LG G4 review: un pas inainte si unul ...pe loc
6/6939
calendar_month 01 Iul 2015, 20:26

Am avut ocazia sa testam, in ultimile doua saptamani, LG G4, noul varf de gama cu care sud-coreenii incearca sa atace concurenta. Iar cand spunem concurenta, ne referim in special la Samsung Galaxy S6, un alt terminal de top, care ne-a impresionat la toate capitolele, dupa cum am notat si in review-ul realizat recent. Pentru LG, misiunea de a propune un concurent la acelasi nivel a fost extrem de dificila, iar impresia pe care ne-a lasat-o LG G4 este una mixta, luand in calcul ca, in mod cert, la pretul de 2899 de lei ai pretentia ca device-ul pe care il cumpari sa ofere tot ceea ce este mai bun. LG G4 nu dispune de toate functiile pe care le regasim pe alte varfuri de gama din industrie, dupa cum veti vedea in continuare, LG optand pentru oferirea unui smartphone dedicat utilizatorilor pragmatici si care pun accent in special pe capabilitatile foto avansate.

Unitatea de test LG G4 ne-a fost pusa la dispozitie de catre CEL.ro, carora le multumim!
Design si constructie
LG G4 este un smartphone de dimensiuni mari, la limita dintre telefon si phablet, cu un display de 5,5 inch si care aminteste prin design de seria LG G Flex.
G4 ofera un display usor curbat, are o carcasa din plastic, cu o rama metalica ce imbraca marginea device-ului.

Curbura carcasei este mult mai accentuata pe partea din spate.

LG G4 are baterie detasabila, implicit capac-spate ce trebuie scos pentru a dobandi acces la slotul microSIM si la cel microSD. De remarcat este ca LG G4 vine la pachet cu doua capace, ambele din plastic, insa cu finisaje diferite: unul este imbracat in piele naturala (noi am avut versiunea cu piele rosie), cu o cusatura inspirata ce strabate mijlocul carcasei, iar celalalt da impresia de metal cromat, cu un model 3D.

Pielea naturala folosita pentru completarea design-ului este una dintre solutiile la care LG a apelat pentru a da personalitate smartphone-ului si putem spune ca reuseste sa faca acest lucru. In plus, materialul folosit scuteste utilizatorul de problema amprentelor pe care o intalnim la majoritatea smartphone-urilor cu finisaje lucioase (vezi Galaxy S6 cu al sau spate din sticla). Solutia de design este una interesanta si inedita.
Ca si la generatiile anterioare din gama, LG G4 are toate butoanele fizice dispuse pe spatele aparatului, chiar sub camera foto (tasta cu functie Power/deblocare, ce se afla incadrata de butoanele de volum). Camera foto de 16MP este pozitionata intre blit-ul dual LED si sistemul AF laser. In partea de jos, pe spate gasim difuzorul principal al terminalului.

Pe partea frontala gasim, deasupra ecranului, difuzorul pentru apeluri, camera foto de 8MP pentru selfie-uri, si senzorii de proximitate si ambianta. Tot aici, in extremitatea stanga, se afla un LED pentru notificari (baterie descarcata, apeluri, sms, email etc.).

Marginile laterale al LG G4 nu gazduiesc butoane sau conectori.
Mufa microUSB (de incarcare si conectare la PC) este pozitionala in baza device-ului. Tot aici avem si microfonul principal si jack-ul audio de 3,5mm.

Pe rama superioara a LG G4 se afla un al doilea microfon si portul IR.

Accesul la sloturile microSIM si microSD se face indepartand capacul telefonului si bateria.

Specificatii complete:
Ceea ce plaseaza LG G4 sub standardul de astazi al flagship-urilor din industrie este lipsa unor optiuni precum senzorul de amprenta, incarcarea wireless si incarcarea rapida, dar si utilizarea procesorului Snapdragon 808, care nu este tocmai varful de gama al Qualcomm si care este departe de a se bate cu Exynos-ul celor de la Samsung, cel putin pe hartie.
Iata specificatiile complete ale noului varf de gama LG:

  • Dimensiuni - 148.9mm x 76.1mm x 9.8mm

  • Greutate - 155 grame

  • Display - IPS, 5.5 inch, rezolutie 1440 x 2560 pixeli (538 ppi), protectie Gorilla Glass 3

  • Chipset - Qualcomm MSM8992 Snapdragon 808 (2 x Cortex-A57 la 1,8GHz si 4 x Cortex-A53 la 1,4GHz) / GPU Adreno 418

  • Memorie - 3GB RAM / 32GB memorie interna cu posibilitate de expansiune pana la 128GB

