Apple a anuntat noi functii de accesibilitate, inclusiv Eye Tracking, Music Haptics si Vocal Shortcuts
3/36725
calendar_month 21 Mai 2024, 06:14


Apple a anuntat recent noi functii de accesibilitate care vor veni la sfarsitul acestui an, inclusiv Eye Tracking, o modalitate prin care utilizatorii cu dizabilitati fizice pot controla iPad sau iPhone cu ochii. In plus, Music Haptics va oferi o noua modalitate pentru utilizatorii surzi sau cu probleme de auz de a experimenta muzica folosind Taptic Engine din iPhone; Comenzile rapide vocale vor permite utilizatorilor sa efectueze sarcini prin emiterea unui sunet personalizat; Indicatiile de miscare ale vehiculului pot ajuta la reducerea raului de miscare atunci cand utilizati iPhone sau iPad intr-un vehicul in miscare; si mai multe functii de accesibilitate vor veni la visionOS. Aceste caracteristici combina puterea hardware-ului si software-ului Apple, valorificand siliciul Apple, inteligenta artificiala si invatarea automata pentru a promova angajamentul Apple de decenii de a proiecta produse pentru toata lumea.

„Credem profund in puterea transformatoare a inovatiei de a imbogati vieti”, a declarat Tim Cook, CEO-ul Apple.„De aceea, timp de aproape 40 de ani, Apple a sustinut designul incluziv prin integrarea accesibilitatii in nucleul hardware-ului si software-ului nostru. Depasim continuu granitele tehnologiei, iar aceste noi functii reflecta angajamentul nostru de lunga durata de a oferi cea mai buna experienta posibila tuturor utilizatorilor nostri.”

„In fiecare an, deschidem noi drumuri in ceea ce priveste accesibilitatea”, a declarat Sarah Herrlinger, directorul senior al Apple pentru Politici si Initiative privind accesibilitatea globala. „Aceste noi functii vor avea un impact in viata unei game largi de utilizatori, oferind noi modalitati de a comunica, de a-si controla dispozitivele si de a va deplasa prin lume.”

Urmarirea ochilor vine pe iPad si iPhone

Avand la baza inteligenta artificiala, Eye Tracking ofera utilizatorilor o optiune incorporata pentru navigarea iPad si iPhone doar cu ochii. Conceput pentru utilizatorii cu dizabilitati fizice, Eye Tracking foloseste camera frontala pentru a configura si calibra in cateva secunde, iar prin invatarea automata de pe dispozitiv, toate datele utilizate pentru configurarea si controlul acestei caracteristici sunt pastrate in siguranta pe dispozitiv si sunt" nu a fost distribuit cu Apple.

Eye Tracking functioneaza in aplicatiile iPadOS si iOS si nu necesita hardware sau accesorii suplimentare. Cu Eye Tracking, utilizatorii pot naviga printre elementele unei aplicatii si pot folosi Dwell Control pentru a activa fiecare element, accesand functii suplimentare, cum ar fi butoanele fizice, glisarile si alte gesturi doar cu ochii.

Music Haptics face melodiile mai accesibile

Music Haptics este o noua modalitate pentru utilizatorii surzi sau cu probleme de auz de a experimenta muzica pe iPhone. Cu aceasta caracteristica de accesibilitate activata, Taptic Engine din iPhone reda atingeri, texturi si vibratii rafinate la sunetul muzicii. Music Haptics functioneaza pe milioane de melodii din catalogul Apple Music si va fi disponibil ca API pentru dezvoltatori pentru a face muzica mai accesibila in aplicatiile lor.

Caracteristici noi pentru o gama larga de vorbire

Cu ajutorul comenzilor rapide vocale, utilizatorii de iPhone si iPad pot atribui enunturi personalizate pe care Siri le poate intelege pentru a lansa comenzi rapide si a finaliza sarcini complexe. Ascultati pentru vorbire atipica, o alta functie noua, ofera utilizatorilor o optiune pentru imbunatatirea recunoasterii vorbirii pentru o gama mai larga de vorbire. Listen for Atypical Speech foloseste invatarea automata de pe dispozitiv pentru a recunoaste tiparele de vorbire ale utilizatorilor. Proiectate pentru utilizatorii cu afectiuni dobandite sau progresive care afecteaza vorbirea, cum ar fi paralizia cerebrala, scleroza laterala amiotrofica (ALS) sau accidentul vascular cerebral, aceste caracteristici ofera un nou nivel de personalizare si control, bazandu-se pe caracteristicile introduse in iOS 17 pentru utilizatorii care nu vorbesc. sau risca sa-si piarda capacitatea de a vorbi.„Inteligenta artificiala are potentialul de a imbunatati recunoasterea vorbirii pentru milioane de oameni cu vorbire atipica, asa ca suntem incantati ca Apple aduce aceste noi functii de accesibilitate consumatorilor”, a declarat Mark Hasegawa-Johnson, Proiectul de accesibilitate a vorbirii de la Beckman Institute for Advanced Stiinta si tehnologie de la Universitatea din Illinois, cercetatorul principal al lui Urbana-Champaign. „Proiectul de accesibilitate a vorbirii a fost conceput ca un efort amplu, sustinut de comunitate, pentru a ajuta companiile si universitatile sa faca recunoasterea vorbirii mai robusta si mai eficienta, iar Apple se numara printre sustinatorii accesibilitatii care au facut posibil proiectul de accesibilitate a vorbirii.”

