarte subtire si se simte confortabil in mana. Un element placut de design este bezel-ul subtire, cromat, care incadreaza ecranul telefonului, acelasi element estetic regasindu-se si la lentila camerei foto principale.


Fata Storm V500s gazduieste trei taste capacitive la baza display-ului (meniu/Home/Back).

In partea superioara gasim difuzorul pentru apeluri, senzorul de proximitate, un LED pentru notificari (inclusiv de avertizare pentru baterie descarcata) si camera frontala de 5MP, dedicata, desigur, pasionatilor de selfie-uri.

Pe partea dreapta a telefonului gasim doar sertarul unde se introduc micro SIM-urile.

Pe partea stanga se afla butonul de Power/StandBy si butoanele de volum.

Baza aparatului gazduieste mufa microUSB (pentru incarcare si conectare la PC) si microfonul.

In partea superioara nu gasim decat mufa audio standard de 3,5mm.

Spatele Storm V500s gazdduieste camera foto principala de 14MP langa care vedem blitul LED, plus un al doilea microfon (pentru inregistrarea sunetului in timpul filmarii. Ceva mai jos, pe spate, gasim logo-ul E-Boda, iar in partea inferioara o grila ce acopera difuzorul principal al smartphone-ului.

Display si Sunet:

Display
Am vorbit mai devreme partial despre display-ul e-Boda Storm V500s si am "atacat" problema foliei care "strica" un afisaj de calitate. Ecranul terminalului ofera deopotriva culori vii si o stralucire foarte buna, iar rezolutia HD (1280 x 720p) este mai mult decat de ajuns pentru cei 5 inch ai display-ului.


Filmele se vad foarte bine, jocurile de asemenea, iar ecranul raspunde foarte bine la atingere.
Sunet:
Volumul difuzorului principal nu este efoarte puternic, insa ofera un sunet clar, fara sa resimti vibratii in carcasa in momentul in care nivelul sonor este reglat spre maxim. Nu putem vorbi, insa, despre un device ce ofera sunet dinamic sau frecvente joase accentuate.

Pe casti, insa, situatia se schimba mult in bine. Handsfree-ul cu care vine la pachet E-boda Storm V500s este de chiar unul surprinzator de bun.

Castile au un design reusit si, mai important in acest caz decat aspectul, ofera o calitate audio foarte buna.
Hardware si benchmark:
E-Boda Storm V500s vine cu procesor MediaTek MT6592, cu opt nuclee, care este tactat la 1,4GHz. Procesorul este ajutat de solutia grafica Mali 400MP2 si dispune de 1GB RAM. Telefonul se misca excelent in meniuri si nu a dat semne de oboseala nici in jocuri (Real Racing 3) si nici la rularea de filme HD, cu toate ca nu dispune decat de 1GB RAM. Daca E-Boda ar fi dotat Storm V500s cu 2GB RAM, probabil confortul psihic al multor potentiali cumparatori ar fi fost deplin. Pe de alta parte, 2GB RAM ar fi necesitat automat si o baterie mai mare decat cea de 1.900 mAh care doteaza Storm V500s, ceea ce s-ar fi tradus printr-un profil mai gros al telefonului (nu doar 6,6mm grosime, cat are storm V500s). Daca ne place ceva la e-Boda este ca firma romneasca alege destul de atent ce produse aduce sub brand propriu, iar aceste decizii se iau, potrivit declaratiilor lui Alexandru Dragoiu, CEO-ul E-Boda, dupa ca in prealabil firma tatoneaza piata si determina cam ce vrea consumatorul roman de la un device accesibil. Este clar, deci, ca vorbim despre un compromis, in sensul bun al cuvintului.
Spunem din nou, telefonul se misca foarte bine, in ciuda a doar 1GB RAM.
Iata rezultatele benchmark in Quadrant, AnTuTu si Vellamo:
Quadrant


AnTuTu
(clic pe imagine pentru dimensiune mare)


Vellamo

Software:
E-Boda Storm V500s ruleaza Android 4.4.2 si vine cu o interfata curata si cu doar cateva aplicatii in plus fata de ceea ce stim ca ofera SO-ul nemodificat al Google.

