STALKER: Shadow of Chernobyl - Review

calendar_month 26 Mar 2007, 10:35
S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl vine dupa o perioada de cativa ani de amanari ale lansarii. S-a tot vorbit despre cum va fi, ce va aduce in plus, daca zona in care se petrece actiunea va semana cu cea din viata reala. Acum jocul este in mainile (de fapt e deja instalat) noastre, nu trebuie decat sa raspundem la intrebari. Genul este un Shooter care pe alocuri se transforma in Role Playing Game. Caracterul principal este un soldat pe nume Marked One care, in filmuletul din introducere, este aruncat dintr-un Jeep si isi pierde cunostinta. Dupa ce se trezeste, tot ceea ce tine minte este ca trebuie sa omoare un anume tip, Strelok. Momentan nu stie de ce este obligatoriu sa faca asta, ci doar ca e singurul sau ţel. Pentru inceput primeste misiuni de la un personaj batranel si mustacios pe nume Sidorovich si de aici incepe toata aventura.
Pasiti intr-un decor care simuleaza perfect o lume in care a avut loc un accident nuclear. Actiunea se petrece in 2012, la 6 ani dupa cea de-a doua explozie (fictiva, prima si cea reala a fost in 1986) a centralei nucleare de la Cernobil, 13 aprilie 2006. Cladiri partial distruse, cer plumburiu, ceva sunete stridente ale unor animale cu care veti avea de-a face mai tarziu in joc. Cam asta este prima impresie la inceputul misiunii.
Misiune am spus? S.T.A.L.K.E.R. are una principala (v-am zis eu, aia cu omoratul lui Strelok), dar care pentru a fi indeplinita trebuie rezolvate o multime de alte scenarii inainte. In total, aproximativ 10 ore de joc. Si pe langa, asta ca sa nu va plictisiti, aveti o multime de misiuni secundare, ba de gasit un prieten, ba de eliminat un oarecare, ba chiar de a descoperi anumite obiecte. Nu sunt extrem de grele, dar necesita timp si rabdare. Asta pentru ca in toate misiunile trebuie sa eliminati pe cineva. Si cum uneori sunt grupuri de 5-6 inamici la un loc, iar in S.T.A.L.K.E.R. nu e ca in concursurile de impuscat rate pe o sarma, ci trebuie sa stai "la cutie" si sa gandesti putin tactica inainte de a ataca., e posibil sa stati minute bune pentru a termina scenariul respectiv.
Poti deschide focul asupra unui palc de soldati si sa nu apuci sa-l extermini deoarece iti irosesti munitia tragand in corp, acolo unde, de obicei, poarta veste antiglont. Pentru a fi sigur ca nu ramai cu pusca goala trebuie sa incerci a tinti spre cap. Dar nu e intocmai ca la Counter-Strike. Fiecare arma are recul, mai mare sau mai mic; apoi mai e si nivelul de oboseala. Daca alergi prea mult nu vei mai putea mentine o pozitie fixa, clatinandu-te. Si nici inamicii nu-s asa usor de doborat deoarece se ascund dupa ziduri, cutii, garduri sau copaci sau vin din mai multe directii special pentru a te pune in dificultate. Interesant este faptul ca fiecare inamic din joc are un nume pe care il vizualizezi in momentul in care tinta este deasupra lui.
In momentul in care sunteti atacat, asa cum se vede si in imaginea de mai sus, va apare, sub forma unui arc de cerc de culoare rosie, locul de unde ati primit atacul. Foarte folositor atunci cand sunteti inconjurat si trebuie sa eliminati adversarii care sunt mai agresivi sau mai apropiati.
Poate va intrebati cum faceti rost de munitie. Simplu, fiecare soldat pe care-l omorati poate avea asupra lui un numar de gloante si, eventual, o arma. Cu ajutorul tastei F (tasta implicita, se poate schimba din optiuni) aveti posibilitatea de a transfera ceea ce cara victima voastra inainte de a va iesi in cale.
Pe langa elementele de armament, mai gasiti truse medicale si bandaje (pentru a va "alina" suferintele), mancare (paine, salam, salate etc.), votca (normal, doar e vorba de Ucraina) si niste seringi ce contin un ser care va scapa de efectele radiatilor. Vom vorbi despre acestea putin mai tarziu. Acum o sa raspundem la intrebarea "la ce imi trebuie mancare in S.T.A.L.K.E.R.?"; pe parcursul jocului va trebui sa va hraniti, altfel veti pierde din puteri si apoi din viata. Necesitatea hranirii va este indicata in dreapta de o iconita cu o furculita si-un cutit. Tot in dreapta va este indicat si nivelul de iradiere. Sunt trei grade, fiecare reprezentat de cate o culoare: verde pentru "nu e asa grav", portocaliu pentru "ai grija, devine ingrijorator" si rosu pentru "e critic, trebuie sa iei masuri".
Cum spuneam, exista seringi care va pot scapa de radiatii, dar puteti folosi cu succes si votca. Cu grija insa, consumul excesiv de alcool dauneaza grav... vizibilitatii si pozitiei de "drepti".
Locul unde se petrece toata actiunea se numeste simplu - Zona (The Zone). Este un decor imens, aproape imposibil de explorat in intregime. Misiunile va poarta atat la suprafata, in aer liber sau in cladiri parasite, cat si sub pamant, in tuneluri prost iluminate unde imprevizibilul creste nivelul de adrenalina. Pentru a va putea orienta pe aceasta harta uriasa aveti la dispozitie, pe langa radarul care este in permanenta prezent, doua unelte: binoclul si PDA-ul. Primul nu este simplul obiect din alte jocuri FPS. Cu ajutorul lui puteti observa pozitia si miscarea adversarilor chiar daca nu aveti vizibilitate directa cu ei. Sunt patru grade de apropiere, astfel ca nu va poate scapa nici un detaliu. PDA-ul va arata harta, unde sunteti, care va sunt obiectivele si unde sunt ele pozitionate pe harta.
Am ajuns la partea de multiplayer. Aici S.T.A.L.K.E.R. nu aduce nimic nou. Sunt trei moduri de joc: deathmatch, team deathmatch si artifact hunt (un fel de capture the flag). Iar modalitatea de joc este asemanatoare Counter-Strike - cu cat omori mai multi adversari, cu atat primesti mai multi bani si-ti poti cumpara la inceputul fiecarei runde arme si munitie mai performante.
Cerintele de sistem sunt destul de mari, minim AMD/Intel 2GHz, 512MB RAM, placa video compatibila Dx9 cu cel putin 128MB, dar toate acestea pentru cele mai joase detalii. Recomandate sunt procesoarele Dual Core de peste 3000MHz, 1GB memorie RAM si placa video cu 256MB. O data indeplinite aceste conditii, S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Cernobyl va va oferi o experienta deosebit de placuta si plina de suspans. A meritat asteptarea!
Criteriu
Nota
Plusuri
Minusuri
Bonusuri
Intro/Poveste
7,5
Peisajele realiste
Lipsa unor moduri noi de multiplayer
Grafica
9
A.I. foarte bun
Misiuni secundare nu foarte complexe
Gameplay
9
Comportamentul armelor
Sunete/Muzica
9
Realism
9,5
A.I.
9,5
Multiplayer
7,5
Rejucabilitate
7
Nota finala: 8,5
Noutati




