hit.ro  »  Diverse  »  Review  »  Rainbow six: Vegas - Review

Rainbow six: Vegas - Review

calendar_month 02 Feb 2007, 09:50
Continuare a seriei RainbowSix, dupa Raven Shield, Black Arrow si Lockdown, Vegas este cel mai nou produs al Ubisoft in materie de contraspionaj. Lansat pe 15 Decembrie 2006, jocul nu a aparut inca si in Romania, dar este asteptat cu bratele deschise de fanii genului. Asta pentru ca R6: Vegas introduce noi moduri de lupta si urca inca putin stacheta jocurilor in care intrati in pielea unui spion ce trebuie sa salveze ostatici sau sa elimine teroristi.

Inca de la inceput trebuie sa va spunem ca jocul este extrem de pretentios in ceea ce priveste cerintele sistemului pe care ruleaza. Procesor cu frecvente mai mari de 3000MHz, 1GB memorie RAM, placa video compatibila DirectX 9.0 cu cel putin 128MB (cardurile suportate la data lansarii find 6600GT, 6800, 7300, 7600, 7800, 7900 si, bineinteles, 8800 de la Nvidia, respectiv X1600, X1800, X1900 si X1950 de la ATI), placa de sunet si cel putin 7 GB spatiu disponibil pentru instalare. Insa daca detineti o astfel de configuratie, Rainbow Six va arata superb pe monitoarele voastre, facand experienta jocului de neuitat.

Exista doua grade de dificultate: Normal si Realistic. Pe modul “normal” va va fi destul de usor sa indepliniti misiunile deoarece este nevoie de multe gloante pentru a va rapune. Puteti iesi in camp deschis si impusca in stanga si-n dreapta, cu ajutorul coechipierilor izbutind cu siguranta sa eliminati adversarii. In schimb, modul “realistic” va provoaca sa adoptati un stil mult mai tactic. Asta pentru ca nu veti rezista la mai mult de 2-3 lovituri primite, uneori chiar dintr-una singura putand fi omorat, daca e bine plasata. In acest caz, pentru a reusi, trebuie sa colaborati cu coechipierii, sa nu iesiti “de la cutie” fara a va fi asigurat in prealabil si, in general, facand pasi mici, dar siguri.

Spuneam de coechipieri si de colaborarea cu ei. In RainbowSix: Vegas veti beneficia de maxim doua ajutoare pe care le veti controla pana in punctul in care trebuie sa se lupte efectiv. Unde sa se adaposteasca, daca sa va urmeze sau sa stea pe loc, cum sa reactioneze la vederea inamicilor, in ce mod sa atace o camera plina de adversari, ce terorist sa fie primul luat la tinta, toate acestea se fac prin simple apasari de taste alocate.

Primele comenzi de care va veti lovi sunt cele de Asalt (Assault) si Infiltrare (Infiltrate). Tasta implicita este ‘G’ si se refera la modul in care vor actiona colegii de echipa la vederea teroristilor. Optiunea de infiltrare face ca cei din echipa voastra sa incerce eliminarea numai dupa ce adversarii au deschis focul asupra lor, pe cand cea de asalt lasa libertate totala de actiune.

In imaginea de mai sus observati, pe langa optiunea selectata de “Asalt”, cele 3 variante ale coechipierilor in momentul atacului unei camere in care se afla inamici:

1. Atacul in forta (tasta implicita ‘V’) – agentii folosesc explozibil care poate elimina teroristii foarte apropiati de usa, apoi distrug tintele cele mai apropiate (sau urmeaza ordinele pe care le-au primit inainte de intrarea in camera);

2. Atacul rapid (tasta implicita ‘B’) – coechipierii intra la semnalul vostru, insa fara a se folosi de explozibili;

3. Atacul cu grenada (tasta implicita ‘N’) – o grenada bine plasata pe sub usa de catre cei din echipa voastra va elimina cateva tinte si, in plus, va atrage atentia spre usa de unde au actionat, oferindu-va un atu in plus – suprinderea adversarilor.Tot aici mai trebuie amintita si prioritatea eliminarii teroristilor dintr-o camera. Inainte de a intra aveti posibilitatea, folosind camera de spionaj pe care o introduceti pe sub usi, alegerii (prin apasarea tastei ‘T’) oponentului ce va fi “scos din joc” primul. Acestuia ii va fi plasat, pentru recunoastere, o tinta mica rosie deasupra capului.

Poate va intrebati (si daca nu va intrebati tot o sa va spunem noi) cum reuseste echipa sa stea in fata usilor, in spatele zidurilor etc. Ca am tot amintit ca le dam ordine colegilor, dar numai ordine de pe loc. Cum ii facem sa se deplaseze intr-o anume locatie sau sa ia cu asalt o pozitie? Si raspunsul este la fel de simplu de intuit ca si pana acum, prin apasarea unei singure taste. Aceasta este ‘Spatiu’. Iar pozitia unde doriti ca echipa sa se deplaseze este luata de pozitia cursorului. Vreti ca agentii sa se adaposteasca dupa o piatra ca cea din imagine, mutati cursorul si apasati space.

