Review Blackberry Passport - comunicator prin excelenta (VIDEO)

calendar_month 15 Ian 2015, 08:00
Blackberry Passport este cel mai inedit smartphone pe care l-am intalnit in ultimii ani. Este mare, are o forma neobisnuita pentru un terminal cu touchscreen, dispune si de tastatura fizica, nu este tocmai usor, dar dincolo de aceste aspecte, noul flagship al Blackberry are o frumusete conservatoare care cu greu va fi egalata de concurenta. Iar aspectul absolut special al Passport, care imprumuta totusi din design-ul unui model mai vechi, dar extrem de apreciat, Bold 9900 Touch, este doar unul dintre elementele care fac din acest terminal un gadget atat de inovator. Mai adaugam sistemul de operare BB OS 10.3 cu adevarat bine gandit de catre developerii companiei, apoi autonomia excelenta, camera foto (cea mai performanta de pe un terminal Blackberry pana la aceasta ora), functiile de productivitate, fluenta cu care ruleaza totul etc. Dar, gata cu laudele si observatiile total subiective, ar cam fi cazul sa trecem si la argumente.
Unitatea de test Blackberry Passport ne-a fost pusa la dispozitie de catre CEL.ro

Design si constructie
Materialele folosite de Blackberry pentru constructia Passport sunt de cea mai buna calitate, desi unii vor stramba din nas pentru ca producatorul a decis sa foloseasca si plastic (dar de buna calitate si el), in locul materialului care imita fibra de carbon in anumite modele mai recente. Tot aparatul este imbracat pe laterale de o rama metalica extrem de atent finisata, care confera robustete aparatului si un aspect elegant si conservator in combinatie cu materialul plastic de culoare neagra, cu textura mata, usor cauciucata, pentru priza in mana utilizatorului. Ecranul imens este protejat cu sticla Gorilla Glass 3, cu margini usor tesite, element de design intalnit deja la o serie de smartphone-uri concurente. Per general, materialele alese de producator pentru realizarea Passport nu dau gres (iar asta este o realitate testata de mai multi ani in cazul Blackberry).

(stanga - Blackberry Passport / dreapta - Blackberry Bold 9900)
Dimensiunile Blackberry Passport sunt de 128mm x 90.3mm, grosimea terminalului este de 9,3mm in timp ce greutatea sa este de 196 de grame. Cum v-am spus deja, nu este un telefon mic sau usor.
Display-ul Passport are un aspect patrat, cu o diagonala de 4,5 inch, iar sub acesta gasim tastatura fizica Blackberry pe trei randuri (nu patru, cum sunt obisnuiti fanii brandului), dar care este dotata cu functie tactila si inlocuieste (pe toata suprafata) trackpad-ul binecunoscut (vom reveni asupra tastaurii la capitolul dedicat).

Tot pe partea frontala, deasupra ecranului, gasim, centrat, logo-ul Blackberry, difuzorul de apeluri si camera foto frontala. Undeva langa camera foto se afla si senzorul de proximitate si obisnuitul LED de notificare.

Pe latura dreapta a smartphone-ului gasim, asezate intr-un mod familiar oricarui utilizator de Blackberry, butoanele de volum care incadreaza butonul de control audio.

Latura stanga este curata

La baza carcasei gasim, asezata central, mufa micro USB si cele doua difuzoare pozitionate in extremitati. Microfonul este plasat tot la baza, chiar pe rama metalica.

Partea de sus a Passport gazduieste butonul Power/standby si jack-ul audio de 3,5mm.

Tot aici, central, gasim o fanta ce permite deshiderea capacului ce adaposteste slotul nano SIM si cel pentru cardurile microSD.
Spatele telefonului este realizat in proportie mare din plastic negru, cu textura cauciucata, care respecta insa feeling-ul pe care un device de top trebuie sa ti-l ofere (este solid, nu ai acea impresia pe care o ai atunci cand pui mana pe un Samsung Galaxy S5 si totul suna a gol). Spatele Blackberry Passport este dominat de logo-ul cromat al companiei, asezat pe mijloc, iar in partea superioara gasim de camera foto de 13MP, iar deasupra acesteia blit-ul LED.