Avem in plus 1Mobile Market (magazin alternativ la Google Play), Dolphin Browser, Radio ZU, Seenow si TuneIn Radio. cu alte cuvinte, nu putem vorbi in cazul E-Boda Storm V500s despre bloatware. O bila alba din partea noastra!

Camere foto:
Ca de obicei, nu judecati un senzor de imagine de pe un smartphone dupa numarul de megapixeli. Spunem asta pentru ca din start nu trebuie sa va asteptati la performante uluitoare de la camera E-Boda Storm V500s. Asta nu inseamna ca fotografiile pe care le veti realiza cu telefonul nu sunt bune. Din contra, camera care doteaza Storm V500s reprezinta un salt foarte mare pentru companie si poate pentru prima data putem vorbi despre un smartphone e-Boda care face cu adevarat fotografii la un nivel care poate multumi utilizatorii de telefoane mobile care obisnuiesc sa "traga" cateva cadre cu telefonul mobil. Camera foto de 14MP a Storm V500s ofera imagini bune in exterior si se descurca foarte bine si atunci cand realizati fotografii in interior, mai ales ca dispune de HDR.

Aplicatia de camera vine cu o multime de setari, precum Zero Shutter display, Voicecapture, Face Detection, Smile Shot, functie HDR, Auto Scene detection, Continuous Shot (pana la 40 de cadre), dar si setari pentru ISO si imbunatatirea imaginii pentru fotografia portret. Pe scurt, aduce pe un smartphone de 850 de lei functiile unui smartphone avansat. Camera filmeaza FullHD.
Camera frontala se descurca si ea foarte bine in lumina naturala.
Iata cateva sample-uri realizate cu camera principala:
(clic pe imagini pentru dimensiune mare)



Autonomie:
E-Boda Storm V500s este dotat cu o baterie (nedetasabila) de 1.900 mAh care ofera, fara efort, o zi de lucru (peste 12 ore) de utilizare aproape fara oprire, iar rezultatul este unul mai mult decat bun. Am realizat un test propriu de autonomie, in conditiile deja standard pentru HIT.ro: am folosit telefonul cu datele 3G activate si Wifi, am descarcat si instalat aplicatiile benchmark, le-am rulat, am instalat Real Racing 3 si ne-am jucat in jur de 30 de minute, am navigat pe internet in jur de 20 de minute, am folosit aplicatiile de socializare si am rulat un film full HD pe YouTube (60 de minute) cu luminozitate la maximum - am primit avertismentul de baterie descarcata (15%) dupa aproape 19 ore de utilizare.

De precizat este ca am folosit pentru teste un singur SIM, nu doua. Astfel, ne asteptam ca autonomia sa scada de la cele 19 ore la aproximativ 15 ore cu doua SIM-uri active, dar ne referim la utilizare aproape continua. In concluzie, o zi de lucru este acoperita fara probleme de smartphone-ul e-Boda Storm V500s.
Pachet comercial:

Cutia E-Boda Storm V500s contine, pe langa smartphone, incarcatorul, cablul de date, castile, un "ac" pentru scoaterea sertarului pentru SIM-uri, un ghid de utilizare si certificatul de garantie.

In loc de concluzie:
Asa cum spuneam la inceputul articolului, E-Boda chiar a incercat sa propuna pe piata locala, in decembrie 2014 (momentul lansarii), un smartphone care sa depaseasca asteptarile, raportand design-ul si specificatiile device-ului la pretul de 850 de lei. Telefonul ofera o camera foto buna, una frontala de 5MP pentru iubitorii de selfie-uri, un design reusit, metalic si specificatii care pot fi plasate in segmentul mid-range, si ofera, per general performante care il pozitioneaza (cel putin in benchmark), deasupra multor smartphone-uri mai scumpe.