  • Camera principala - 16 MP, 1/2.6inch, cu phase detection, laser autofocus, optical image stabilization, dual-LED (dual tone) flash, posibilitate de fotografiere in timpul inregistrarii video, geo-tagging, face detection, HDR / Filmare HD, FullHD, UHD

  • Camera secundara - 8 MP

  • Senzori - accelerometru, giroscop, senzor proximitate, compas, barometru

  • Conectivitate - 3G (HSPA 42.2/5.76 Mbps), 4G (LTE Cat6 300/50 Mbps), WiFi (802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot), Bluetooth 4.1 (A2DP, LE, apt-X), EDGE, NFC;

  • Porturi - microUSB v2.0, audio jack standard - 3.5mm, port IR

  • Sistem de operare - Android 5.1 cu interfata LG UX 4.0

  • Baterie - 3.000mAh


Display si Sunet
Quatum display - QHD
Display-ul este excelent, fara discutie, cu rezolutie foarte buna si stralucire puternica.

Clipurile video de calitate buna se vad excelent pe ecranul de 5,5 inch cu rezolutie QHD, jocurile cu grafica solicitata, de asemenea, ruleaza si arata foarte bine. In lumina directa a soarelui va trebui, totusi, sa dati luminozitatea ecranului la maxim sau sa activati luminozitatea automata.

Sunetul redat de unicul difuzor al smartphone-ului este foarte puternic, desi spre volum maxim tinde sa distorsioneze destul de serios. Avem impresia ca LG a fortat un pic nota cu amplificarea.
Hardware - benchmark - performante
Daca ne luam dupa cifre, LG G4 se afla, la toate capitolele, mult sub Galaxy S6/S6 edge. G4 utilizeaza procesorul Snapdragon 808 care, dupa cum stiti, este o solutie mai putin performanta decat cea a Samsung (Exynos) sau decat Snapdragon 810. Cu alte cuvinte, este absolut normal ca rezultatele in benchark sa fie mai mici. Surpriza placuta vine insa in momentul in care raportezi performantele G4, nu la cifre, ci la comportamentul general al device-ului in utilizarea de zi cu zi. Aici, cu mici exceptii, LG G4 nu dezamageste si, daca nu am fi stiut ce procesor avem in interior, nu am fi avut cum sa sesizam diferente majore intre G4 si Galaxy S6, de exemplu.
Iata rezultatele obtinute de catre LG G4 in testele Quadrant, AnTuTu, GeekBench si Vellamo:
Quadrant

AnTuTu

GeekBench

Vellamo

Software si noul LG UX 4.0:
Avem Android 5.1 Lollipop cu Interfata proprietara LG, LG UX 4.0, care practic debuteaza pe noul flagship al companiei.

Interfata UX 4.0 ofera, pe langa ecranele de baza, si un ecran special Smart Bulletin, ce permite accesul direct la LG Health, Muzica, Calendar, Smart Settings, Galerie multimedia, QuickRemote etc.

Interfata are multe elemente grafice imprumutate de la Material Design-ul Google, iar asta nu este deloc rau. Arata curat si se misca aproape fara lag. Spunem aproape, pentru ca ne-a surprins oarecum ca in momentul in care aplicatiile si-au facut update la versiuni mai noi in background, am intampinat unele poticniri ale interfetei. Nu stim in ce masura este vina LG sau cea a sistemului de operare Android (tindem spre a doua varianta). Dar vorbim despre un flagship destul de scump si nu putem omite aceste detalii.
Pe un ecran de 5,5 inch, implementarea Dual Window este mai mult decat binevenita si permite lucrul simultan in doua ferestre, cu doua aplicatii diferite (de exemplu Browser si Documente):

De ajutor este si functia split keyboard:

Smart Settings ofera o serie de optiuni legate de notificari, activarea sau dezactivarea WiFi sau Bluetooth, bazate pe locatia utilizatorului. De exemplu, puteti opta pentru activarea automata a Bluetooth-ului si WiFi-ului pentru momentul in care ajungeti acasa (functia de localizare trebuie sa fie activa).
Foto - video
Cea mai solida caracteristica a LG G4 este, fara indoiala, departamentul foto / video, care se achita de sarcini exemplar. Atat camera principala de 16MP cat si cea frontala de 8MP realizeaza fotografii excelente. Interfata software-ului de camera este bine conceputa si ofera foarte multe posibilitati de control. Puteti alege intre trei tipuri de ecran de control pentru camera foto principala: Simplu, De baza si Manual.
In interfata "Simplu", camera se ocupa singura de setari iar userul nu trebuie decat sa atinga ecranul pentru realizarea fotografiei:

