Epson EH-TW7200 review - proiector de top pentru utilizatorii cu pretentii

calendar_month 01 Aug 2014, 10:00
Am avut ocazia sa testam recent un proiector cu specificatii peste medie destinat utilizarilor casnici. Vorbim despre Epson EH-TW7200, cu tehnologie 3LCD si care ofera functie de home cinema 3D la un pret interesant raportat la gama de produse din care face parte.
(clic pe imagini pentru dimensiune mare)
Daca veti face singuri un mini sondaj printre prieteni si ii veti intreba ce prefera, un televizor FullHD sau un proiector de calitate pe care sa il foloseasca in locul "traditionalului" TV, veti vedea ca televizorul se va afla in optiunile lor in mod sigur, in defavoarea proiectorului. Astazi vom incerca sa va aratam de ce merita sa achizitionati (si) un proiector, mai ales daca apreciati calitatea imaginii de dimensiuni mari si daca va doriti sa va utilati locuinta cu un adevarat home cinema.
Un proiector ce ofera o calitate si specificatii peste medie nu este la indemana oricui din punct de vedere al costurilor. Modelul testat de noi, Epson EH-TW7200, se incadreaza in aceasta categorie, la un pret de aproape 7000 de lei. De ce ati cheltui o asemenea suma pentru un astfel de aparat? Sa vedem in continuare.
Este clar faptul ca pe piata locala proiectoarele sunt departe de a deveni produse mainstream pentru end-useri. In schimb, pe segmentul business, unde este nevoie clara de asemenea dispozitive, lucrurile stau mult mai bine pentru cei din industrie. Dar, sa ne limitam la consumatorii casnici si la reticenta sau, mai bine spus, lipsa de informare, implicit de interes, pentru aceasta categorie de produse. In Romania, in orice magazin de electronice mergeti veti vedea "ziduri" de televizoare de toate tipurile, dar niciun proiector pornit (si in multe cazuri nici macar expus). In statele Occidentale lucrurile stau altfel, iar daca ati avut ocazia sa vizitati un showroom de profil din Germania, de exemplu, stiti acest lucru. Cu alte cuvinte, este normal ca end-userii de la noi sa nu fie atat de interesati de proiectoare. Desigur, am putea aminti si de preturile la care se comercializeaza un proiector. Insa, exista si televizoare la preturi care se apropie de 7000 de lei si care devin o optiune de achizitie, mai mult din ...reflex. Facem apologia proiectoarelor in raport cu televizoarele? La nivelul de pret de 7000 de lei, se poate spune ca da si vom incerca sa ne argumentam punctul de vedere, recunoastem, subiectiv.
Va intereseaza dimensiunea ecranului si claritatea imaginii, dar si functiile oferite de un televizor. Cu un pret de 7000 de lei (mai exact 6949 lei), echivalent celui la care se gaseste proiectorul testat de noi, puteti gasi smartTV-uri cu diagonala de maxim 152 de cm si performante similare. Un proiector din aceeasi clasa de pret poate oferi o proiectie FullHD, 3D, comparabila ca si calitate, dar la o diagonala de peste 2 metri(!), in aceleasi conditii de luminozitate ambientala. Iar daca ne referim strict la Epson EH-TW7200, cu tehnologia 3LCD propusa de companie, acest aspect este garantat.
Un alt argument care ar putea inclina balanta in favoarea achizitiei unui proiector este ca imaginea proiectata poate ajunge la o diagonala de 300 inch! Totul este sa aveti un perete disponibil in locuinta pentru o astfel de proiectie, dar va imaginati ce inseamna un "ecran" cu diagonala de aproximativ 7 metri... Desigur, o proiectie de o asemenea dimesiune, care se bazeaza pe o lampa de 2000 lumeni, necesita operare in intuneric aproape total pentru obtinerea unei imagini de calitate buna (similara celei de la cinematograf). Nu mai trebuie sa precizam ca un televizor nu poate face asta :)

