hit.ro  »  Gadgeturi  »  Foto - Video  »  5 ponturi pentru fotografii incepatori

5 ponturi pentru fotografii incepatori

calendar_month 06 Mar 2013, 15:45
Esti pasionat de fotografie si iti doresti sa devii tot mai bun in acest domeniu? Ei bine, nimeni nu s-a nascut invatat, insa partea buna este ca pentru a deveni un fotograf priceput nu ai nevoie neaparat de cursuri speciale, ci de multa implicare, vointa si cateva notiuni de baza.
Daca vei avea aceste notiuni de baza iti va fi mult mai usor sa inveti lucruri noi si sa intuiesti anumite aspecte referitoare la acest domeniu.
Fa setarile potrivite
Una dintre cele mai mari greseli ale fotografilor amatori este aceea ca folosesc aparatul de fotografiat pe modul auto.
Astfel, imaginile ies arse de blitz, lipsite de culoare si departe de a fi bune, interesante, atragatoare.
Regleaza aparatul foto pe functia de manual si controleaza toate setarile, incepand de la nivelul de lumina pe care il ai, de momentul zilei, de anotimp si regleaza timpul de expunere.
Asteapta lumina potrivita
Fotografiile pe care le faci cand soarele este prea puternic sau cand este foarte umbra, vor fi foarte slabe daca setarile camerei nu sunt optime. Cel mai bine este sa astepti sa ai lumina ideala. Daca toamna, iarna sau primavara lumina nu este tocmai o problema, vara cu siguranta vei intampina dificultati din cauza soarelui prea puternic.
Astfel, in zilele foarte insorite, este ideal sa faci fotografii dimineata, pana in ora 11.00 sau seara, dupa ora 19.00. Altfel, subiectul fotografiat va fi "ars", iar poza va fi una nereusita.
Foloseste un trepied
Trepiedul este un accesoriu pe care trebuie sa il ai atunci cand vrei sa ai poze foarte clare si drepte. Daca iti tremura mana sau vrei sa faci poze din mers, calitatea acestor imagini va fi vizibil mai scazuta decat a fotografiilor realizate de pe trepied.
Invata regulile de compozitie
Cei mai multi fotografi incepatori au tendinta sa surprinda subiectul in centrul fotografiei. Una dintre reguli este cea a treimilor, care iti recomanda sa pozitionezi subiectul in una din colturile sau marginile fotografiei - in niciun caz pe mijloc.
Acesta este un exemplu de fotografie care respecta regula treimilor:

Schimba unghiul
Incearca sa fotografiezi acelasi subiect din unghiuri diferite. Este foarte posibil sa faci o fotografie unui obiect, iar cand ajungi acasa si vezi imaginea la dimensiune completa, sa realizezi ca ar fi fost mai bine sa ai aceasi fotografie dintr-un unghi diferit. 

Sondaj

Ce marca de telefon considerati ca e cea mai buna la ora actuala?