In modul "De baza" aveti la dispozitie mai multe optiuni de setari, implicit atingerea ecranului pentru schimbarea focalizarii, puteti activa sau dezactiva blitul camerei foto, puteti alege scena de fotografiere si puteti accesa setarile avansate:

Cel mai complet mod de fotografiere este cel "Manual", prin care dobanditi acces la mai toate setarile importante, de la ISO, timp de expunere, balans pe alb si pana la diafragma:

Pe scurt, aproape ca obtineti control total asupra calitatii fotografiei pe care urmeaza sa o faceti. Puteti alege inclusiv sa faceti capturi in format RAW. Plaja ISO merge de la 100 la 2700. In mod cert, insa, cel mai mult veti utiliza modul de baza, facil, rapid si care permite luarea de instantanee fara batai de cap, atunci cand nu vreti sa pierdeti un subiect interesant.
Iata cateva sample-uri cu LG G4:
(Clic pe imagini pentru dimensiune mare)




In cazul filmarii puteti alege intre AF automat sau preluarea controlului asupra focalizarii (tot prin atingerea ecranului). Camera filmeaza HD, FullHD si, bineinteles, UHD. Inregistrarile sunt de calitate foarte buna, cu precizarea ca uneori AF-ul se face mai greu decat ai dori.
Pe parte e telefonie nu sunt prea multe de spus. Nu am intampinat caderi de semnal si nici intreruperi in timpul convorbirilor, iar calitatea apelurilor este, cu siguranta, foarte buna.
Autonomie:
LG G4 ofera o autonomie medie. Bateria de 3.000mAh asigura o zi de utilizare in conditii intensive de lucru.
La utilizare normala, bateria a ajuns la 50% dupa aproape 30 de ore, cu apeluri - 30 de minute, Youtube - 30 minute, gaming - 30 minute, navigare web - 20 de minute, realizare fotografii si standby-ul aferent.

In testul de redare video am ales sa rulam de content FullHD de pe YouTube, avand luminozitatea setata la 100% si sunetul la fel (pe casti) - LG G4 ne-a oferit 3 ore si 40 de minute de vizionare (pana cand bateria a atins nivelul de 20%).

Pachet comercial:
In cutie gasim incarcatorul, castile (cu telecomanda pe fir), cablul de date si un al doilea capac-spate din plastic.

Pret si concluzii:

Recunoastem ca LG G4 nu ne-a impresionat imediat ce l-am scos din cutie, insa pe parcursul utilizarii si testarii ne-am schimbat opinia in bine, cu fiecare zi in care terminalul ne-a insotit ca telefon principal. Este un aparat destul de robust, chiar daca plasticul domina carcasa, hardware-ul este mai mult decat satisfacator, iar noua interfata a LG, UX 4.0 este placuta si bine optimizata (cu exceptiile pe care le-am mentionat mai sus). Camera foto este, insa, principalul motiv pentru care am cumpara LG G4. Pe langa calitatea excelenta a fotografiilor, aplicatia de management a camerei foto si multitudinea de optiuni de fotografiere pot cantari mult in favoarea deciziei de cumparare a LG G4. De asemenea, nici design-ul aparatului nu este unul pe care sa nu-l remarci.
Pe de alta parte, trebuie sa punctam ca, desi se afla la acelasi pret cu smartphone-urile concurentei, LG G4 nu ofera tot pachetul de dotari, devenit aproape standard in industrie la acest nivel de cost. G4 nu beneficiaza de scanner de amprenta, incarcare Wireless si nici incarcare rapida (iar asta se traduce printr-un timp de peste o ora si jumatate de conectare la priza pentru ca bateria sa ajunga la 100% din capacitate). Probabil ca veti spune ca aceste optiuni sunt mofturi, insa in momentul in care le poti avea daca optezi pentru un smartphone concurent, la acelasi pret, parca se transforma in argumente nu tocmai in favoarea G4. Dincolo de aceste aspecte ar fi totusi de spus ca varful de gama al LG are si atuuri in fata concurentei: expansiunea memoriei cu ajutorul cardurilor MicroSD si posibilitatea de a inlocui bateria sunt doua caracteristici pe care nu le gasim pe Galaxy S6, de exemplu.
Daca acestea doua detalii, alaturi de capabilitatile de necontestat ale camerei foto, design-ul inedit si ecranul performant, se afla pe lista voastra de cerinte, atunci LG G4 poate fi ceea ce cautati.
Pretul LG G4 este de 2899 de lei la CEL.ro, la acelasi nivel de pret cu Samsung Galaxy S6.