YC-3300, camera foto la fel de sensibila ca ochiul uman

de Andrei Rahmanov | 28 decembrie 2009

PaPaLaB Co. Ltd este o companie japoneza al carei nume duce cu gandul mai mult o fabrica de jucarii sau la o patiserie, decat la un laborator care construieste instrumente optice de inalta precizie. Ei sunt cei care au construit prima camera foto industriala, de dimensiuni relativ mici, a carei sensibilitate la culori o egaleaza pe cea a ochiului uman.

YC-3300 este cu mult mai mica si mai practica decat camerele mari si greoaie capabile de asemenea performante, folosite in prezent. dar unde sunt, de fapt, folosite astfel de camere, va intrebati? Cele mai importante intrebuintari sunt in crearea arhivelor foto digitale si in medicina, domenii in care acuratetea coloristica este extrem de importanta.

Camera construita de japonezi are un senzor de 10.5 Mpx si se distinge prin faptul ca poate "vedea" toate gamele de culori vizibile, la fel ca si ochiul uman. Diferenta de culoare intre imagine si obiectul real este mai mica de 1. 

Spre deosebire de sistemele uriase multi-banda folosite in prezent, YC-3300 se bazeaza pe un model industrial DSLR deja existent, cu o functie de detectare a culorilor pe trei benzi, dezvoltata de Laboratoarele Shimodaira de la Universitateadin Shiozuka, cu un filtru compatibil cu cele trei benzi, special construit de catre aceeasi universitate.

Pe langa cele de mai sus, se adauga si o tehnologie superioara de procesare semnalului, tehnologie care provine de la PaPaLab si care corecteaza eventualele erori date de filtrul de culoare.

Daca sensibilitatea sa la culori o egaleaza pe cea a ochiului uman, pretul il egaleaza pe cel al unei limuzina germane full-option, undeva in jurul a 100 000 de euro. Japonezii de la PaPaLaB Co. Ltd spun ca pot livra clientilor interesati si o varianta mai ieftina, cam la jumatate de pret, facand un compromis la nivelul numarului de pixeli ai ficarei imagini.

 

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google