hit.ro  »  Diverse  »  Teste  »  Internet Explorer 7 vs Opera 9 vs Firefox 2.0

Internet Explorer 7 vs Opera 9 vs Firefox 2.0

calendar_month 23 Nov 2006, 15:35
De ceva vreme, in domeniul browserelor pentru internet nu a mai aparut nimic nou. Lucru curios, tinad cont ca aceste browsere reprezinta poarta de acces spre internet, o poarta care din cand in cand mai necesita vopsitorii sau gresari de balamale. Foloseai Internet Explorer 6, care era “la pachet” cu Windows XP-ul tau, si asta era. Pardon..mai erau si alti utilizatori, ce-i drept cam putini la numar care foloseau alte browsere cum ar fi Firefox, Opera, Netscape sau alte “obscuritati”. Nimeni nu putea pune la indoiala suprematia Explorerului produs in laboratoarele Microsoft. Totusi, nici o schimbare de la lansarea in 2001 a versiunii 6.0.

In acelasi timp Mozilla Corp. incearca sa vina din urma lansand pe 29 noiembrie 2005 Firefox 1.5 versiune care pana la aceasta data a fost descarcata de mai mult de 20 milioane utilizatori din intreaga lume. In plus se anunta si intrarea pe piata a lui Firefox 2.0, fapt ce i-a determinat pe cei de la MS sa-si reconsidere pozitia vis-a-vis de 6.0 si sa-i faca un upgrade serios astfel incat sa il faca sa renasca din propria cenusa. Daca au reusit sau nu, ramane de vazut.

Ultimul, dar nu cel din urma Opera vine cu versiunea 9, mult imbunatatita, mai prietenoasa ca anterioarele si care este gratuita (fara promo-urile agresive care te indemnau sa cumperi ex: Opera 8).

Cert este ca dupa 5 ani de zile suntem pusi in situatia de a descoperii ca AVEM DE ALES. Si ce este mai interesant este ca alternativele au fost lansate toate in acest an. Cum de s-au potrivit?....
S-au ales pentru testare , pentru a ne convinge de ce poate fiecare in parte noii veniti, si anume Internet Explorer 7 (Beta 3), Firefox 2.0 (Beta 1) si Opera 9. Se vor scoate in evidenta elementele noi, se va observa gradul de folosire al memoriei si al spatiului pe disk, toate acestea avand rolul de a va ajuta pe dumneavostra sa decideti pe care din cele trei sa va cheltuiti banii munciti din greu…..Oh…pardon…uitasem…toate trei sunt absolut gratuite, deci il puteti alege pe cel pe care doriti, fara sa va ingrijorati de ce va mai ramane prin buzunare.

Retineti un lucru: se testeaza doar ce este la acest moment, fara a lua in calcul inbunatatirile ulterioare. Haideti sa aruncam o privire asupra “pacientilor” nostrii si sa ii trecem in revista fara a va plictisi inutil si fara a va fi oferite informatii pe care sigur le-ati mai citit. Incepem?

Printre optiunile comune celor trei browsere se numara navigarea cu ajutorul tab-urilor, add-ins-urile, motoarele multiple de cautare integrate, pop-ip blocker-uri, anti-phishing, cititoare RSS ori posibilitatea de a salva grupuri de tab-uri ca semne de carte (bookmarks).

La Firefox 2.0, la o prima vedere nu sesizam diferente majore fata de versiunea 1.5. Dar totusi…

- observam ca meniul Go acum se numeste History

- taburile deja existente din versiunile anterioare au fost imbunatatite, cu un buton de inchidere pentru fiecare tab in parte, si un sistem de sesiuni care iti deschide aceleasi tab-uri ca si cele lasate la inchiderea browser-ului

- posibilitatea de a redeschide tab-uri inchise accidental

- sugestii de cautare apare acum cu istoricul cautarilor in caseta de cautare pentru Google, Yahoo si Answers.com

- spell checking (sau corectarea la scriere) - aduce astfel functionalitati ale softurilor desktop in browsing, Firefox, cautand greseli in scriere si sugerand variante corecte, prin apasarea unui simplu click dreapta pe mouse.



- designul si aspectul general al interfetei browserului au fost modificate fara a reduce din familiaritatea experientei acumulate cu acest browser.

- au fost adaugate sisteme de securitate cum ar fi antispyware, anti-phishing si altele

- cautarea directe cu ajutorul motoarelor de cautare, sistemul de feed, toate au fost imbunatatite

- suport pentru JavaScript 1.7

Prin crearea versiunii IE 7, cei de la Microsoft nu au cautat sa ii “crestineze” pe utilizatorii de Firefox ci au dorit sa-i aduca inapoi pe cei care au renuntat la IE (6 sau alte variante) datorita problemelor de securitate si navigarii fara tab-uri. De aceea motto-ul lor este clar . MAI USOR SI MAI SIGUR.

Printre noutatile lui IE7 amintim:

- navigare cu tab-uri

- functionalitate RSS mai buna

- interfata mai stralucitoare

Printre elementele noi de securitate regasim:

- ActiveX Opt-in

- Security Status Bar

- Phishing Filter

- Bariere Cross-Domain

- Stergerea istoricului navigarii

- Address Bar Protection

- International Domain Name Anti-spoofing

- URL Handling Security

- Fix My Settings

- Add-ons Disabled Mode

- Features Unique to Windows Vista

Norvegienii de la Opera Software si-au facut un renume pe piata browserelor pentru telefoanele mobile, Opera Mini fiind deja browser pentru T-Mobile si Sony Ericsson, iar recent chiar si pentru Nintendo cu al sau Wii. Opera a fost primul browser care a folosit pentru prima data navigarea cu ajutorul tab-urilor inca din 1995, deci il putem numi un pionier din acest punct de vedere.

Cateva din elementele noi ale lui Opera 9 ar fi:

• Functia “Content blocking”

• support BitTorrent

• “Widgets”

• Editor pentru motor de cautare

• Site preferences

• clientul integrat de e-mail, care, de acum, va fi compatibil si cu standardul IMAP

• viteza mai buna de incarcare a paginilor.

• utilizatorii au posibilitatea sa acceseze meniu de configurare, tastand comanda "opera:config" in bara de adresa a browserului.

• mici aplicatii AJAX (Asynchronous JavaScript And XML) care ofera functionalitati specifice precum avertizarea la postarea de stiri noi sau conversii valutare.

• functii îmbunatatite de blocare a continutului si a paginilor pop-up, ca si preview-uri thumbnail ale paginilor web.Folosirea resurselor si performante

A fost testat gradul de folosire al memoriei pentru browsere in doua variante: goale si cu 6 tab-uri deschise. De asemenea am inclus si versiunile anterioare de la Firefox si IE si anume 1.5 respectiv 6.0. Testele pentru memorie si pentru hard au fost efectuate pe un sistem Pentium D la 3.2 GHz cu 2 GB memorie RAM, avand instalat ca sistem de operare Windows Xp Proffesional cu Service Pack 2 si am incarcat testele de viteza pe un sistem Sony Vaio 1.5 GHz Pentium M cu 512 MB RAM. Inainte de test s-a executat comanda rundll32.exe advapi32.dll,ProcessIdleTasks.

Fara pagini incarcate, si fara semne de carte (bookmarks) gradul de folosire al memoriei a fost cel mai ridicat pentru Opera 9 (53 MB), secondat de Firefox 2 Beta 1 (42 MB) si Internet Explorer 7 Beta 3 cu 24 MB. In schimb variantele anterioare ale FF si IE si anume FF 1.5.0.4 si I.E. 6.0 s-au comportat cel mai bine, inregistrand cel mai scazut grad de folosire al memoriei , aproximativ 17 MB.

De asemenea a fost testat gradul de folosire al memoriei cu mai multe tab-uri incarcate, aceleasi pentru fiecare subiect in parte. In urma acestui test “campionul” este IE 6.0 (155MB) secondat de FF 2 Beta1 si IE 7 Beta 3, ambele inregistrand valoarea de 70 MB. Cel mai bine a raspuns testului Opera 9 al carei grad de folosire al memoriei s-a situate la nivelul de 52 MB.

In ceea ce priveste gradul de folosire al spatiului de pe hard-disk, Opera 9 “conduce” cu 20.7 MB, urmat de FF 2 Beta 1 cu 18.8 MB. Cel mai putin pretentios din acest punct de vedere este IE 6.0 cu doar 1.9 MB.

Un indicator de performanta ce ne arata care browser se dechide mai rapid este timpul de pornire. S-au facut aceste teste pe un calculator mai putin fiabil, si anume pe un sistem Sony Vaio 1.5GHz Pentium M cu 512MB RAM. S-a defragmentat hard-disk-ul, s-a rulat rundll32.exe advapi32.dll,ProcessIdleTasks, si la fost testat fiecare in parte, neuitand ca pe cele rulate sa fie inchise. Rezultatele sunt media a 3 incercari si ne indica faptul ca cele mai putine batai de cap pana la deschidere le vom avea cu Opera 9 (5 secunde), urmat la mica distanta de IE 7 Beta 3 cu 7.7 secunde. La polul opus se situeaza cele doua versiuni Firefox, ambele inregistrand aproximativ 12 secunde.

In plus browserele au fost rulate prin testul Acid2 din Standardul de Proiectere Web (www.webstandards.org). Este o incercare de a testa cat de bine se muleaza browserele dupa standarde. Aceste standarde sunt totusi “pe hartie”- HTML4, CSS1, PNG, si Data URL, ele nefiind raspandite pentru a le utiliza toata lumea, ci mai mult pentru a reflecta elementele pe care cei ce le dezvolta vor fi capabili sa le foloseasca in viitor.In urma testului ar fi trebuit sa apara aceasta imagine:

Iata rezultatele obtinute in urma testarii fiecarui browser in parte:

Firefox 2 Beta 1

Internet Explorer 7 Beta 3

Opera 9.0

Concluzii:

In mod cert IE7 mai are de lucrat daca vrea sa ia acest examen. Firefox mai misca ceva, iar Opera se pare ca este sigurul care a luat testul.

Incercand sa tragem niste concluzii in urma testelor putem spune ca daca ati trecut la Firefox pentru tab-uri si extensii, nu aveti motive pentru a nu incerca noua creatie Microsoft, in care oamenii de acolo isi pun mare incredere.

Daca trecerea la Firefox s-a facut din motive de securitate, cu toate “bubele” gasite in IE si despre care s-au scris multe, e greu sa dai un raspuns daca sa te intorci sau nu. Cei de la MS au dat importanta acestui aspect dar numai timpul va spune daca au facut suficient sau nu.

Din toata aceasta poveste evident nu putea lipsi Opera care este surpriza placuta a testului, nelasandu-se cu nimic mai prejos contracandidatelor sale mult mai bine cotate pe piata (sa nu uitam ca a fost singurul browser care a trecut testul Acid2). In definitiv fiecare dintre noi suntem liberi sa alegem ceea ce dorim iar daca am facut alegerea gresita niciodata nu e timpul pierdut sa ne razgandim. Asa ca, ganditi-va ce doriti de la un browser si cum sau cat de bine va poate raspunde el exigentelor voastre iar pentru ca tot e la moda nu va pot ura decat …ALEGETI BINE.

Sursa: www.extremetech.com, www.webstandards.org



 

Sondaj

Ce jocuri vor avea cel mai mare succes anul acesta?