Review: Apple MacBook Air 2011

calendar_month 23 Ian 2012, 10:50
Astazi va propunem sa cititi ce ne-a placut si ce nu laApple MacBook Air, cel mai in voga ultrabook de pe piata.
Un device precum Apple MacBook Air, care are in cel mai gros punct al sau 17 mm, nu poate fi decat atragator. Ne-am gandit ca un review pentru cel mai reusit si mai mai in voga ultrabook de pe piata v-ar putea ajuta sa decideti ce vreti, de fapt, sa cumparati. Spunem acest lucru mai ales in conditiile in care recent incheiatul CES 2012 a adus o adevarata invazie de pretendenti la titlul MacBook Air Killer.
Asa ca, timp de o saptamana, am luat la "cercetat" cea mai recenta versiune a Apple MacBook Air tocmai pentru ca voi, inainte de a va hotara sa dati banii pe un alt brand, sa stiti concret de la ce reper sa porniti.
Finisaj si Design
La o prima vedere ai fi tentat sa spui ca la un asemenea design si finisaj premium, aproape ca nici nu mai conteaza ce se ascunde sub carcasa din aluminiu a ultrabook-ului Apple. Si, intr-adevar, finisajul este unul de exceptie, ba chiar am putea sa afirmam, unul pe care nu stim cine a reusit pana acum sa-l egaleze.
Display-ul este atat de subtire incat ti-e frica sa nu cumva sa-l rupi daca deschizi device-ul. Insa, odata rabatat, realizezi ca display-ul este extrem de robust, iar balamalele care pun ecranul in unghiul pe care il doresti sunt atat cat trebuie sa fie de rigide.
Evident, pe fata carcasei domina logo-ul Apple care se aprinde odata ce ultrabook-ul este pus in functiune. In partea superioara a ecranului, pe rama, se afla camera web. Marginii display-ului i s-a aplicat un element de design care contureaza si mai bine ecranul.
O linie cauciucata care protejeaza display-ul de eventualele atingeri accidentale ale ecranului cu tastatura, in momentul in care portabilul este inchis.
Tastatura
Tastatura neagra a MacBook Air-ului este singurul element care "sparge" argintiul device-ului. Dar o face intr-un mod elegant. Tastele au fost asezate astfel incat folosirea lor sa fie extrem de comoda. Si, intr-adevar, sa scrii la un Air este o adevarata placere.
Sa nu uitam nici de iluminarea din spate a tastaturii (retroiluminare), care face posibil lucrul inclusiv in bezna totala (intensitatea iluminarii tastelor este reglabila).

Trackpad
Trackpad-ul MacBook Air este, insa, punctul forte. Functionalitatea avansata si care ofera (alaturi de OS X Lion) o experienta excelenta, face aproape inutila conectarea unui mouse. Ca sa intelegeti exact despre ce vorbim, experienta oferita de trackpad-ul Macbook-ului Apple este similara celei oferite de touchscreen-ul iPhone-ului.
Zoom-ul fotografiilor vizualizate pe display se face prin metoda pinch, iar scroll-ul paginilor de internet (Safari sau orice alt browser decideti s instalati) se va face printr-un simplu slide cu doua degete pe suprafata touchpad-ului.

Hardware
Avem de-a face cu un ultrabook. Cu alte cuvinte, eliminam din start unitatea optica. Pe parte de conectivitate, MacBook Air-ul 2011 vine echipat cu doua porturi USB si un Thunderbolt (pentru cine are ce face cu el in acest moment...) si o mufa de casti de 3,5 mm, plus microfon.

Apple MacBook Air de 11 inci (2011) este dotat cu un procesor Intel Core i5-2467M, la 1,6 GHz, are 2GB RAM (1333 MHz DDR3) si grafica asigurata de Intel HD Graphics 3000 (288 MB shared).
In testele realizate cu Novabech, am obtinut un scor de 479 si, in mod evident, cel mai mare punctaj din total este dat de procesorul Intel i5 (302 punte).