Extremitatea de sus de pe spatele telefonului gazduieste o linie de design preluata de la modelele mai vechi, o dunga cromata care traverseaza toata latimea telefonului.

Deasupra acestui detaliu de design gasim capacul ce acopera SIM-ul si cardul microSD.

Cam atat ar fi de spus despre design-ul Passport. Dupa cum am precizat la inceput, este un terminal inedit si cu un design premium pana la cel mai mic detaliu. Totusi, multi dintre cei care citesc acest review s-ar putea sa il considere o ciudatenie pe care cu greu ar putea sa o foloseasca. Si partial pot avea dreptate. totul depinde de scopul pentru care cumperi un astfel de telefon.

Ergonomie
Cele mai aprinse discutii legate de Blackberry Passport sunt legate de ergonomia pe care o ofera un astfel de "mamut", cat de greu sau de usor il poti folosi si cum il poti folosi in conditiile combinatiei touchscreen-tastatura fizica + dimensiunile generoase. Ei bine, in mod clar, Blackberry Passport nu este un device pe care sa il folosesti cu o singura mana. Pur si simplu nu a fost conceput pentru acest lucru. Tastatura, care se intinde pe toata latimea device-ului (9cm) si display-ul patrat de deasupra ei, de 4,5 inch, nu permit asta.

Passport este un terminal pentru productivitate, iar asta inseamna ca iti vei folosi ambele maini pentru a avea viteza in ceea ce faci pe telefon, mai ales daca vine vorba despre scris si despre modalitatea la fel de inedita de introducere predictiva a textului gasita de inginerii Blackberry. Nu, nu este un dispozitiv pentru cei care vor sa dea mesaje text atunci cand sunt la volanul masinii.
Continut cutie comerciala
Cutia este neagra, cu aspect general sobru si este compartimentata pentru fiecare acceosoriu. Interesant este faptul ca Ghidul de utilizare are exact dimensiunea unui pasaport si arata ca unul. In cutie gasim, pe langa terminal, un incarcator de priza, cablul de date, o pereche de casti de foarte buna calitate si ghidurile de utilizare.


Hardware
Specificatii complete:
- Retea (MHz): GSM 850 / 900 / 1800 / 1900; HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100; LTE 850 / 900 / 1800 / 2100 / 2600
- Dimensiuni: (W x D x H mm): 128 x 90.3 x 9.3 mm
- Greutate: 196 g
- Display: 4.5 inch, 1440 x 1440p, 453 ppi, 16M culori, IPS LCD
- Tastatura: fizica Full qwerty pe trei randuri, capacitiva
- Chipset: Qualcomm MSM8974AA Snapdragon 801, CPU qua-core 2,26GHz (Krait400); GPU Adreno 330
- Memorie: 3GB RAM, 32GB memorie interna
- Camera: 13 MP, 4128 x 3096p, autofocus, OIS, blit LED, Geo-tagging, face detection, HDR; Camera secundara: 2 MP, 720p
- Conectivitate: 3G; 4G; Wi Fi (802.11 a/b/g/n/ac), dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot; Bluetooth 4.0 (A2DP, LE); GPRS; EDGE; NFC; microUSB v2.0; 3.5 mm audio jack
- Senzori: Accelerometru, giroscop, senzor proximitate, compas
- Baterie: 3450 mAh (Li-Ion, nedetasabila)
Teste Benchmark
Testarea Blackberry Passport nu este posibila in acest moment decat prin rularea unor aplicatii dedicate device-urilor cu Android (AnTuTu sau Quadrant, de exemplu), pe care le-am si instalat (din Amazon Store sau separat). Desi va vom prezenta mai jos cateva rezultate, este bine de stiut ca o astfel de metoda de test este inutila. Mai exact, aplicatiile respective sunt concepute pentru Android, nu pentru Blackberry OS. Asa ca am avut parte de erori, iar Quadrant nici macar nu a reusit sa detecteze din prima hardware-ul cu care are de-a face. Aveti cateva rezultate care NU reflecta sub nicio forma performantele device-ului. Le publicam de dragul "artei".
AnTuTu



Quadrant nu a reusit sa identifice frecventa procesorului...

