Battlestations: Midway - Review
calendar_month 16 Feb 2007, 10:25
Cand eram mici, multi dintre prietenii nostri de joaca voiau sa se faca piloti. Sau astronauti. Sau marinari. Anii au trecut, iar majoritatea a ales probabil alte slujbe. Eidos a creat un joc care sa ne indeplineasca macar virtual visurile copilariei. Battlestations: Midway te poarta in lumea celui de-al doilea razboi mondial si te pune in postura pilotului, a marinarului si a capitanului pe submarine.



Povestea incepe cu Henry Walker, un soldat american ce este trimis in Pearl Harbour exact la inceputul invaziei japoneze din Decembrie 1941. De aici el va trebui sa indeplineasca diferite misiuni ce ii sunt repartizate de catre superiori. In vederea realizarii lor, jucatorii sunt nevoiti sa imbine aptitudinile de lupta cu cele de strategie. Asta pentru ca BS: Midway nu este un simplu joc in care trebuie sa apasati pe mouse si sa doborati avioane sau sa distrugeti submarine.

Inainte de a incepe propriu-zis jocul, este indicat sa parcurgeti tutorialul pus la dispozitie de cei de la Eidos. Acesta este denumit “Naval Academy” si va poarta prin aproape toate situatiile pe care le veti intalni in campanie. Dupa fiecare parte din tutorial primiti o diploma de absolvire. Vom incerca sa va prezentam cele mai importante instructiuni lasandu-va pe voi sa strabateti intreg procesul de invatare.

Navele se controleaza apasand ‘W’ pt a mari viteza, ‘S’ pt a o micsora, ‘A’ si ‘D’ pentru controlul stanga-dreapta. Cu ajutorul mouseului, va puteti roti “privirea” in jurul navei, fara ca aceasta sa-si modifice sensul de mers. Nava se va indrepta in directia pe care o indica o sageata alba in partea dreapta a ecranului pana cand ii schimbati sensul de mers. In centrul carmei este viteza cu care rulati, in dreapta sunt cele 4 “viteze” – F – Full (viteza maxima), H – Half (viteza moderata), S – Stop (oprire), B – Back (inapoi).

Diploma pe care o primiti la sfarsitul acestei lectii este in imaginea de mai jos. Pentru fiecare dintre celelalte 10 tutoriale veti primi una asemanatoare.

Armele in Battlestations Midway sunt de patru feluri:

• Artillery (Artileria) – folosita de nave impotriva elementelor de pe tarm cum ar fi hangare sau tunuri;

• AA (Anti-Aer) – este folosita impotriva oricarui aparat de zbor;

• Torpedoes (Torpilele) – cele mai puternice arme, rachete care sunt lente, dar eficiente;

• Depth-charges (“butoiasele” impotriva submarinelor) – singurul mod de a elimina submarinele este de a arunca aceste “butoiase” in apa, exact deasupra tintelor.

De unde stiti ce sa folositi si unde? In imaginea urmatoare aveti prezentate toate unitatile intalnite in BS si fiecare dintre ele ce unitati poate sau nu poate elimina.

Pentru reusi misiunile in care pilotati avioane trebuie sa deprindeti mai intai felul in care controlati aparatul de zbor. Precum la nave, ‘W’ si ‘S’ sunt tastele implicite pt viteza. Cu ajutorul mouseului veti controla directia stanga-dreapta. Atunci cand aveti un avion inamic de eliminat, in afara de tinta (care este rosie daca avionul este japonez, albastra daca e american si alba daca este tinta pe care o definiti ca a fi prima ce trebuie doborata) care va indica ce adversar aveti in raza de actiune, va mai este indicata si directia in care acesta se indreapta si, implicit, punctul unde trebuie sa tintiti pentru a fi sigur ca-l eliminati.



Aveti posibilitatea ca in timpul misiunilor sa dati ordine de atac (Attack), retragere (Retreat), asezare in formatie (Regroup) sau alte ordine (Orders), diferite in functie de ceea ce controlati.

O functie pe care cu siguranta o veti folosi extrem de des este Harta (tasta implicita – ‘Tab’). De aici se vor conduce tactic luptele. Exista mai multe grade de a mari harta folosind rotita mouse-ului. O harta in detaliu va permite sa selectati si sa dati ordine unitatilor, pe cand o privire asupra intregii harti va poate oferi informatii despre pozitia elementelor sau orientarea lor. Aveti posibilitatea de a ordona unitatilor pe care le conduceti sa atace (click stanga pe unitati, apoi click dreapta pe navele sau avioanele inamice; culoarea sagetii de atac este rosie), sa isi schimbe locatia (culoarea este albastra) sau sa pazeasca un obiectiv, patruland imprejurul lui (culoarea sagetii este verde).