Am auzit si citit multe comentarii pe marginea duratei de viata a lampilor de proiectoare, una dintre cele mai importante si mai scumpe componente din sistemul optic al unui aparat de acest tip. Ce inseamna garantia de 4000 de ore de functionare, atat cat ofera Epson, ca exemplu concret pentru modelul pe care l-am testat? Probabil ca putin in comparatie cu durata de viata (negarantata de producatori) pentru ecranele LED.
Cu toate acestea, trebuie sa precizam faptul ca se intampla sa utilizam un Epson TW5910, un proiector cu doua generatii mai "batran", de mai bine de 2 ani, in regim de "televizor" si nu da semne de oboseala! Concluziile prinvind durata de viata a lampilor de proiector le trageti voi (iar daca utilizati deja unul, va invitam sa comentati pe marginea subiectului).
Calitatea imaginii: proiector vs. televizor (fullHD)
La acest capitol, parerile sunt impartite. Aproape in mod sigur, insa, nu veti beneficia in cazul unui proiector de stralucirea imaginii pe care v-o ofera un televizor de ultima generatie. Acest lucru nu inseamna ca imaginea oferita de proiector nu este una de calitate, ci doar ca va trebui sa o raportati la ambient, respectiv luminozitatea in care are loc proiectia. Desigur, cu cat spatiul este mai intunecat, cu atat calitatea imagini este mai buna, iar dimensiunea proiectiei poate fi extinsa.

Mai exista un element important. Un televizor emite direct catre retina un flux luminos, care conform datelor tehnice este de 5027 lumeni (pentru modelul reper Philips 60PHL6008k/12). In schimb proiectorul functioneaza pe principiul reflexiei si deci luminozitatea de 2000 lumeni este calculata la un metru distanta de ecranul de proiectie, la intoarcerea luminii de pe un perete perfect alb. Diferenta esentiala nu sta neaparat in puterea de emisie, ci in modul in care ochiul uman percepe lumina, in primul caz aceasta fiind trimisa direct pe retina, in cazul al doilea fiind "atenuata" de reflexia pe un perete. Si de aici, nu o sa se intample niciodata sa va doara ochii deoarece nu exista radiatii care sa va afecteze retina.
Cu aceste cateva precizari (necesare, credem noi) legate de televizor versus proiector, trecem la prezentarea concreta a Epson EH-TW7200, Home Cinema Proiector.
Design
Epson EH-TW7200 este un proiector cu dimensiuni mari si o greutate de 8,4Kg. Este pretabil, atat ca dimensiuni, cat mai ales ca specificatii, locuintelor ce pot oferi suprafete generoase de proiectie. Daca dati 7000 de lei pe el ca sa il folositi intr-o garsoniera, nu renteaza (nu ca imaginea nu ar fi impecabila). Desigur, el poate fi utilizat fara probleme si in sali de conferinte, pentru prezentari pretentioase, si chiar si in cinematografe de mici dimensiuni.
Aparatul vine intr-o singura versiune de finisaj, alb.
Pe partea frontala vom gasi obiectivul de mari dimensiuni (cu distanta focala 2,5 mm - 47,2 mm si F 2,3 - 3,6 pentru lentila de proiectie), centrat si incadrat de doua grile.
Obiectivul este dotat cu un capac de protectie care gliseaza automat pentru a proteja obiectivul in momentul in care opriti proiectorul.

Grila din partea stanga a aparatului asigura evacuarea aerului.

Grila din dreapta acopera filtrele de aer care folosesc absorbtiei de aer pentru racirea lampii.

Retineti faptul ca filtrele trebuie inlocuite periodic pentru asigurarea unei raciri eficiente si pentru prelungirea duratei de viata a aparatului.

Latura stanga a Epson EH-TW7200 gazduieste, ascunsa sub un capac de protectie prins in suruburi (la care va recomandam sa nu umblati), lampa de proiectie. Vedeti in imaginile de urmatoare.


Pe latura dreapta a Epson EH-TW7200 veti gasi, sub un capac ce gliseaza, cateva butoane fizice pentru controlul aparatului in cazul in care nu aveti la dispozitie telecomanda cu functii complexe, care este inclusa in pachet.

Partea din spate a proiectorului gazduieste intreaga gama de conectivitate a aparatului: 2 x HDMI, mufe pentru cabluri Component, intrare VGA pentru PC-uri, si mufa RS-232C pentru automatizari sau sisteme de case inteligente. De asemenea, proiectorul ofera Trigger Out si Keystone Lock.

Un detaliu foarte important pentru utilizatorii care doresc sa fixeze Epson EH-TW7200 pe tavan: aparatul dispune pe partea inferioara de un sistem de prindere universal.