Indiciile de miscare ale vehiculului pot ajuta la reducerea raului de miscare

Vehicle Motion Cues este o experienta noua pentru iPhone si iPad, care poate ajuta la reducerea raului de miscare pentru pasagerii din vehiculele in miscare. Cercetarile arata ca raul de miscare este cauzat de obicei de un conflict senzorial intre ceea ce vede o persoana si ceea ce simte, ceea ce ii poate impiedica pe unii utilizatori sa foloseasca confortabil iPhone sau iPad in timp ce merg intr-un vehicul in miscare. Cu Vehicle Motion Cues, punctele animate de pe marginile ecranului reprezinta schimbari in miscarea vehiculului pentru a ajuta la reducerea conflictelor senzoriale fara a interfera cu continutul principal. Folosind senzori incorporati in iPhone si iPad, Vehicle Motion Cues recunoaste cand un utilizator se afla intr-un vehicul in miscare si raspunde in consecinta. Functia poate fi setata sa se afiseze automat pe iPhone sau poate fi activata si dezactivata in Centrul de control.

CarPlay primeste control vocal, mai multe actualizari de accesibilitate

Functiile de accesibilitate care vin la CarPlay includ control vocal, filtre de culoare si recunoastere a sunetului. Cu controlul vocal, utilizatorii pot naviga in CarPlay si pot controla aplicatiile doar cu vocea lor. Cu recunoasterea sunetului, soferii sau pasagerii surzi sau cu probleme de auz pot activa alerte pentru a fi anuntati despre claxonele si sirenele masinii. Pentru utilizatorii daltonieri, Filtrele de culoare fac interfata CarPlay mai usor de utilizat din punct de vedere vizual, cu functii suplimentare de accesibilitate vizuala, inclusiv Text aldine.

Functii de accesibilitate Vin la visionOS

Anul acesta, functiile de accesibilitate care vor veni la visionOS vor include subtitrari live la nivel de sistem pentru a ajuta pe toata lumea, inclusiv pe utilizatorii surzi sau cu deficiente de auz, sa urmeze dialogul vorbit in conversatiile live si in audio din aplicatii. Cu Subtitrari live pentru FaceTime in visionOS, mai multi utilizatori se pot bucura cu usurinta de experienta unica de conectare si colaborare folosind Persona. Apple Vision Pro va adauga capacitatea de a muta subtitrarile folosind bara de fereastra in timpul Apple Immersive Video, precum si suport pentru dispozitive auditive suplimentare Made for iPhone si procesoare auditive cohleare. Actualizarile pentru accesibilitatea vizuala vor include adaugarea de Reduce Transparency, Smart Invert si Dim Flashing Lights pentru utilizatorii care au vedere slaba sau cei care doresc sa evite luminile puternice si clipirea frecventa.

Aceste caracteristici se alatura zecilor de functii de accesibilitate deja disponibile in Apple Vision Pro, care ofera un sistem de introducere flexibil si o interfata intuitiva conceputa pentru o gama larga de utilizatori. Functii precum VoiceOver, Zoom si Filtrele de culoare pot oferi utilizatorilor nevazatori sau au acces redus la calculul spatial, in timp ce functii precum Accesul ghidat pot sprijini utilizatorii cu dizabilitati cognitive. Utilizatorii pot controla Vision Pro cu orice combinatie de ochi, maini sau voce, cu functii de accesibilitate, inclusiv Controlul comutatorului, Actiunile sunetului si Controlul stationarii, care ii pot ajuta si pe cei cu dizabilitati fizice.

„Apple Vision Pro este, fara indoiala, cea mai accesibila tehnologie pe care am folosit-o vreodata”, a spus Ryan Hudson-Peralta, designer de produse, consultant de accesibilitate si cofondator al Equal Accessibility LLC din Detroit. „Fiind o persoana nascuta fara maini si incapabil sa mearga, stiu ca lumea nu a fost conceputa pentru mine, asa ca a fost incredibil sa vad ca visionOS pur si simplu functioneaza. Este o dovada a puterii si importantei designului accesibil si incluziv.”

Actualizari suplimentare

Pentru utilizatorii orbi sau cu vedere slaba, VoiceOver va include voci noi, un rotor vocal flexibil, control personalizat al volumului si posibilitatea de a personaliza comenzile rapide de la tastatura VoiceOver pe Mac.

Lupa va oferi un nou mod de citire si optiunea de a lansa cu usurinta modul de detectare cu butonul de actiune.

Utilizatorii Braille vor primi o noua modalitate de a incepe si de a ramane in Braille Screen Input pentru un control mai rapid si editarea textului; Disponibilitatea limbii japoneze pentru introducerea ecranului Braille; suport pentru braille pe mai multe linii cu Dot Pad ; si optiunea de a alege diferite tabele de intrare si iesire.
Pentru utilizatorii cu vedere slaba, Hover Typing afiseaza text mai mare atunci cand tasteaza intr-un camp de text si in fontul si culoarea preferate de utilizator.

Pentru utilizatorii care risca sa-si piarda capacitatea de a vorbi, Personal Voice va fi disponibil in chineza mandarina. Utilizatorii care au dificultati in a pronunta sau a citi propozitii complete vor putea crea o voce personala folosind fraze scurte.

Pentru utilizatorii care nu vorbesc, Live Speech va include categorii si compatibilitate simultana cu Subtitrari live .

Pentru utilizatorii cu dizabilitati fizice, Virtual Trackpad pentru AssistiveTouch le permite utilizatorilor sa-si controleze dispozitivul folosind o zona mica a ecranului ca trackpad redimensionabil.

Switch Control va include optiunea de a utiliza camerele din iPhone si iPad pentru a recunoaste gesturile de atingere cu degetul ca comutatoare.

Controlul vocal va oferi suport pentru vocabulare personalizate si cuvinte complexe.