Lenovo Yoga 3 Pro Review
6/6678
calendar_month 23 Mar 2015, 17:40
Lenovo Yoga 3 Pro a ajuns in Romania in toamna anului trecut si reprezinta inca unul dintre cele mai bune ultrabook-uri ale momentului. Yoga 3 Pro se remarca prin design-ul foarte reusit si inedit, prin calitatea materialelor folosite, a ecranului cu rezolutie de 3200 x 1800p si, bineinteles, prin hardware-ul folosit. Spre deosebire de generatia anterioara, care oferea si ea cele patru moduri de utilizare, respectiv o solutie complet hibrida si flexibila de lucru, Yoga 3 Pro aduce o serie de imbunatatiri de design, de la restpad si touchpad, si pana la balamaua inspirata din design-ul bratarilor metalice de ceas. Unitatea de test a ajuns in redactia HIT.ro prin intermediul CEL.RO.

Design, materiale, constructie
Design-ul Lenovo Yoga 3 Pro este unul dintre cele mai frumoase de pe piata, avand ca elemente centrale estetice balamaua, fabricata pe principiul bratarilor metalice de ceas si preluand implicit aspectul acestora, dar si aluminiul care imbraca total carcasa.


In plus, se remarca materialul bazei laptopului, un cauciuc mat cu un model cu striatii care ofera un aspect inedit, dar si caracteristici functionale, palm-rest-ul fiind si el din acelasi material.

VIDEO: cum este realizata balamaua Yoga 3 Pro

Grosimea totala a device-ului (cu clapeta inchisa) este de doar 12,8 mm, ceea ce subliniaza si mai mult design-ul extrem de rafinat.

Pe latura dreapta avem butonul de Power, butonul pentru standby in modul tableta, butoanele de volum, jack-ul audio si mufa USB 3.0.

Pe latura stanga gasim gasim mufa de incarcare cu functie USB 2.0, inca un USB 3.0, iesirea micro HDMI si cititorul de carduri SD.

Display, tastatura si moduri de lucru
Display de calitate
Exista o intreaga dezbatere pe tema folosirii unei rezolutii de 3200 x 1800p pe un ecran de 13,3 inch. E prea mult? Pentru anumite aplicatii neoptimizate, da. Dar, Lenovo a venit cu o solutie proprie: Harmony. Aplicatia ofera o serie de sugestii de lucru pentru modurile diferite in care este folosit device-ul si optimizeaza experienta de lucru automat. De exemplu, un Notepad deschis in modul windowed, nu va fi afisat, asa cum va asteptat, probabil, prea mic pentru a lucra cu el, ci va fi adaptat automat pentru o experienta naturala.

Luminozitatea ecranului este foarte buna - in majoritatea timpului de testare am folosit display-ul la luminozitate 75%. Desigur, ecranul este IPS, iar tehnologia multitouch este in 10 puncte.
Reducerea totala a luminozitatii poate parea ca aduce ecranul la o diminuare mult prea mare a vizibilitatii, insa daca lucrati pe intuneric (sau intr-o sala unde se face o prezentare ce necesita inchiderea luminilor), atunci diminuarea la Zero a intensitatii luminoase este setarea ideala de lucru, mai ales ca tastatura este si ea iluminata.

Tastatura luminata + touchpad bine calibrat
Acomodarea cu touchpad-ul (sau clickpad, cum il numeste Lenovo) si tastatura este foarte rapida.

In ciuda grosimii generale reduse a device-ului, cursa tastelor este rezonabila pentru o scriere comoda. In medii intunecoase, iluminarea tastelor este extrem de utila.

Moduri de lucru
Ca si generatia anterioara, Lenovo Yoga 3 Pro ofera patru moduri de lucru: Laptop, Stand, Tent si Tableta. In modurile tableta, stand si tent, tastatura hibridului se dezactiveaza automat, touchscreen-ul preluand in totalitate functia de interactiune cu utilizatorul.

Sunet
Sunetul este de calitate foarte buna pentru un ultraportabil. Amplasarea celor doua difuzoare in partea frontala (mod laptop) si tehnologia de sunet JBL Audio converg catre obtinerea unui sunet foarte bun (sunetul este mai bun si mai clar decat cel de pe Lenovo Yoga Tablet 2 Pro, testata de noi recent).
Difuzoarele sunt aflate sub palm-rest, în extremitatile laterale ale carcasei spate.
Doua grile indica pozitia acestora si ofera o dinamica placuta si spatialitate sunetului.