Tot pe "burta" proiectorului veti gasi picioarele frontale reglabile pentru schimbarea unghiului de amplasare pe o suprafata orizontala.
Meniu, functii si imagine
Proiectorul Epson EH-TW7200 vine la pachet cu o telecomanda cu butoane iluminate si cu functii complete. Nu le vom enumera pe toate aici, dar le puteti vedea in imagini.


Meniul proiectorului este la fel de complet si va permite sa reglati imaginea dupa propriul gust.
Meniul cuprinde multe setari pe care le regasiti pe televizoarele de ultima generatie. Aveti acces la stabilirea modului de culoare, luminozitate, contrast, stralucire, temperatura de culoare si Skin tone.

O alta functie este Auto Iris, una dintre cele mai utile ale EH-TW7200 si care regleaza in mod automat puterea lampii in functie de luminozitatea continutului proiectat. Acest lucru se intampla in timp real si contribuie la naturaletea imaginilor vizualizate si la eliminarea diferentelor de intensitate a nuantelor de negru care apar in cazul altor tehnologii.
Tot in meniul principal veti gasi si setarile "Signal" pentru semnalul de intrare, dar si Settings, care ofera reglarea keystone-ului, a tipului de proiectie etc.

In meniul info veti gasi, desigur, informatii diverse, de la durata de utilizare a lampii (va sugeram sa nu resetati proiectorul la setarile din fabrica decat daca este absolut necesar pentru a nu pierde aceste date), la semnal de intrare detectat, rezolutie, format 3D, adancime de culoare etc.
Tehnologie 3LCD pe o rezolutie FullHD. Imagini incredibile
Am spus deja ca EH-TW7200 vine cu tehnologia Auto Iris, proprietara Epson si care este unul dintre atuurile aparatului. Am mai adauga inca doua aspecte la fel de importante, 3LCD si rezolutia FullHD.
Ce este 3LCD?
Spre deosebire de DLP (digital light processing), care are la baza un sistem de proiectie asemanator celui regasit in cinematografele cu tehnologii mai vechi de proiectie, 3LCD (3 panel liquid crystal display) se foloseste de trei paneluri LCD, fiecare cu propriul cip, pentru a imparti lumina alba in RGB, pentru ca ulterior sa recompuna imaginea cu ajutorul unui sistem de oglinzi si filtre. Exista avantaje si dezavantaje, desigur, pentru fiecare tehnologie si nu vom insista asupra acestui aspect. Ne vom limita la caracteristicile 3LCD, tehnologia din Epson EH-TW7200.

