hit.ro  »  Diverse  »  Review  »  Trackmania United - Review

Trackmania United - Review

calendar_month 04 Mar 2007, 19:10
Cati dintre voi au jucat Stunts si Re-volt? Va aduceti aminte, primul era jocul in care trebuia sa faci cascadorii cu diverse masini, in al doilea trebuia sa controlezi masinute cu telecomanda. Ambele au fost distractive la vremea lor si multi dintre noi inca le mai avem prin calculator. Iata ca Focus Home Interactive si Nadeo vin cu o productie ce imbina stilul arcade al Re-volt, dinamismul intrecerii cu alte masini din aceeasi clasa si adrenalina oferita de cascadoriile in pante si pe rampe.Ce e de fapt Trackmania United? Este continuarea mai vechiului Trackmania Sunrise. Un proiect care a prins si care a fost modificat in punctele esentiale, gameplay si multiplayer. Ce aduce nou United? Un sistem de plata unde moneda de schimb este “cuprul” (copper), un nou mod de joc – Puzzle – in care trebuie sa creati singuri scenariul pentru a obtine un timp cat mai bun pe circuitul respectiv si nu in ultimul rand – crearea de comunitati online in functie de zona in care va aflati.

Gradul de jucabilitate este nelimitat. In afara de cursele pe care le parcurgeti pentru antrenament si pt a va familiriariza cu controlul diferitelor clase de masini, aveti posibilitatea de a juca mai multi pe acelasi calculator, de a juca in retea sau sa intrati in comunitatea Trackmania, masurandu-va fortele cu adevaratii jucatori. Si credeti-ne ca e destul de greu sa ii invingeti.

Sa le luam pe rand.

Solo

Modul single-player este sintetizat in trei categorii: Cursele (Race), Editorul (Puzzle) si Provocarile (Platform). In fiecare dintre ele jucatorii trebuie sa ajunga la linia de sosire in cel mai scurt timp si din cat mai putine repozitionari (respawn), in functie de asta primind medalii de aur, argint sau bronz. Aveti intotdeauna cinci grade de dificultate (cel de inceput, apoi usor, normal, greu si expert), la fiecare dintre ele existand alte 5 trasee de parcurs.

Race – primiti o masina in functie de scenariul la care sunteti. Scenariile sunt in numar de 7 si au particularitati raportate la locul in care sunt pozitionate. Cele sapte scenarii sunt Stadium, Island, Desert, Rally, Bay, Coast si Snow. De exemplu, in primul decor, stadionul, concurati cu masini de curse Indy, apoi, la urmatorul decor, capatati o masina mult mai rapida, iar circuitele sunt putin mai inguste. Nu cred ca mai e cazul sa va spunem ce se intampla la ultimul si cam cat de greu este sa controlati o masina de teren pe zapada.

Puzzle – aici va sunt oferite pozitiile de plecare si de sosire, precum si unele zone de pe traseu prin care este obligatoriu sa treceti. Aveti la dispozitie un numar limitat de piese, iar voi trebuie sa creati traseul astfel incat, intrand pe circuit cu ajutorul tastei “Enter”, sa obtineti un timp care sa fie recompensat cu medalia de aur. Este destul de greu uneori sa gasiti calea spre cel mai bun timp, dar nu intotdeauna cel mai scurt drum este si cel mai bun.

Platform – Sunteti purtati prin diferite trasee suspendate de unde cu usurinta puteti cadea de pe platforma. Astfel trebuie sa folositi tasta de repozitionare (“Enter”) sau cea de reincepere a traseului (“Delete”). Cu cat mai putine repozitionari pe parcursul unui circuit, cu atat medalia e mai stralucitoare. La fel ca si in celelalte moduri “Solo”, aveti 5 grade de dificultate cu cate 5 trasee.

MultiplayerExista 3 sectiuni in care sa jucati cu alti utilizatori:

Multiplayer – va conectati la serverele Trackmania si incercati sa bateti timpii facuti de ceilalti jucatori;

Hot Seat – alegeti o perioada de timp, un traseu si un numar de maxim 8 jucatori; traseul trebuie parcurs la inceput, in ordine, de toti jucatorii; apoi cel cu timpul cel mai slab are posibilitatea sa concureze inca o data; daca scapa de ultima pozitie, cel care ajunge in aceasta postura trebuie sa incerce sa urce macar un loc; jocul se incheie la expirarea timpului ales la inceput;

LAN – in retea creati un joc la care sa se alature ceilalti parteneri; concurati pe acelasi traseu, dar nu vedeti decat timpii pe care ii scot adversarii vostri; aveti de ales intre 4 tipuri de joc: Time Attack (alegeti o perioada de timp si cel mai bun timp castiga, asemenea Hot Seat), Team (jucatorii sunt impartiti in echipe, in functie de locul pe care termina cursa primesc puncte, echipa ce acumuleaza numarul stabilit de puncte castiga), Laps (alegeti numarul de ture, cine termina primul castiga), Rounds (alegeti un numar de puncte pe care trebuie castigatorul sa le adune, se joaca un traseu in care jucatorii primesc puncte in functie de pozitia pe care termina; circuitul se repeta pana cand unul dintre competitori atinge limita stabilita de puncte). Maximul de jucatori ce pot participa este 232.


Manialink


Ceva despre care nu am amintit deloc pana acum – comunitatea Trackmania. Exista mii de utilizatori care creaza trasee, masini, scenarii si le urca pe serverele Trackmania de unde voi le puteti descarca si testa. Pentru asta folositi moneda de schimb despre care vorbeam la inceputul articolului - "copper". (pe care o obtineti jucand in modul Multiplayer). Apoi aveti posibilitatea sa le dati o nota, astfel incat ceilalti utilizatori vor avea de ales dintre cele mai reusite pachete.

Trebuie sa exista si o incheiere? Nu prea avem multe de spus la final. Doar ca Trackmania United este un proiect ce aduna laolalta, pe langa produsul dezvoltatorilor, imaginatia si priceperea unui numar foarte mare de utilizatori. Nu aveti cum sa va plictisiti jucandu-l, in afara modului de joc de unul singur, partea de confruntare online este nelimitata si in continua schimbare. Cu siguranta va veti distra alaturi de jucatorii din reteaua voastra sau din lumea-ntreaga si veti gasi intotdeauna un traseu pe care nu l-ati exploatat in intregime.

Criteriu
Nota
Plusuri
Minusuri
Bonusuri

Intro/Poveste
-
Numarul traseelor si al masinilor
Imposibilitatea alegerii masinii in modul "Solo"

Grafica
8
Comunitatea online
Mecanica contactelor cu decorul uneori fortata

Gameplay
8
Posibilitatea descarcarii de noi vehicule si circuite

Sunete/Muzica
8

Realism
8

A.I.
9

Multiplayer
9

Rejucabilitate
10

Nota finala: 8.5 

Sondaj

Care este prima versiune de Windows pe care ati folosit-o?