Hardware si specificatii complete
Lenovo Yoga 3 Pro este dotat cu procesor Intel Core M-5Y70, tactat la 1,1GHz, pe arhitectura Broadwell care, in principiu, permite producatorilor sa dezvolte portabile fanless. Spunem in principiu pentru ca Yoga 3 Pro nu este un ultrabook fanless, poate si pentru faptul ca este primul produs aparut pe piata cu un astfel de procesor. Portabilul dispune de un cooler pe care il auzim pornind din cand in cand, care este amplasat undeva in partea dreapta a bazei, chiar in apropierea balamalei. Ceea ce este important este ca ultrabook-ul este foarte silentios, chiar daca in timpul rularii unor programe ceva mai solicitante din punct de vedere grafic coolerul porneste (sunetul lui este abia sesizabil).
Yoga 3 Pro dispune si de Intel HD Graphics 5300 si 8GB RAM, alaturi de SSD-ul de 256GB. Configuratia si performantele oferite de ultrabook sunt peste medie, insa nu va asteptati la minuni pe parte de procesare video sau gaming. Puteti rula jocuri mai vechi insa lipsa unei solutii grafice dedicate (chiar daca am vorbi despre una mobila) isi spune cuvantul. Per general, Lenovo Yoga 3 Pro ar putea fi recomandat pentru productivitate.
Specificatii:

  • Procesor de pana la Intel Core M-5Y70, 1,1GHz (pana la 2,6GHz Turbo)

  • Sistem de operare - Windows 8.1

  • Grafica - Intel HD Graphics 5300

  • Memorie - 8 GB DDR3L

  • Ecran: tactil 13,3 inch QHD+ (3200 x 1800)

  • Camera web - 720p

  • Stocare - 256GB SSD (exista si versiuni cu 512 GB SSD) - Produs de Samsung

  • Audio - Boxe stereo JBL integrate cu certificare Waves Audio

  • Conectori - Bluetooth 4.0, WiFi 802.11 a/c, LAN Gigabit / 2 x USB 3.0, 1 x DC-in cu functie USB 2.0, cititor de carduri 4 în 1 (SD, MMC, SDXC, SDHC), iesire Micro-HDMI, jack audio combo

  • Baterie - Pana la 7.2 ore (estimare oficiala Lenovo)

  • Dimensiuni (L x G x I) - 330 mm x 228 mm x 12,8 mm

  • Greutate - 1,19 kg


Software si aplicatii preinstalate
Lenovo Yoga 3 Pro vine cu Windows 8.1 preinstalat. Nu vom insista pe acest aspect, dar trebuie spus ca in cazul Yoga 3 Pro beneficiem de experinta completa cu Windows 8, in special datorita modurilor de lucru diferite si, evident, a ecranului sensibil la atingere.
Ca si in cazul altor produse ale Lenovo, compania a instalat si pe Yoga 3 Pro o serie de aplicatii, de la utilitare, la entertainment.
Pe langa Harmony, care se ocupa inclusiv de memorarea diverselor moduri in care userul foloseste portabilul, facand ulterior sugestii, mai gasim OneKey Optimizer (verifica sistemul pentru optimizari ulterioare), Lenovo Motion Control (bazat pe camera web a portabilului si care permite controlul prin gesturi pentru content media), Lenovo Veriface pro (aplicatie de deblobcare cu ajutorul fetei a portabilului), Lenovo ShareIt si altele pe care le puteti observa in imaginea de mai jos.

Iata un clip care detaliaza aplicatia Harmony:



Autonomie:
Am efectuat un test standard de autonomie video playback. Am rulat de pe YouTube cateva filme si clipuri Full HD, cu luminozitatea setata la maximum si sunet la fel. Am obtinut aproape patru ore de playback in aceste conditii, pana la avertismentul de baterie la 20% si "invitatia" de trecere în modul ultra Power saving mode. La nivelul de 20% baterie am mai obtinut 45 de minute de utilizare.
In cazul utilizarii normale, cu luminozitate la 50% si activitati de tip browsing, editare documente rularea diferitelor programe optimizate touchscreen, autonomia ajunge pana la 7 ore. De precizat este ca incarcarea bateriei ia cam doua ore si 30 de minute.

Nu mai trebuie spus ca, in timp ce procesorul se descurca de minune la conservarea bateriei, ecranul devine cel mai mare mancator de energie, mai ales daca luminozitatea este setata la peste 75%.
Pret:
Lenovo Yoga 3 Pro a fost probabil cel mai interesant ultrabook lansat anul trecut (in a doua parte a lui 2014) si, surprinzator sau nu, ramane unul dintre cele mai frumoase si mai ofertante ultrabook-uri si acum.
Pretul Lenovo Yoga 3 Pro a scazut de la debutul comercial. Acum, portabilul poate fi achizitionat la pretul de 5199 lei de pe CEL.ro