3LCD este recunoscuta mai ales pentru faptul ca poate reda pe suprafata de proiectie un negru mai intens si culori mai apropiate de cele naturale. Cu alte cuvinte nu suprasatureaza imaginile. 3LCD reuseste sa ofere acelasi nivel de luminozitate pe culorile proiectate ca si pe alb, ceea ce DLP, de exemplu, nu poate. Tocmai de aceea un proiector bazat pe 3LCD este recomandat pentru utilizarea pe post de home cinema.
Cat timp ne-am jucat cu proiectorul EH-TW7200 (si la propriu, pentru ca am rulat si jocuri) am avut parte de o experienta foarte buna in conditiile in care l-am folosit intr-o sala mare cu lumina ambientala naturala si nu am simtit nevoia, la o proiectie cu diagonala de 1,5 metri - 2 metri, sa marim luminozitatea aparatului peste 50%. Si, intr-adevar, luminozitatea pe culorile proiectate este, in mod clar, mult mai mare decat cea oferita de un proiector DLP. Filmele si jocurile fulHD se vad cu adevarat fantastic pe acest proiector care poate inlocui fara probleme un televizor de ultima generatie si care nu ofera, in acest pret, o diagonala mai mare de 150 cm. Pentru ca tot suntem la capitolul imagine si am vorbit deja despre cat de bine arata proiectiile realizate, nu putem omite o alta specificatie a EH-TW7200 ce contribuie in mod esential la rezultatele excelente. Si anume, rata de contrast de 120.000 : 1!
Desigur, oricat de mult am incerca sa va explicam cat de bine arata proiectiile de film (de exemplu) cu acest dispozitiv, nu vom reusi. Doar testand acest proiector iti poti da seama de performantele sale. De asemenea imaginile 3D se apropie de experienta de la cinematograf si este incomparabil mai buna fata de cea oferita de televizoarele (chiar si cele cu diagonale mari) de pe piata. Si, dupa cum stiti sau ati constatat pe propria piele daca aveti un TV 3D, la acest capitol lucrurile nu stau foarte bine (inca) in cazul televizoarelor.
Specificatii complete:
- Sistem de proiectie - Tehnologie 3LCD, Obturator RGB cu cristale lichide
- Panou LCD - 0,74 inch cu C2 Fine
Imagine
- Luminozitate culoare (CLO) - 2.000 Lumeni
- Luminozitate alba - 2.000 Lumeni
- Rezolutie - Full HD 1080p, 1920 x 1080, 16:9
- High Definition - Full HD 3D
- Raport de aspect - 16:9
- Raport contrast - 120.000 : 1
- Lampa - ETORL, 230 L, 176 L (in modul economisire energie), 4.000 h Viata utila, 5.000 h Viata utila (in modul economisire energie)
- Corectie Keystone - Manual vertical: +/- 30 grade
- Modificare video - 10 Bits
- Imagine frecventa 2D/3D - 240 Hz / 480 Hz
- Frecventa de generare a imaginii 2D pe verticala - 192 Hz - 240 Hz
- Frecventa de generare a imaginii 3D pe verticala - 400 Hz - 480 Hz
Optica
- Raport proiectie - 1,34 - 2,87:1
- Zoom - Manual, Factor: 1 - 2,1
- Raportul de zoom al lentilei de proiectie - 1 - 2,1 : 1
- Obiectiv - Optic
- Lens Shift - Manual - Vertical +/- 96,3%, orizontal +/- 47,1%
- Dimensiuni proiectie - 30 inch - 300 inch
- Unghi larg distanta proiectie - 0,9 m - 9 m (100 inch ecran)
- Distanta proiectie tele - 1,9 m - 19,2 m (100 inch ecran)
- Distanta de proiectie Wide/Tele - 2,88 m - 6,36 m (100 inchi ecran)
- Numarul F al lentilei de proiectie - 2,3 - 3,6
- Distanta focala - 22,5 mm - 47,2 mm
- Focus - Manual
Conectivitate
- Conexiuni - Intrare S-Video, Intrare componenta, Intrare semnal compus, HDMI 1.4 (2x), Iesire de comanda, RS-232C, USB 2.0 Type B (Service Only)
- Caracteristici avansate
- Securitate - Blocaj panou de comanda, Protectie parola
- Moduri color 2D - Dinamic, Camera de zi, Natural, Cinema
- Moduri color 3D - Dinamic 3D, Cinema 3D
- Formate compatibile 3D Alaturat, Sus si jos, impachetare cadre
- Caracteristici - Reglare adancime 3D, Unitate de 480 Hz pentru vizualizare 3D, Filtru Epson Cinema, Durata lunga de viata a lampii, Rezolutie foarte mare
- Mod color - Cinematograf, Dinamic, Sufragerie, Natural
General
- Consum de energie - 334 Wati, 270 Wati (economic)
- Tensiune de alimentare - AC 100 V - 240 V,50 Hz - 60 Hz
- Dimensiuni produs - 466 x 395 x 158 mm (Latime x Lungime x Inaltime)
- Greutate - 8,4 kg
- Nivel de zgomot - Normal: 32 dB (A) - Economic: 22 dB (A)
- Temperatura - Functionare 5 grade C - 35 grade C, Depozitare - 10 grade C - 60 grade C
- Umiditate a aerului - Functionare 20% - 80%
- Optiuni - Lentile obturatoare active 3D
Continut pachet - Ochelari 3D RF x 1, Clema cablu HDMI, Aparat principal, Cablu alimentare, Ghid de pornire rapida, Telecomanda, Set de manuale de utilizare
Garantie - 24 de luni / Lampa: 36 Luni sau 3.000 h
In loc de concluzie
Plusuri
- Instalare usoara
- Operare facila cu surse multiple de semnal
- Picture in picture si impartirea suprafetei de proiectie in mai multe zone pentru vizualizare concomitenta de content diferit, din surse diferite.
- Diagonala de proiectie de pana la 7 metri (300 inch)
- Imagine cu o claritate exceptionala la o proiectie cu diagonala de 2 - 2,5 metri datorita tehnologiei 3LCD si celor 2000 Lumeni putere a lampii.
Minusuri
Nu am gasit un anumit element care sa ne dezamageasca la Epson EH-TW7200. In mod cert, insa, pretul (desi mai mic in Romania decat cel practicat de companie pentru acelasi produs pe alte piete) este unul mare pentru majoritatea romanilor.
Noutati