In locul unor cifre, va oferim un demo rapid pentru a vedea cum se misca (inclusiv in gaming) Blackberry Passport:
Sistem de operare si aplicatii disponibile
Blackberry 10 este un sistem de operare bazat pe gesturi. Nu avem butoane virtuale de back sau home, iar orice gest realizat pe ecranul smartphone-ului duce catre functiile si meniurile principale ale terminalului.
In primul rand, ca si in cazul celorlalte dispozitive cu BB 10, ecranul Passport poate fi deblocat prin swipe de jos in sus pe display (nu trebuie in mod obligatoriu sa apesi butonul fizic Power). Ecranul principal nu contine decat doua functii: telefonie, in stanga, si camera foto in extremitatea dreapta a ecranului.

Din ecranul de start, un gest facut din stanga spre dreapta pe ecran aduce in prim plan Blackberry HUB, care contine toate notificarile privind mesajele primite in conturile de email configurate, sms-urile, apelurile efectuate, notificarile privind activitatea de pe retelele de socializare si cele BBMessanger. Inca un swipe de la stanga la dreapta pe ecran deschide un submeniu din care puteti selecta individual ce tipuri de notificari doriti sa vedeti in HUB. Astfel, puteti selecta, de exemplu, doar mailurile primite (sau un anumit cont de email). Sistemul este foarte eficient in sensul ca salveaza din timpul utilizatorului.

Pentru revenire la meniul principal veti face, intuitiv, un swipe de la dreapta spre stanga, iar un al doilea gest identic va aduce in ecranul aplicatiilor (pentru a ajunge in al doilea sau al treilea ecran de aplicatii - in functie de cate aplicatii aveti instalate pe device - swipe-ul este tot orizontal).
Accesarea setarilor rapide se face prin swipe vertical, de sus in jos, similar multor dispozitive Android (meniul setarilor rapide este customizabil, puteti elimina sau adauga diferite butoane pentru activarea/dezactivarea functiilor telefonului.

Mentinerea degetului pe una dintre iconitele prezente pe ecran permite mutarea acesteia, iar plasarea ei deasupra altei iconite duce la realizarea de foldere (modelul este prezent in iOS si Android, asa ca nu vom insista pe acest subiect).
Orice aplicatie ce ruleaza se poate minimiza prin swipe vertical, de jos in sus. Odata minimizate, aplicatiile trec in modul Widget, iar simpla lor atingere le readuce pe ecranul de lucru. Ferestrele se pot inchide individual (selectare "X"). Metoda de multitasking gasita de Blackberry este una dintre cele mai bune. Ecranul poate gazdui pana la 6 aplicatii care ruleaza simultan (numarul maxim al aplicatiilor care ruleaza in background este mai mare).



Blackberry OS 10.3 - update-ul a sosit de curand pe Blackberry Passport (de stiut - are 1,3GB!)

Ce aduce nou Blackberry OS 10.3?
- Amazon AppStore - mai multe aplicatii (daca va configurati un cont Amazon AppStore). Aparitia magazinului Amazon in oferta Blackberry este extrem de bine venita. Mareste considerabil numarul si varietatea de aplicatii si jocuri pentru userii de BB. Unele aplicatii, insa, nu sunt optimizate, dupa cum va puteti imagina, pentru aspectul patrat al eranului Passport, respectiv pentru rezolutia atipica de 1440x1440p. Insa jocurile optimizate, (Angry Birds sau Asphalt8, de exemplu) sunt la fel de placut de jucat pe BB Passport ca si pe orice alt device rival cu Android.

- Blackberry Blend - pentru sincronizarea contentului multidevice - inlocuieste, practic, functia Bridge pe care utilizatorii de Blackberry Playbook o cunosc.