In timpul luptelor, cu siguranta veti incasa lovituri de la adversari. Aveti posibilitatea (tasta implicita ‘R’) de a repara navele avariate. In functie de locul in care ati fost lovit, veti fi avertizat vizual printr-o iconita in partea dreapta a ecranului. Avariile se impart in 4 categorii, in functie de natura lor:

- Apa (Water) – nava voastra poate fi lovita de torpile si apa incepe sa patrunda in interior; zona in care nava a suferit stricaciuni este indicata in partea din dreapta a meniului “repair”; pentru a repara nava si a scoate apa din interioriul ei va trebui sa ordonati unui numar de maxim trei oameni ai echipajului sa se ocupe de asta; cu cat mandatati mai multi marinari, cu atat problema se rezolva mai rapid, insa nu mai aveti la dispozitie membri ai echipajului pt alta avarii, in caz ca apar;

- Focul (Fire) – pe punte pot izbucni, atat la prora (in partea din fata a navei), cat si la pupa (partea din spate), incendii; in imaginea de mai sus puteti vedea locatiile; pentru a le stinge, folositi membrii echipajului in categoria “Fire”;

- Controlul (Manoeuvre) – daca sistemul de navigare are probleme, iconita cu carma se aprinde si trebuie sa puneti din nou echipajul la treaba; asemenea anterioarelor doua categorii, exista trei grade de avarie: iconita gri reprezinta lipsa problemelor, cea galbena avertizeaza de faptul ca sunt probleme intr-un sector, insa nu sunt foarte grave, dar trebuie rezolvate, iconita rosie reprezinta avarie grava si e insotita, de obicei, de intreruperea functionarii in sectorul respectiv;

- Armele (Weapons) – apar avarii in compartimentul armelor, locatia fiind reprezentata pe aceeasi harta de mai sus.

Ar mai fi de amintit si de controlul submarinelor. Acestea au 4 nivele de navigare: la suprafata, sub apa nivel 1 (nivelul periscop – puteti lansa torpile si folosi periscopul; sunteti detectat de sonar), sub apa nivel 2 (nu puteti folosi persicop, nu puteti lansa torpile, sunteti detectat de sonar, dar sunt putine sanse ca atacurile cu “butoiase” sa va atinga), sub apa nivelul 3 (indetectabil, nu puteti fi atacat cu nimic, insa presiunea este mare si ramanerea in aceasta pozitie mult timp poate face nava sa implodeze sub actiunea presiunii). Aveti grija si la nivelul oxigenului. Din cand in cand trebuie sa ajungeti la suprafata pentru a face “plinul” de oxigen.

Toate aceste informatii va vor folosi (impreuna cu cele aditionale pe care le gasiti in tutorial) in campania, destul de scurta totusi, ce contine 11 misiuni. In plus, va mai sunt oferite 12 misiuni bonus, dar care au un grad inferior de dificultate fara de misiunile din campanie. Ca am adus vorba de dificultate, BS va ofera posibilitatea sa alegeti inaintea fiecarei misiuni nivelul de inteligenta al AI: incepator (Rookie), normal (Regular), expert (Veteran).

Grafica este, asa cum prezentam si in stirea de acum cateva zile, exceptionala. Nave, avioane, submarine foarte bine “desenate”, umbre “reale”, ciclu zi/noapte, explozii impresionante. Sunetele sunt si ele destul de bine reprezentate, vocile sunt clare, iar suierul gloantelor care trec pe langa aparatele voastre de zbor creeaza exact ambianta de lupta care sa va tina in tensiune.

Battlestations: Midway aduce un nou stil de joc, in care trebuie sa combinati tactica cu aptitudinele de a pilota sau a naviga. Desi campania este destul de scurta, avand doar 11 misiuni, veti gasi ca unele misiuni sunt destul de greu de realizat. Asta nu trebuie sa va faca sa renuntati, ci, dimpotriva, sa va ambitioneze.

Criteriu
Nota
Plusuri
Minusuri
Bonusuri

Intro/Poveste
8,5
Grafica
Campania prea scurta

Grafica
9
Controlul multiplelor unitati de lupta

Gameplay
9

Sunete/Muzica
8,5

Realism
8,5

A.I.
9

Multiplayer
8,5

Rejucabilitate
7

Nota Finala: 8.5

Sondaj

Care e cel mai frumos stadion din Romania din cele nou construite?