Cine si cand iti poate verifica identitatea prin intermediul sistemelor video
8/8007
calendar_month 27 Apr 2022, 10:19



Epoca statului la cozi interminabile in fata ghiseelor pare sa se apropie de final. Iar identificarea video a persoanei este un pas important. Numai ca nu oricine o poate face, iar legislatia in vigoare are prevederi clare in acest sens.

Unul din aspectele pozitive ale perioadei de pandemie este faptul ca obligativitatea izolarii a dus la simplificarea unor proceduri de interes pentru cei care cauta locuri de munca pe jobradar24.ro si nu numai. Iar identificarea prin intermediul mijloacelor video a unei persoane, de la distanta, se numara printre acestea. Caci echivaleaza cu prezenta fizica a persoanei care prezinta actul de identitate la un ghiseu obisnuit. Doar ca se face dupa reguli stabilite de legislatia în vigoare.
Pe cine ajuta identificarea video
Aceasta procedura vizeaza în principal furnizorii de servicii privind semnatura electronica, bancile, primariile, directiile de taxe si impozite, ANAF. Se pot folosi procedurile de identificare prin video a persoanelor pentru operatiuni ce puteau fi efectuate numai prin prezenta la ghiseu, cu cartea de identitate. Or, acum, date fiind noile conditii, cei care nu se pot deplasa din diferite motive, beneficiaza de norme legislative care faciliteaza relatia cu institutiile statului si nu numai. Noile reglementari se regasesc în continutul Deciziei ADR nr. 564/2021 pentru aprobarea Normelor privind reglementarea, recunoaşterea, aprobarea sau acceptarea procedurii de identificare a persoanei la distanţa utilizand mijloace video. Procedura de identificare video scuteste drumurile care ar fi trebuit facute la ghiseele institutiilor publice, dar si la cele ale bancilor, pentru a obtine anumite servicii. În plus, aduce beneficii persoanelor cu dizabilitati.
Cine poate efectua procedura
Potrivit deciziei mentionate anterior, furnizorii de servicii de identificare video la distanta pot fi un privat sau o entitate publica, prestatori de servicii de încredere conform Regulamentului eIDAS, prestatori de serficii de plata, institutii de creditare, institutii financiare nebancare, organisme din sectorul public si terti. Iar un prestator de servicii de încredere care utilizeaza identificarea video conform normelor poate fi si tert de verificare a identitatii. Reglementarile mai stabilesc si ca „activitatea de identificare a persoanei la distanta prin mijloace video, de catre furnizori de servicii de identificare a persoanei la distanta prin mijloace video, înregistrati în Romania, se poate efectua numai dupa obtinerea avizului emis de catre Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei”. Adica, cei care au folosit-o pana acum trebuie sa obtina acum acest aviz de la ADR. De la momentul cand au aparut aceste norme, în noiembrie 2021, cei care au folosit procedurile de identificare video au la dispozitie 240 de zile sa obtina avizul si sa se puna la punct cu rigorile din decizia ADR.
Cum se face verificarea identitatii
Potrivit legislatiei în vigoare, pentru verificarea identitatii persoanei la distanta utilizand mijloace video se utilizeaza documente de identitate, a caror imagine este capturata prin intermediul video, date sau informatii obtinute din surse credibile si independente, în masura în care sunt disponibile, inclusiv pe baza de acorduri/parteneriate încheiate între institutii publice sau private si furnizorii de servicii de identificare. Spre exemplu, se pot accesa baze de date ale organismelor din sectorul public, baze de date private care contin informatii de la autoritati publice, rapoarte de audit, documente fiscale, extrase de cont si altele. Pentru cei care sunt preocupati de aspectele de protectia datelor personale, normele interzic furnizorilor de servicii de identificare video sa utilizeze informatiile furnizate în procesul de identificare „în alte scopuri, fara informarea/acordul persoanei sau alte prevederi legale în acest sens”. În plus, identificarea la distanta utilizand mijloace video poate fi realizata prin mijloace de verificare automatizate, fara operator uman, sau prin mijloace de verificare cu operator uman, cu ajutorul peronalului instruit în mod regulat.
Ce anume se verifica
Pentru identificarea video a persoanei la distanta, entitatile autorizate pot verifica daca:
- fotografia si elementele înscrise pe documentul de identitate corespund persoanei care parcurge procedura;
- informatiile continute în documentul de identificare sunt corecte si valabile;
- informatiile furnizate de persoana care parcurge procedura de identificare a persoanei la distanta utilizand mijloace video sunt corecte;
- tipul si secventa de întrebari adresate în procesul de identificare nu pot fi identice în sesiunile de identificare consecutive;
- în cazul în care identificarea persoanei la distanta prin metode video se realizeaza în mod automatizat, solicitarile sau secventele video trebuie sa contina un element aleatoriu pentru a preveni riscul de preînregistrare a procesului de identificare la distanta prin metode video.
Ce se întampla cu semnatura electronica
si în cazul semnaturilor electronice avansate s-au oferit precizari. Prestatorul de servicii de încredere, entitatea care furnizeaza semnaturile electronice, poate realiza identificarea video la distanta pentru a elibera certificatele calificate pentru semnaturile electronice. Între toate cerintele înscrise în normele din recenta decizie ADR se regaseste si un aspect legat de semnaturile avansate. Spre deosebire de semnaturile calificate, ce pot fi validate folosind infrastructura europeana creata de Regulamentul eIDAS, semnaturile avansate nu se pot verifica automat si trebuie demonstrat ca îndeplinesc cerintele art. 26 din Regulamentul eIDAS. Potrivit legislatiei, „pentru situatiile în care este necesara demonstrarea îndeplinirii cerintelor art. 26 din Regulamentul eIDAS cu privire la o semnatura electronica avansata creata pe baza unui certificat necalificat, emis în urma unui proces de identificare a persoanei la distanta utilizand mijloace video, este obligatoriu sa fie demonstrata si îndeplinirea cerintelor de la cap. II din prezentele norme”.
Astfel, sunt definite cerinte explicite pentru verificarea identitatii unei persoane careia i se emite un certificat necalificat în scopul de a crea o semnatura avansata. Pentru aceasta trebuie îndeplinite aceleasi cerinte procedurale, tehnice, de securitate si de personal ca si un prestator de servicii de încredere ce emite certificate calificate sau o institutie financiara sau organism din sectorul public. Aceasta abordare este una fireasca, avand în vedere conditiile foarte exigente precizate de Regulamentul eIDAS la articolul 26, care trebuie îndeplinite de orice semnatura avansata, indiferent daca este calificata sau nu.