- BlackBerry Assistant este asistentul inteligent al Blackberry. Permite controlarea vocala a terminalului, implicit dictarea si trimiterea de email-uri sau sms-uri, permite initierea de apeluri cu ajutorul vocii si este un pas bun pentru companie, desi mai sunt multe lucruri de pus la punct. Unul ar fi imbunatatirea interpretarii comenzilor. Totodata trebuie sa stiti ca BB Assistant nu are (inca) suport pentru limba romana, asa ca va trebui sa va descurcati doar in engleza (sau alte cateva limbi suportate de software).

- BlackBerry HUB imbunatatit - permite acum mai multe operatiuni in interiorul functiei - raspuns rapid pentru BBM si SMS, transferul conversatiilor - mail si voice - adica puteti apela destinatarul emailului sau ii puteti trimite un sms fara sa intrati in aplicatia dedicata. Posibilitatea de stergere si editare a emailurilor direct din HUB.
- Software-ul pentru camera a fost si el upgradat - camera poate recomanda automat modurile optime de fotografiere, a fost introdusa functia panorama, iar in timpul filmarilor se pot realiza si instantanee foto.

- Blackberry Balance este una dintre cele mai importante functii pentru utilizatorii care vor sa foloseasca device-ul atat pentru serviciu, cat si personal, fara sa combine sub nicio forma informatiile. Profilul Work al Blackberry Balance va fi administrat de catre compania la care lucrati, in timp ce profilul Personal va ramane sub control total. Implemetarea acestei solutii (stim, nu este singulara) era necesara pe orice smartphone Blackberry.
Ecosistem si aplicatii
Utilizatorii Passport gasesc o serie de aplicatii preinstalate pe device (cele mai importante nu lipsesc!). Vedeti imaginea de mai jos pentru exemplificare:

De asemenea, au la dispozitie propriul ecosistem de aplicatii ce pot fi descarcate din BB World, dar si cateva pachete Android ce pot fi obtinute, asa cum spuneam mai sus, prin Amazon AppStore. In acelasi timp, exista posibilitatea sa instalati aplicatii separat, de pe internet sau prin transfer de pe PC, cu precizarea ca, in cazul acestora, trebuie sa aveti bifata mereu optiunea care verifica aplicatiile, pentru evitarea problemelor. Pe scurt, un utilizator de BB Passport nu mai resimte acea lipsa acuta de aplicatii, care se manifesta pe modelele mai vechi ale companiei. Vestea buna este ca Blackberry OS 10.3 va ajunge in curand si pe alte device-uri compatibile (Z10, Q10, Z30 etc.).
Tastatura si productivitate
Modul text predictiv te cucereste dupa zece minute de utilizare si te face sa ramai fidel unei astfel de solutii daca esti dependent de mail, sms si, de ce nu, retele de socializare. Smartphone-ul invata in timp cuvintele pe care le folosesti cel mai des atunci cand scrii un text si face sugestii atat de bune incat la un moment dat te pomenesti ca anticipeaza aproape toata fraza pe care vrei sa o compui (evident, cuvant cu cuvant). Pentru ca tastatura este si sensibila la atingere, alegerea cuvantului corect sugerat de telefon in timpul compunerii unui text se face printr-un simplu slide in sus in dreptul termenului ales, ca si cum l-ati arunca pe ecran. In plus, tastatura functioneaza ca touchpad si pentru derularea paginilor de internet sau pentru derularea meniurilor din anumite aplicatii, precum Blackberry World. Dar, revenind la scris texte, cel mai bine este vedeti singuri, in clipul urmator, cum stau lucrurile cu input-ul pe Blackberry Passport:
Daca initial am fost deranjati de faptul ca noul tip de tastatura fizica implementata pe Passport este doar pe 3 randuri si Blackberry a eliminat tastele numerice si simbolurile, dupa utilizarea device-ului am descoperit ca solutia gasita de companie, plasarea unui rand pe touchscreen, nu este deloc rea. Simbolurile si cifrele apar pe touchscreen in continuarea tastaturii daca se face un gest swipe de sus in jos pe keyboard-ul fizic. Repetarea gestului face trecerea de la simboluri la numere etc.
Editarea de documente se face prin DocsToGo - Word, Excell PowerPoint. De asemnea din Amazon Store se poate descarca gratuit suita office WPS, una dintre cele mai reusite pentru Android, si pe care si testat-o.
Exista si un manager de fisiere destul de simplu dar foarte eficient, dar puteti instala si altele din magazinele disponibile.
Camera foto / video
Camera foto principala a Passport are un senzor de 13MP cu stabilizare optica a imaginii, autofocus si blit LED. Exista si functii HDR, TimeShift, Burst.
Vedeti cateva imagini exterior/interior realizate fara modificarea parametrilor originali:
(clic pe imagini pentru dimensiune reala)




