Notebook-ul Asus Lamborghini VX5
calendar_month 02 Mar 2010, 09:50
Baietilor de bani gata ce isi parcheaza ostentativ bolizii cu multi cai putere in fata cafenelelor din Dorobanti sau de pe Decebal avem sa le oferim un pont. Pentru a impresiona pe cei de la masa si nu numai se poate renunta la vechiul obicei de a pune cheia automobilului ostentativ pe masa in favoarea unui obiect ce va atrage si mai mult atentia si va va face sa pareti si mai inteligenti. Este vorba de notebook-ul Asus Lamborghini VX5 (a carui aparitie am semnalat-o si noi), un model al carui design sigur nu va ramane indiferent. Iar daca (in cazul fericit) chiar posedati Lamborghini laptopul va fi ca o carte de vizita.
Sa trecem totusi la lucruri serioase. Inspirat de modelul Reventon al italienilor (mai nou germanilor), ce dispune de un motor de 6,5 l la 650 CP si accelereaza de la 1 la 100 km in 3,4 sec, laptopul nostru nu putea fi unul subdimensionat, el avand sub “capota” frumos stilizata un procesor Intel Core2Quad Q9000 la 2 GHz si memorie rapida DDR3 de 4 Gb pentru aplicatii multi-tasking.
Trecand peste prima impresie data de designul exterior, curiozitatea devine si mai mare cu gandul la ce o sa gasim dupa ce ridicam capota. Si nu suntem dezamagiti. O imbinare aproape perfecta de materiale te duce cu gandul la lucruri exclusiviste lucrate cu migala in ateliere de mestesugari priceputi. Palm-rest din piele, touch-pad ceramic, plastic glossy si insertii metalizate sunt doar cateva aspecte ce nu pot ramane indiferente.
La pornirea notebook-ului avem prima surpriza negativa. Un sunet placut de motor V12 ce ar trebui sa rasune din difuzoarele incorporate se aude ca si cum teava de esapament ar fi putin infundata. Trecem peste aspectul asta pentru ca privirea se indreapta catre ecranul de 16,1 “ (rezolutie 1366x768 pixeli) cu o imagine deosebita. (unghiuri de vizualizare foarte bune) ce permite vizualizarea filmelor in format HD in conditii excelente. Apropo de filme HD, combo-ul Blu-Ray DVD cu care este prevazut VX5-ul isi face treaba minunat. Capacitatea HDD-ului este de 1Tb (2x500Gb) mai mult decat suficient pentru a avea in sfarsit o colectie impresionanta de filme intr-un alt format decat divX-uri de 700 Mb. Mai mult ca sigur “Fast and furious” va fi la loc de cinste.
Placa video este o GeForce GT 130M cu 1GB GDDR3 VRAM ce multumeste pe toata lumea, de la cei ce folosesc laptopul pentru aplicatii multimedia si internet pana la gamerii cei mai inraiti, desi acestia din urma vor face un mic efort pentru a ajusta rezolutia. Conexiunea HDMI ofera o experienta digitala minunata atunci cand includem in poveste si un monitor/televizor HD.
Unul din lucrurile care ne-a atras atentia in mod deosebit a fost butonul Speed ce activeaza modul TwinTurbo, care are drept efect in prima faza iluminarea touchpad-ului si a logo-ului Lamborghini in albastru, iar apoi, surpriza, overclocking, marind frecventele procesorului cu 100MHz si ale placii video cu 25MHz, evident daca este conectat la reteaua de 220V.
In afara de acest buton, sub monitor se mai regasete un buton pentru contolul senzorului de lumina (ce permite ecranului si luminii tastaturii sa se regleze functie de intensitatea luminoasa din camera), doua butoane pentru pornit/oprit iluminatul touchpad-ului si a tastaturii si inca un buton dedicat pentru baterie si ale sale moduri de folosire ale energiei (Entertainment, Quiet Office, Battery Saving si High Performance).
Si pentru ca tot a venit vorba de baterie aceasta este din Li-Ion cu 6 celule (4800 mAh), ce a oferit o autonomie in timpul “butonarii” de aproximativ 1 ora si 20 minute – acceptabil spunem noi, tinand cont ca nu am menajat “bolidul” deloc, fara niciun mod de economisire a energiei, cu ecranul iluminat din plin si sunetul la maxim, ruland simultan mai multe aplicatii sau chiar si un film.
Pentru acest model sunt disponibile doua culori piano black sau pearlescent white amandoua nuantele fiind la fel de atractive si cu un impact vizual puternic.
Patru porturi USB par suficiente pentru a conecta perifericele utilizate frecvent iar cititorul de carduri 8 in 1 va scuteste de cablurile inutile.
Ca sa fim putin rautaciosi putem sa ii mai gasim o hiba lui VX5 legata de evacuarea aerului cald prin fantele amplasate pe partea stanga (nu prin spate cum este cel mai des intalnit). Astfel cei ce folosesc mouse-ul cu mana stanga s-a putea sa simta un usor discomfort termic.
Sa amintim si de faptul ca taiwanezii de la Asus au inzestrat acest taur furios cu Windows 7 Ultimate.
Am ajuns si la momentul la care aflam pretul. Ei bine VX5-ul il putem gasi la magazinele on-line de pe la noi la preturi cuprinse intre 8.200 si 9.000 RON. In acesti bani avem inclus laptopul, o husa pentru acesta, mouse, material textil pentru curatat ecranul si nu numai, incarcator, iar, pe langa instructiunile de folosire gasim si o “carte de povesti” in care se prezinta istoria Lamborghini. Toate ambalate frumos si puse intr-o geanta (inclusa in pret).
Pentru specificatii complete puteti accesa pagina producatorului.
Ca si aspecte pozitive putem sa enumeram:
- designul
- capacitatea mare de stocare
- butonul Speed pentru activarea modului TwinTurbo
- materialele utilizate
Dintre aspectele mai putin placute amintim:
- pretul
- difuzoarele integrate destul de slabe
- aerul cald resimtit de cei ce manevreaza mouse-ul cu mana stanga
Tragand o linie putem spune ca avem de a face cu un produs care nu este destinat gamerilor inraiti, obisnuiti cu performantele unui Alienware dar care te impresioneaza la prima vedere si nu iti ramane indiferent. Pretul relativ mare ramane unul dintre motivele pentru care nu avem de a face cu un posibil best-buy.
Noutati