hit.ro  »  Gadgeturi  »  Foto - Video  »  CES 2015: Sharp a prezentat un prototip de televizor cu rezolutie 8K

CES 2015: Sharp a prezentat un prototip de televizor cu rezolutie 8K

calendar_month 05 Ian 2015, 21:19
Tehnologia 4K nu a ajuns inca mainstream, pretul majoritatii aparatelor de acest fel fiind inca prohibitiv pentru majoritatea consumatorilor. Asta nu inseamna ca tehnologia sta pe loc, asa ca producatorii inoveaza in continuare. Pasul urmator a fost deja facut de Sharp care a prezentat, in cadrul CES 2015 din Las Vegas, primul televizor cu rezolutie 8K.

Noul televizor se numeste Sharp Aquos Beyond 4K Ultra HDTV are o diagonala de 80 de inch, iar reprezentantul companiei care a demonstrat capabilitatile aparatului la standul de la CES a evitat folosirea termenului 8K dintr-un motiv pragmatic. Desi rezolutia ecranului noului Aquos este de 7.680 x 4.320 pixeli, cel putin din punct de vedere tehnic, nu se poate vorbi despre 8K "cinstit".
Pe scurt, displayul Sharp beneficiaza de cate patru subpixeli in loc de trei, ceea ce duce al 66 de milioane de subpixeli, cu 42 de milioane mai multi decat in cazul unui televizor 4K. In acelasi timp, trebuie spus ca tehnologia folosita de Sharp este similara celei PenTile (ati auzit de ea, o regasim in display-urile mai multor smartphones de top) si care este cunoascuta ca "pixel splitting". Acesta este si motivul pentru care cei de la Sharp au evitat utilizarea in cadrul prezentarii a termenului 8K. Au reusit, de fapt, un articifiu tehnologic ingenios pentru obtinerea rezolutiei de 7.680 x 4.320 pixeli. Cu sau fara un artificiu, daca ne oprim un pic asupra rezultatului, avem de la Sharp primul televizor 8K din lume.
In mod sigur va intrebati daca exista si content la o asemenea rezolutie. Ei bine, nu exista, insa Sharp a gasit o solutie, de compromis deocamdata, pentru acesta problema. Televizorul va folosi tehnologia Revelation Upscaler, ce converteste contentul 4K pentru vizualizare la rezolutii mai mari (tehnologia exista deja pe o multitudine de televizoare UDH). Din ce scrie Mashable, televizorul 8K de la Sharp dispune de functie smart (bazata pe Android).
Dupa cum am spus in titlu, noul Sharp Aquos Beyond 4K Ultra HDTV este un prototip, insa compania promite ca televizorul va ajunge in magazine chiar in acest an. Desigur, pretul nu a fost nici macar estimat, dar cu siguranta nu va fi unul mic. 

Sondaj

Ce marca de telefon considerati ca e cea mai buna la ora actuala?