"La NORD de cuvinte", primul demers al unui fotograf roman de a documenta artistic natura si viata salbatica de langa Polul Nord
3/34881
calendar_month 17 Mai 2023, 14:10
Obiectivul proiectului este de a educa românii și de a-i încuraja să ia măsuri împotriva efectelor schimbărilor climatice, arătând frumusețea naturii din prezent;Ghețarii se topesc de 6 ori mai repede decât media globală și se estimează că o treime din numărul urșilor polari va dispărea până în 2050*;Proiectul prezintă o paralelă între regiunile arctice și impactul simțit în România, Europa încălzindu-se de două ori mai repede decât media globală.

Rareș Beșliu anunță lansarea proiectului „La NORD de cuvinte”, primul demers al unui fotograf român de a documenta artistic natura și viața sălbatică de lângă Polul Nord. Proiectul fotografic este unul pe termen lung și cuprinde mai multe expediții începând cu luna iulie a acestui an, în regiunile arctice Groenlanda, Svalbard și Arhipelagul Arctic Canadian. 

Obiectivul principal al proiectului este de a contribui la educația românilor și de a-i îndemna să ia măsuri pentru atenuarea efectelor schimbării climatice. „La NORD de cuvinte” înseamnă dincolo de cuvinte, acolo unde fotografia este cea care vorbește, dar, mai ales, este sintagma ce îndeamnă la acțiune.

Efectele schimbărilor climatice se observă cel mai bine la Polul Nord, dar ele pornesc și de aici, de la activitățile și stilul de viață al fiecăruia. Ghețarii se topesc de 6 ori mai repede decât media globală. În același timp, Europa se încălzește de două ori mai repede decât media globală, iar România nu face excepție.

De multă vreme caut „acel proiect” care să dea un sens și utilitate muncii mele, iar fotografiile pe care le fac să nu stârnească doar reacții în social media, ci să inspire, să motiveze, să fie un instrument de conștientizare a puterii din mâinile noastre. Nu putem coase ghețarii și nici astupa vulcanii - suntem mult prea mici în fața forței naturii și nu încercăm să-i ținem piept. Dar putem ajuta natura să supraviețuiască. Pentru că, odată cu ea, trăim atât noi, cât și toate viețuitoarele lumii, spune Rareș Beșliu.

„La NORD de cuvinte” este despre frumusețea naturii așa cum o găsim astăzi și cum am vrea să arate și peste sute de ani. Proiectul nu prezintă tragicul, ci arată lumii albul arctic într-o notă optimistă, plină de emoție și speranță. Fotografiile vor spune povestea tuturor viețuitoarelor, pornind de la urși polari și continuând cu alte animale arctice (vulpea polară, foca, morsa etc), dar mai ales cu cele din România. Ele vor fi cele care dau glas proiectului și ale căror imagini vor fi însoțite de mesaje cu sfaturi de sustenabilitate.

De 15 ani, urșii polari sunt declarați ca fiind specie vulnerabilă și se estimează că o treime din numărul lor de astăzi va dispărea în următorii ani. În timp, viețuitoarele României vor avea de suferit la fel de mult ca ei în urma acțiunilor (sau inacțiunilor) noastre. Animalele nu au glas să-și strige durerea și cred că aici e cel mai important rol pe care noi, fotografii, îl putem avea. Vorbim în numele lor, le dăm o voce și le punem în cea mai bună lumină. Le lăsăm să preia controlul pe care noi l-am pierdut, completează Rareș.La NORD de cuvinte” este un proiect susținut de WWF România - Fondul Mondial pentru Natură.

Vorbim despre o inițiativă necesară și care pune punctul pe „i” - efectele schimbărilor climatice se văd cel mai bine la Polul Nord, însă sunt la fel de prezente și la noi. Dar, cum aici nu sunt ghețari care să se topească, nu tratăm problema cu urgența de care e nevoie. Când am auzit prima oară despre planul lui Rareș, gândul nostru a fost că este la limita dintre curaj și nebunie. Iar asta pentru că vorbim despre locuri greu accesibile și un proiect complex, nemaiîntâlnit la noi, care necesită multe resurse și, mai ales, extrem de multă dedicare și ambiție. Am înțeles pe parcurs cât de puternică este motivația lui, așa că nu ne mai rămâne decât să-l încurajăm cât de mult putem și să așteptăm cu sufletul la gură expedițiile și fotografiile, declară Simona Manea, manager de comunicare WWF România - Fondul Mondial pentru Natură

Expediții: În Arhipelagul Svalbard se găsesc atât cea mai nordică așezare din lume locuită permanent (Longyearbyen), cât și aproximativ 3000 de urși polari. În 2022 a fost înregistrată acolo temperatura record de 21,9 grade Celsius. Groenlanda este cea mai mare insulă din lume și a doua cea mai mare calotă glaciară din lume (după Antarctica), 80% din ea fiind ghețar. Arhipelagul Arctic Canadian este locul unde trăiesc două treimi din întreaga populație de urși polari. Din cauza încălzirii globale, aceștia au ajuns să se împerecheze cu urșii grizzly.
Proiectul este primul demers al Asociației „La NORD de cuvinte”, care-și propune ca, prin intermediul fotografiei de wildlife, să ajungă mai aproape de inimile oamenilor și să lupte împotriva efectelor schimbărilor climatice. Mai multe informații vor putea fi accesate în curând pe site-ul www.lanord.ro și pe contul de Instagram al proiectului: https://www.instagram.com/lanord.ro/

*Sursa: The Guardian șiArcticWWF.