hit.ro  »  Diverse  »  Review  »  Review: Seria Asus UL, mobilitate si stil

Review: Seria Asus UL, mobilitate si stil

calendar_month 08 Dec 2009, 14:50
In ultima perioada cu totii am asistat la un curent de miniaturizare in ceea ce priveste notebookurile, insa in acelasi timp cu reducerea dimensiunilor caracteristice, multi producatori au recurs si la schimbari considerabile in ceea ce priveste designul produselor proprii, trend care a fost initializat de catre compania Apple (cunoscuti pentru stilul inovator si foarte atent la aspect) prin produse de genul MacBook Air.

Compania care ne-a atras atentia de aceasta data este Asus, care au prezentat cu mai multa vreme in urma seria ultraportabila Eee PC adresata segmentului multimedia, si nu foarte pretentios la performante, acum ei lansand seria denumita “UL” cu particularitati indreptate spre segmentul business, ce acopera cam toate segmentele de piata care ar putea fi adresate de un producator de calculatoare portabile.

Seria mentionata cuprinde modele de 12,1 inci – UL20A, urmat de unul cu o diagonala de 13,3 inci – UL30A, dupa care un model “intermediar” de 14 inci – UL80, si in final un model cu o diagonala “clasica” de 15,6 inci – UL50A.

Intre principalele caracteristici ale intregii serii regasim:

• Autonomie de pana la 12 ore obtinuta cu ajutorul tehnologiei Asus GraphiX Boost, care permite trecerea de la placa video integrata in chipset la placa video dedicata in functie de necesitatile sistemului si cu ajutorul lui Asus Power4Gear, ce ofera patru presetari responsabile cu consumul de curent, in functie de preferintele utilizatorilor.
• Carcasa de aluminiu, pentru o rezistenta sporita, intr-o grosime a notebookurilor de mai putin de 2,53 de centimetri.
• Ecran de inalta definitie in formatul de imagine 16:9

UL20A
Acest model este “mezinul” seriei, cu o diagonala a ecranului de 12,1 inci, cu rezolutie de 1366x768 poate avea procesoare Intel Core 2 Duo cu un consum scazut de curent – SU7300, Core 2 Solo SU3500 sau Intel Celeron SU2300, pana la 4GB de memorie RAM, si hard-disc de pana la 320 de GB.

Din pacate din cauza dimensiunii de 296x210x25.1mm si a greutatii de dar 1,5Kg, unitatea optica este optionala si neintegrata in acest model, si-i lipseste complet camera web existenta la modelele mai “mari”.

Acest model de notebook se vinde la o configuratie medie cu un pret de aproximativ 2800 de lei.



UL30A
Imediat dupa UL20A vine modelul putin mai mare, de 13,3 inci, care se “lauda” cu un procesor optional mai puternic – Core 2 Duo SU9400, capacitate de stocare de maximum 500 de GB fata de cei 320GB ai modelului mai mic, insa nici la acesta nu regasim decat o unitate optica externa, ceea ce-l face destul de neconvenabil din punct de vedere al utilitatii, insa are in dotare camera web integrata.

UL30A se comercializeaza la pretul de aproximativ 3400 de lei, cu o configuratie asemanatoare cu a fratelui sau mai mic, superioara cu 1GB de memorie RAM si cu 80 de GB de capacitate de stocare suplimentara.


UL50A
Cu acest model intram in segmentul laptopurilor “standard” pentru ca el are o diagonala “clasica” de 15,6 inci din pacate cu aceeasi rezolutie de 1366x768, o unitate optica integrata de aceasta data (in dimensiunile totale de 386x259x16,4/26,4 milimetri).
La aceasta “categorie” regasim si modelul UL50VG, ce are o placa video dedicata, prin modelul GeForce G210M, cu 512MB de memorie RAM.
Acest model, varianta cu placa video integrata Intel GMA4500 are un pret de aproximativ 3700 de lei.




UL80V
Ultimul model are darul sa ne induca oarecum in eroare, pentru ca daca cele anterioare erau denumite conform “diagonalei” acesta nu are dupa cum am putea crede o diagonala de 18 inci, ci doar de 14 inci, cu ea situandu-se putin mai jos decat modelul de 15,6 inci.

Acest model incearca sa imbine toate “lipsurile” modelelor anterioare, pentru ca are o diagonala mai mica, si in acelasi timp are integrata si camera web si unitatea optica, plus placa video separata (exista si versiunea cu placa video integrata Intel), facandu-l astfel cea mai completa versiune din seria UL.

Acest model, cu o memorie de 4GB de RAM si hard-disc de 500 de GB costa aproximativ 4000 de lei.

Plusuri si minusuri ale modelelor din serie

UL 20A
+ portabilitate ridicata la cele doar 1,5Kg si la diagonala de 12,1 inci
- lipsa unitatii optice integrate si a camerei web
- pretul ridicat prin prisma a ceea ce ofera

UL30A
- lipsa unitatii optice
-pretul foarte ridicat

UL50V/VG
+placa video separata pentru modelul VG
-rezolutia mica pentru diagonala de 15,6 inci a ecranului
-procesor cu un consum scazut de energie -> performante mai mici decat ale unui Core 2 Duo Standard, nu se justifica intocmai folosirea unui procesor CULV la o diagonala asa de mare, decat prin prisma autonomiei foarte mari.

“Castigatorul” din aceasta serie este modelul de 14 inci UL80, care ofera exact ceea ce si-a propus producatorul sau, mobilitate din cauza dimensiunii ecranului, autonomie mare din pricina procesorului CULV folosit, si performante multimedia foarte bune ajutate de placa video dedicata Nvidia GeForce G210.




 

Sondaj

Ce marca de telefon considerati ca e cea mai buna la ora actuala?