hit.ro  »  Gadgeturi  »  Foto - Video  »  Camerele foto ieftine vs. camerele smartphone. Care fac poze mai bune?

Camerele foto ieftine vs. camerele smartphone. Care fac poze mai bune?

calendar_month 20 Apr 2012, 12:08
Camerele integrate in smartphone sunt tot mai bune, insa camerele foto, oricat de compacte sau ieftine ar fi, au in continuare cateva atuuri importante. CNET a realizat un top al celor mai bune argumente tehnice care fac o camera foto ieftina sa bata, la calitatea fotografiilor, orice smartphone.
1. Performanta
Daca subiectul pozei este in miscare, diferenta intre pozele facute cu un smartphone si cu o camera foto compacta devine uriasa. Chiar daca pozele pot fi facute si cu un smartphone, adesea focalizarea lasa de dorit. In schimb, tehnologiile pentru captura pozelor in miscare sunt tot mai bune la camerele foto compacte.

2. Zoom-ul optic
Poate cea mai importanta functie care lipseste de la camerele telefoanelor este zoom-ul optic. Acesta poate fi folosit pentru a apropia subiecti care sunt la distanta in peisaj sau chiar pentru a crea un fundal defocalizat, in stil DSLR.

3. Scenele pentru fotografiat
Cand fotograful vrea sa captureze o secventa rapida de poze, smartphone-ul nu este aproape niciodata gadgetul potrivit. Cele mai multe camere foto pot face pana la 10 poze pe secunda la rezolutie maxima, pentru ca utilizatorul sa aleaga apoi cadrele cele mai reusite.

4. Fotografii macro
Focalizarea de la o distanta foarte mica, pentru a face poze macro reusite, ramane deocamdata doar o functie a camerelor foto, si in foarte putine cazuri si a smartphone-urilor. Cu un senzor bun, se poate crea chiar senzatia de adancime in pozele macro.

5. Stabilizarea imaginii
Stabilizarea digitala a imaginii, functia folosita de smartphone-uri, degradeaza imaginea, in timp ce stabilizarea obtinuta cu o camera foto compacta nu afecteaza calitatea imaginii si este mai eficienta.

6. Filtre si efecte
Odata cu multitudinea de aplicatii pentru smartphone-uri care ofera filtre si efecte, producatorii de camere foto au devenit mai atenti la acest aspect. Rezultatele obtinute cu filtrele si efectele unei camere sunt de cele mai multe ori mai bune decat cele obtinute pe telefon, cu o aplicatie.

7. Capacitatea de stocare
Spatiul de stocare este tot mai pretios pe telefon si aplicatiile si muzica ocupa de obicei cea mai mare parte a acestuia. Camerele compacte ofera memorie generoasa prin cardurile dedicate si permite captura unui numar foarte mare de poze.

8. Editare foto rapida
Optiunile de editare au devenit tot mai avansate pe camerele foto ieftine in ultimii ani. De la corectarea expunerii pana la cresterea claritatii, camerele foto ofera functii multiple de editare, ce permit exportarea versiunii finale a pozelor.

9. Capturi video
Functiile pentru capturi video sunt tot mai numeroase, iar un filmulet filmat cu camera beneficiaza de calitatea suplimentara oferita de obiectiv. Mai mult, imaginile statice din capturile video au o calitate mult mai buna decat in cazul clipurilor filmate cu smartphone-ul.

10. Rezistenta bateriei
Pentru cei care fac o singura poza la cateva zile, bateria nu este o problema. Pentru a face numeroase poze, in vacanta sau la un eveniment special, bateria smartphone-ului nu mai este insa suficienta. Chiar daca nu a ajuns la zero pana cand au fost facute toate pozele dorite, poate ceda la primul apel.


 

Sondaj

Ce placa video aveti?