hit.ro  »  Diverse  »  Review  »  Virtua Tennis 3 - Review

Virtua Tennis 3 - Review

calendar_month 06 Apr 2007, 13:25
In "cariera" mea de "practicant" al sporturilor pe computer, simulatoarele de tenis mi s-au parut intotdeauna cele mai reusite. Ca a fost vorba despre Tennis Masters Series sau Virtua Tennis nu a contat. In ambele am avut parte de acea adrenalina a jocului de tenis. Cross-uri, lung de linie, mingi la fileu, toate ingredientele erau pregatite pentru a-mi oferi ore intregi de joaca. Virtua Tennis 3, aparut luna trecuta, vine sa confirme cele spuse de mine mai inainte.

VT3 continua traditia predecesorului, dar aduce cateva elemente noi. Meniul principal, cel pe care il vedeti de fiecare data cand intrati in joc, va ofera posibilitatea sa accesati, in afara optiunilor, bineinteles, patru categorii: Cariera (World Tour), Turneele (Tournament), Antrenamentele (Exibition) si Mini-Jocurile (Court Games). Desigur, cea mai solicitanta categorie este Cariera. Porniti ca incepator de pe locul 300 in lume si trebuie sa avansati pana pe prima pozitie. Daca pana la locul 100 mai e cum mai e, incepand de la 100 in jos va trebui sa va intrebuintati serios pentru a invinge. Cum avansati? Participand la turneele ce apar pe harta. Intre timp, pentru a putea face fata turneelor, aveti nevoie de antrenament. Acesta se face intr-un mod distractiv cu ajutorul mini-jocurilor. Aveti 5 categorii asupra carora trebuie sa va axati, fiecare categorie ajutandu-va sa lucrati la un aspect al jocului de tenis: loviturile de la sol, voleul, serviciul, jocul de picioare si antrenamentul tactic. Le vom prezenta pe rand.

Loviturile de la sol (Ground Stroke)

Pozitionarea in teren este esentiala pentru a putea lovi mingea cu putere si in directia dorita. Pentru asta exista trei mini-jocuri.

Court Curling - aveti un numar limitat de mingi cu care trebuie sa loviti pietrele albastre astfel incat acestea sa se pozitioneze pe un plafon cat mai mare, fara a ajunge in zona galbena. Sunt cinci nivele de dificultate, fiecare avand un numar de puncte pe care trebuie sa il obtineti. Atentie, daca pietrele negre ajung in zone de punctare, acestea scad din suma obtinuta numarul corespunzator zonei in care se gasesc.

Drum Topple - trebuie sa loviti un numar de butoaie asezate unele peste altele astfel incat cele rosii sa ajunga pe pamant. Trebuie neaparat sa va pozitionati corect pentru a lovi cu putere maxima, altfel butoaiele de jos vor fi greu de clintit.

Alien Attack - scopul acestui joculet este de a nu permite aparatelor de aruncat mingi ce avanseaza din spatele terenului sa ajunga la fileu; aveti o limita de timp si trebuie sa observati care aparate se deplaseaza mai rapid.

Voleul (Volleying)

Ajunsi la fileu sau la mingile inalte din spatele terenului trebuie sa utilizati voleul pentru a plasa cu putere si precizie mingea in terenul adversarului si a nu-i permite acestuia sa reactioneze.

Bull's Eye - va sunt aruncate mingi pe care trebuie sa le returnati in unul sau doua cercuri mari ce contin trei cercuri concentrice de valori diferite (x1, x3, x5). Centrul cercurilor puncteaza de 10 ori (fiecare lovitura valoreaza 100 de puncte) si aveti, in functie de nivelul de dificultate, un plafon de atins.

Prize Defender - aveti de aparat anumite obiecte, astfel incat mingile trimise de aparatul de aruncat mingi sa nu le atinga.

Feeding Time - va aflati la fileu, iar de partea cealalta sunt cateva fripturi la care "atenteaza" unul, doi sau trei aligatori. Pentru a-i indeparta de fileu si a salva fripturile trebuie sa loviti din voleu dispozitivele aflate pe fundul terenului advers, astfel incat prin invartire sa traga inapoi crocodilii.



Serviciul (Serving)

In tenisul de azi, serviciul a ajuns o arma pe care daca o stapanesti la perfectie, cu greu poti fi invins. Exista in Virtua Tennis 3 doua mini-jocuri care va ajuta sa lucrati la acest aspect.

Pin Crusher - trebuie, din serviciu, sa doborati cat mai multe popice, modul de punctare fiind cel de la bowling. De fapt ce trebuie sa retineti este ca sunteti obligat sa doborati toate popicele din maxim doua lovituri, fiecare nivel avand un plafon pe care trebuie sa-l atingeti.

Balloon Sniper - unul dintre cele mai grele mini-jocuri, alaturi de Super Bingo ce va fi prezentat imediat, este acesta in care trebuie, din serviciu, sa loviti baloane de diferite culori ce tind sa se inalte. Daca apuca sa se umfle, vor zbura si pierdeti sansa de a puncta. Baloanele sunt de cinci culori, verde 50 de puncte, galben 100, alb 300, rosu 400 si albastru 500.

Jocul de picioare (Footwork)

Schimbarile de directie, viteza in teren si plecarile de pe loc sunt lucrate in aceasta categorie in care se gasesc doua jocuri.

Avalanche - de pe o panta cad mingi de tenis uriase alaturi de mere sau pere (100 si 300 puncte). Pe acestea din urma trebuie sa le colectati, avand un plafon pentru fiecare nivel de dificultate.