Un lucru pe care il putem reprosa camerei foto este suprasaturarea culorilor, in special a nuantelor de rosu. In rest lucrurile stau destul de bine, cu precizarea ca imaginile fotografiate in medii mai intunecate sufera un pic din cauza zgomotului de imagine, daca nu folositi blitul.
In exterior, fotografiile ies foarte bine.
Camera filmeaza la rezolutie 1080p 30fps sau 60fps.
Apeluri - telefonie, calitate audio in apeluri
Meniul dedicat functiei de telefonie este simplu si eficient, cu trei tab-uri principale: Apeluri / Contacte / Tastatura.

Contactele pot fi importate din conturile activate (inclusiv gmail) si sincronizate.

Calitatea convorbirilor este, fara exagerare, exceptionala.
Audio / video
Pe parte audio Blackberry Passport se poate bate cu cele mai bune device-uri. Redarea melodiilor este extrem de fidela, iar playerul nativ ofera un equalizer cu preseturi din care sigur veti gasi ceva pe placul vostru.

Castile sunt si ele high-end, ceea ce genereaza o nota in plus acestui compartiment de test. Nota 10 pe parte audio.
La capitolul video, aspectul patrat al ecranului micsoreaza dimensiunea generala de vizionare, astfel incat orice clip 16:9 rulati va fi incadrat, sus si jos, de doua benzi negre. Blackberry Passport nu este un smartphone recomandabil pentru cei care se uita la filme pe telefonul mobil. Evident, un clip de cateva minute poate fi vizionat fara probleme (vedeti in clipul de la capitolul Hardware cum reda telefonul un video de pe Youtube)
Autonomie excelenta
Utilizat intensiv, smartphone-ul depaseste cu usurinta o zi si jumatate de lucru. Iar daca il folositi pentru taskuri normale puteti ajunge la peste 3 zile de utilizare.

Bateria de 3450 mAh mAh a BB Passport se incarca in aproximativ 150 de minute.
Pret si concluzii:

Pretul Blackberry Passport este de 2969 de lei
Blackberry Passport este conceput pentru productivitate (evitam sa spunem ca este destinat aproape exclusiv utilizatorilor business, pentru ca lucrurile nu mai stau chiar asa).
Eliminarea obligativitatii unui abonament dedicat Blackberry odata cu lansarea Blackberry 10, face din orice dispozitiv de ultima generatie de la canadieni unul tentant. Cel putin pentru noi, a fost o reala placere sa folosim Passportul ca device principal ce a inlocuit un phablet cu Android. Nu am simtit nici macar o clipa ca facem un downgrade, din contra, combinatia touchscreen si tastatura senzitiva ne-a ajutat sa castigam timp si sa ne acomodam rapid cu sistemul de operare.
Smartphone-ul se misca excelent in orice task, nu exista timpi morti, camera este mai mult decat decenta, spatiul de stocare este generos, iar display-ul cu o densitate a pixelilor de peste 450ppi este vizibil chiar si in lumina naturala. Constructia solida a BB Passport primeste inca o bila alba de la noi, la fel si autonomia mare de lucru oferita.
Blackberry Passport este un smartphone de la care asteptam multe inainte de testarea propriu-zisa si putem afirma ca ne-a depasit aceste asteptari. In ciuda design-ului atipic, care place sau nu place, nu putem decat sa recomandam Blackberry Passport fara niciun fel de rezerva acelor utilizatori care pun accent pe functiile de productivitate, pe nevoia de a realiza task-uri rapid si pe autonomie mare.
Multumim CEL.ro pentru unitatea de test Blackberry Passport!
Noutati