Varianta MacBook Air testata de noi are un spatiu de stocare de 64GB, insa vorbim despre un SSD, care asigura viteza foarte mare de transfer si robustete mai mare decat in cazul unui HDD.
Performanta grafica
Este de inteles ca dotarile grafice trag in jos punctajul (22 de puncte pentru video shared). Totusi, am avut niste surprize placute, chiar si la capitolul performanta grafica. Mai exact, am instalat, din curiozitate, un demo al jocului Bioshock (prima varianta) si am avut supriza de a-l putea rula cu toate detaliile grafice la maxim, ce-i drept la o rezolutie de 1024x768. Am adaugat aici si acest detaliu pentru cei care vor sa se relaxeze si cu alte jocuri decat jewell...

Sunet
Apple a decis sa aseze difuzoarele pentru MacBook Air in extremitatile laterale ale portabilului, iar sunetul este, practic, proiectat prin tastatura. Aproape ca nu-ti dai seama de unde ...canta muzica, dar un lucru este cert: calitatea sunetului este excelenta pentru un ultrabook, ba chiar o depaseste pe cea a unor laptopuri in toata regula.
Software
Pe partea de software nu vom insista prea mult. Os X Lion este deja o versiune consacrata a sistemului de operare de la Apple. Daca treci de la Windows la OS X Lion, de exemplu, vei intamplina unele mici probleme de adaptare de la un OS la altul. Dar sistemul este prevazut cu tutoriale care te vor ajuta imediat sa intelegi cum stau lucrurile (de la cum sa faci copy/paste din taste si pana la instalarea programelor). Veti gasi preinstalate toate aplicatiile de care aveti nevoie zilnic, de la editoare de text, la programe de vizualizare foto si altele.
Autonomie
Din punct de vedere al duratei de viata dupa un ciclu de incarcare a bateriei, MacBook Air 2011 se comporta decent, mai bine spus nu face nici valuri cu cele cinci ore de functionare, dar nici nu dezamageste. Cu Wi-fi-ul pornit, Mac-ul a functionat atat cat spune producatorul (in jur de cinci ore).

Cititi concluzia noastra, bazata pe "calitatile" si "defectele" pe care le-am identificat la MacBook Air, dar si specificatiile tehnice complete in pagina urmatoare:
Plusuri:
Display excelent cu o vizibilitate foarte buna
Rezolutie 1366x768 pixeli, la doar 11,6 inci ofera o calitate incredibila a imaginii
Dimensiuni mici, cu adevarat ultraportabil
Tastatura ergonomica retroiluminata
Stocarea pe SSD ofera viteza inclusiv pe rularea aplicatiilor
Sunet excelent pentru un ultrabook
Minusuri:
Pret: peste o mie de euro
Spatiu limitat de stocare
autonomie rezonabila cu wi-fi-ul pornit, dar se putea si mai bine
Bateria nu poate fi inlocuita decat la service Apple
Concluzie:
MacBook Air este un produs premium, care respecta standardele Apple. Daca sunteti dispusi sa cheltuiti peste o mie de euro pe un ultrabook, probabil ca Air-ul de 11,6 inci este una dintre primele optiuni. Apple a reusit sa combine in mod fericit doua caracteristici in produsul sau: performanta si design de top.
Totusi, daca nu va grabiti in achizitionarea unui portabil din aceasta gama, ar trebui sa mai asteptati un pic: la CES 2012, care abia s-a incheiat, au fost lansate zeci de ultrabook-uri care pot concura cu MacBook Air Apple (la preturi chiar mai mici).
Specificatii:
Carcasa - Aluminiu (unibody)
Baterie nedetasabila
Procesor dual-core Intel Core i5, la 1,6 GHz
Memorie - 2 GB RAM
Spatiu de stocare - 64GB SSD
Video - Intel HD Graphics 3000
Ecran - widescreen, 11,6 inci, LED, rezolutie maxima 1366x768 pixeli
caera video FaceTime
Conectivitiate - 2 porturi USB, 1 port Thunderbolt, Wi-fi (802.11n), Bluetooth 4.0
Sistem de operare - Mac OS X lion
Noutati