Panic Balloon - in terenul advers se gasesc baloane ce au in interiorul lor sageti. La lovirea respectivelor baloane, mingea va capata traiectoria indicata de sageata aflata in el. Daca reusiti sa terminati toate baloanele din terenul advers primiti un bonus de 500 de puncte, extrem de folositor la nivelurile superioare, mai ales ca veti intalni si baloane care au sageti ce-si schimba directia.

Antrenamentul tactic (Technical)

Schimbarile rapide de ritm si loviturile in functie de pozitia adversarului sunt cele asupra carora se lucreaza in aceasta sectiune.

Super Bingo - cum spuneam, probabil cel mai greu joc; aici aveti misiunea de a lovi, pe o tabela ce de la nivelul doi in sus se si misca, anumite numere pentru a crea, dupa un tabel prezentat in stanga ecranului, o linie asemantoare acelora la jocul de bingo (pe orizontala, diagonala sau verticala).

Count Mania - in terenul advers se gasesc cercuri sau patrate numerotate de la 1 la 20 pe care trebuie sa le atingeti in ordine crescatoare avand o limita de timp.

Pe langa aceste jocuri, aveti posibilitatea de a va antrena o saptamana in Academia de Tenis, acolo unde veti da fel de fel de teste. In fiecare dintre aceste teste trebuie sa faceti un anume "ceva" de trei ori intr-un interval de timp ce va este facut cunoscut la inceputul testului. De exemplu, la incepatori, trebuie sa loviti de 3 ori intr-un minut mingea cu putere maxima sau terminati punctul cu o lovitura de dreapta (daca sunteti dreptaci).

Pe parcursul carierei sunteti ajutat de un antrenor care va da mesaje sau va ofera echipament sportiv dupa turnee castigate. Tot in casuta de email veti primi oferte de a juca meciuri de antrenament cu diferiti jucatori pe care ii veti intalni in turnee. Virtua Tennis 3 dispune de un numar impresionant de nume ca, pe langa faptul ca sunt reprezentati grafic excelent, au si caracteristicile de joc ale jucatorilor reali. Nume ca Roger Federer, Rafael Nadal, David Nalbaldian, Sebastien Grosjean, Juan Carlos Ferrero, Lleyton Hewitt, Andy Roddick, Tim Henman, James Blake, mario Ancic, Taylor Dent, Gael Manfilis si Tommy Haas de pe tabloul masculin si Maria Sharapova, Lindsay Davenport, Daniela Hantuchova, Martina Hingis, Nicole Vaidisova, Amelie Mauresmo si Venus Williams (probabil aici era mai indicat sa exista Serena, o jucatoare activa) de pe tabloul feminin se regasesc in VT3, fiecare putand fi selectat spre folosire in turneele de antrenament.

In cariera, turneele oficiale sunt cele care va ajuta sa avansati inspre telul final, pozitia intai in topul jucatorilor. Doar ca nu intotdeauna puteti intra in orice turneu. Unele turnee nu pot fi accesate deoarece nu sunteti in pozitia corespunzatoare (sub 200, sub 100, sub 60) in top. Nu va ramane decat sa va antrenati mai mult, sa participati in turneele mai slabute si sa urcati in clasament.

Am terminat cu prezentarea carierei. Antrenamentele (Exibition) va ofera posibilitatea de a juca la simplu sau dublu cu jucatorii enumerati mai sus sau folosind jucatorul creat de voi. Apropos de crearea jucatorului, la inceputul carierei va puteti alege singuri cum vreti sa arate si ce calitati sa aiba jucatorul pe care-l veti controla. Detalii precum numele, culoarea pielii, a ochilor, forma ochilor, nasului si a gurii, forma si culoarea parului, sprancenelor si a barbii, inaltimea si greutatea, imbracamintea si stilul de joc pot fi configurate aici. Atentie insa, nu mai pot fi schimbate.

Variantele pentru PC si Playstation3 nu detin posibilitatea jocului online. Versiunea de Xbox360 insa, da. Si va puteti folosi si de caracterele create pentru a da piept cu adversari din intreaga lume, posesori si ei ai consolei Microsoft.

Din imaginile prezentate mai sus cred ca v-ati facut o idee despre cum arata jocul, iata inca 3 imagini cu Federer, Nadal si Hingis in care se observa cat de bine au fost create caracterele pentru a se asemana cat mai mult cu jucatorii reali.

Pe partea de sunet, VT3 nu sta rau, insa muzica din timpul jocurilor ramane enervanta pentru unii. O puteti insa reduce la tacere din meniul principal - Optiuni.

Sega a reusit sa imbine excelent ce a avut bun versiunea anterioara cu noile facilitati, multitudinea de mini-jocuri si grafica in cel mai mic detaliu. Se vor gasi si pareri contra, cum ca nu dispune de suport multiplayer, ca unele filmulete dintre schimburile de mingi sunt fortate, poate si alte nereguli. Dar per total, Virtua Tennis 3 este un joc de tenis care va va tine in fata computerului ceva vreme si nu veti simti, totul facandu-se gradual, distractiv si realist. Acum va rugam sa faceti liniste, serveste Player 1!

Criteriu
Nota
Plusuri
Minusuri
Bonusuri

Intro/Poveste

Reprezentare grafica a jucatorilor
Lipsa modului Multiplayer

Grafica
8,5
Diversitatea mini-jocurilor
Unele scene dintre schimburile de mingi nerealiste

Gameplay
9
Modul Cariera foarte bine lucrat
Lipsa optiunii de Replay

Sunete/Muzica
7

Realism
8,5

A.I.
9

Multiplayer

Rejucabilitate
6

Nota finala: 8



 

Sondaj

Folositi internetul pentru: