hit.ro  »  Diverse  »  Review  »  Review: iPhone 4S la bancul de probe (Video)

Review: iPhone 4S la bancul de probe (Video)

calendar_month 11 Nov 2011, 11:30
Ar trebui sa-ti cumperi iPhone 4S daca ai deja un iPhone 4? La aceasta intrebare incercam sa raspundem de cateva zile, de cand avem in teste noul iPhone 4S. Si pentru ca nu puteam ajunge la un rezultat clar si la un raspuns raspicat altfel, am comparat iPhone-ul 4S cu fratele sau mai mic, iPhone 4.

Aspect
in punct de vedere al aspectului intre iPhone 4S si iPhone 4 nu exista diferente (exceptie - la iPhone 4S butonul de trecere in modul silentios este plasat cu cativa mm mai jos fata de cel de pe modelul iPhone 4).
In rest, cele doua terminale sunt cvasi-identice.
Hardware
Teoretic, iPhone 4S ar trebui sa te impresioneze din start. Practic, lucrurile stau un pic diferit. Nu spunem ca ne-a dezamagit, sa nu fim gresit intelesi.
Un procesor dual-core de 1GHz ARM Cortez A9, insotit de un GPU PowerVR SGX543MP2 pe un chipset Apple A5, este mai mult decat are nevoie un telefon. Poate chiar prea mult. Spunem asta pentru ca hardware-ul iPhone 4S pare cu mult inaintea vremurilor sau, mai bine spus, are prea multa putere care asteapta sa se inventeze si aplicatiile care sa o puna in valoare.
Pentru aplicatiile de pana acum, sau existente acum pe piata, nu ai nevoie de un procesor dual core. Dar, este pregatit pentru ceea ce va urma, deschizand dezvoltatorilor poarta crearii de aplicatii mai complexe.
Da, iPhone 4 se misca excelent, dar in treburile de zi cu zi nu vei remarca o diferenta prea mare fata de comportamentul iPhone 4. Deocamdata, puterea procesorului nu ajuta decat la filmarea HD si posibil Siri.
Ecranul iPhone 4S este identic cu cel de pe modelul anterior.
Camera
iPhone 4S are o camera de 8 MP, fata de 5 MP cea de pe iPhone 4 si este capabila de filmare Full HD - adica la 1080p@30 fps. Oricum, filmarile la rezolutia amintita sunt intr-adevar de o calitate foarte buna, comparabile cu cele realizate de senzori mai mari pe anumite camere capabile HD.
Daca vreti sa faceti pe operatorul de film, nu uitati ca aveti la dispozitie un spatiu limitat, pe care o filmare HD il "mananca" repede. Trebuie sa copiati clipurile pe un hard. Sau alt mediu de stocare. In caz contrar, va veti trezi ca nu mai aveti spatiu.
Video realizat cu iPhone 4:

Video realizat cu iPhone 4S:

In materie de poze, diferentele sunt insesizabile pe display. Chiar si pe monitor de calculator, cu zoom-ul pe o frunza de copac aflata la departare, nu se vad mari diferente. Oricum, este o camera de telefon, nu o camera profesionala.
Poza facuta cu iPhone 4

Poza facuta cu iPhone 4S

Antennagate - un subiect inchis
iPhone 4S pare a se fi "vindecat" de problema pe care a avut-o modelul anterior. Semnalul nu este foarte puternic per total, dar in niciun caz nu se pierde daca vei cuprinde telefonul cu palma. Cu alte cuvinte, Antenagate pare a fi un capitol incheiat odata cu iPhone 4S.
Retele
Modelul testat de noi (neblocat in nicio retea) functioneaza in retele 2G (GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 / CDMA 800 / 1900) si 3G (HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100 / CDMA2000 1xEV-DO). Teoretic, cel putin, nu veti putea folosi iPhone 4S in reteaua Zapp, de exemplu - care functioneaza in banda de 450 sau in Romtelecom Mobil.
Software
Fara sa vrem, ne intoarcem la procesorul care asteapta sa fie si folosit de o aplicatie. In afara de Siri, despre iOS 5 (care ruleaza, portat si cu dificultati, si pe iPhone 4) nu sunt prea multe lucruri (noi) de spus. Dar, pentru ca am amintit de Siri, merita mentionat faptul ca asistentul vocal va face, candva, toti banii. Momentan, Siri este in stadiu beta si "scartaie" din multe puncte de vedere, inclusiv la intelegerea intrebarilor pe care i le pui in engleza. Siri este aplicatia care te poate face sa cumperi telefonul.
Siri
De fapt, noroc cu Siri, ca altfel ar fi fost doar un telefon cu modificari minore si momentan fara utilitate, prin comparatie cu iPhone 4.
Daca vrei sa stii ce face Siri, intreaba "What can you do" si apare un raspuns care arata mai altfel decat alte rasupnsuri. Adica, are text si cu iconuri, precum si exemple. Are deocamdata doar engleza, franceza si germana. Engleza este pe 3 accente: american, britanic si australian. Am incercat sa imitam cat s-a putut accentul american, ne-a inteles foarte greu.
Nu trebuie uitat faptul ca Siri este beta.
Concluzie: Daca nu ai avut pana acum un iPhone si ar fi primul pe care il achizitionezi, iPhone 4S merita cumparat. Daca, in schimb vrei sa faci "saltul" de la iPhone 4 la 4S noi iti recomandam sa te gandesti de doua ori pentru ca diferente vizibile nu sunt. Nici estetic vorbind, dar, mai ales, ca experienta in utilizare.
Doar daca vrei un Siri care nu te prea intelege si nu poate face multe.



Telefonul iPhone 4S ne-a fost oferit pentru testare de magazinul online Koyos.ro.



 

Sondaj

Care e cea mai importanta aparitie hardware de anul acesta?