Pana acum am tot vorbit despre cum se misca echipa, nu am scris nimic despre caracterul pe care-l controlati voi. El se numeste Logan (Keller, dar nu cred ca veti tine minte numele de familie, Logan e mai simplu, nu?). Nu stim ce varsta are, nici nu ne intereseaza. Ceea ce dorim de la el e sa faca fata cu brio incercarilor la care e supus. Ceea ce aduce RainbowSix: Vegas in privinta controlului caracterului este alternanta First-Third Person (adica, mai pe romaneste, trecerea de la vederea din spate la cea prin ochii personajului). Aproape orice obiect intalnit pe parcursul misiunilor, fie ca e vorba de masini, pereti, scaune, scari, bolovani, garduri, ferestre etc. constituie adapost pentru caracterul vostru (si pt echipa lui). Prin apasarea si mentinerea butonului doi al mouse-ului, agentul se ghemuieste (daca este vorba de obiecte mai mici decat talia lui) sau se “lipeste” cu spatele (daca e vorba de obiecte mari – pereti, cutii, vagoane). Avansand pana la extremitatile obiectelor ce il adapostesc, Logan poate vedea ce fac adversarii si are doua solutii de a-i elimina: prima este sa iasa cu arma pentru cateva secunde, avand cursorul pe tintele dorite, cealalta de a scoate doar arma (la obiectele mai mici poate face asta si pe deasupra lor) si a trage (sau macar incearca) in adversari. Aceasta din urma posibilitate e folosita mai ales atunci cand sunteti blocati de mai multi teroristi care trag in continuu, iar voi trebuie sa ajungeti intr-un loc mai ferit.

Modurile de joc

Ubisoft pune la dispozitia jucatorilor 2 moduri la single, respectiv nu mai putin de 8 moduri in multiplayer.

Modurile fara conexiune (la retea sau Internet) sunt:

• Povestea (Story Mode) – Logan trebuie sa reziste unui sir de misiuni, incepand din Mexic pana in Las Vegas; alaturi de el sunt, de obicei, 2 camarazi ai echipei Rainbow, Walter si Park, care preiau, in multe ocazii, sarcina de a fi scut sau deschizatori de drum pentru Logan;

• Goana dupa teroristi (Terrorist Hunt) – tu si echipa ta trebuie sa eliminati un numar prestabilit de adversari; acesta difera in functie de densitatea de teroristi aleasa la crearea scenariului.

Vom dezvolta putin din fiecare mod.

Story Mode

Povestea are ca scop prinderea unui terorist, Irena Morales, care se afla intr-un orasel, San Joshua del Mosquiera. De aici insa, va trebui sa zburati spre Las Vegas, unde decorul este excelent realizat, pentru a continua misiunea.

Gradul de dificultate este uneori foarte ridicat. In plus (sau e de fapt in minus), Ubisoft a creat un sistem de salvare propriu, fara salvari rapide (Quick Save). Si unde mai pui ca distantele dintre punctele de control sunt destul de apreciabile. Un incepator va gasi acest lucru dezarmant si va renunta la joc. Nu si cei care se simt provocati de aceasta optiune. Numai cu multa rabdare (mai ales in cazul modului “realistic”) puteti reusi. Orice pas gresit va fi taxat de teroristii controlati destul de bine de AI (inteligenta artificiala).

Armele in RaibowSix: Vegas sunt copii fidele ale celor reale. Atat felul in care arata, cat si cum se comporta. Daca in realitate o arma are o anumita particularitate, atunci fiti siguri ca exista si in joc.

Aveti dreptul la 2 arme de foc, un pistol si doua dispozitive aditionale (explozibil C4, explozibil pt usi, grenade cu fum, incendiare sau de orbire). Una dintre cele doua arme poate fi inlocuita de un scut (care se va dovedi extrem de util in unele situatii).

Pentru a schimba armele aveti trei optiuni:

- Taste alocate (1,2,3,4,5);

- Rotita “soricelului”;

- Tasta ‘E’ tinuta apasata, apoi selectarea cu mouse-ul (sus-jos pt arme, stanga-dreapta pt dispozitivele aditionale).

In caz ca vi se termina gloantele unei arme cu care incepeti un nivel, puteti oricand ridica din mana unui terorist (mort deja) o arma. Reincarcarea se face ajutandu-va de tasta ‘R’. Insa aceasta mai are o functionalitate: tinuta apasata, veti gasi un meniu in care puteti activa amortizorul (Silencer) sau puteti modifica felul in care va trage arma (rafale sau cate un glont). A doua optiune va ajuta sa obtineti o mai buna acuratete, reculul fiind luat in calcul si implementat de cei de la Ubisoft.

Majoritatea armelor au lunete care pot fi activate apasand rotita mouse-ului. Impreuna cu amortizorul, aceasta optiune se va dovedi fatala pentru adversari, asta pentru ca in primul rand nu faceti zgomot, deci nu atrageti atentia, in al doilea pentru ca puteti elimina teroristi de la distante mari.

Pentru distante mai mici aveti posibilitatea de a vedea o harta infatisand toate obstacolele si inamicii din apropiere (tasta implicita – ‘TAB’). Va este prezentata chiar si orientarea teroristilor si miscarea lor in timp real (daca au). Coechipierii vostri pot primi ordine (tasta implicita este “Alt” din partea stanga – “Lalt”) de a va urma sau de a se opri in locul pe care il indicati. Astfel, tactica va juca un rol extrem de important putand alege ca echipa sa atace pe un flanc, iar caracterul vostru sa se furiseze spre o pozitie mai buna pentru a-si elimina adversarii.

Mai exista un lucru inovator in R6:Vegas – atacul de pe franghie. Va veti afla uneori pe acoperisul unei cladiri, iar la etajele superioare se gasesc teroristi care trebuie vizualizati si eliminati. Puteti sa coborati pe franghie in pozitie normala sau cu capul in jos, astfel ca aveti posibilitatea sa atacati adversarii de cum apar in campul vostru vizual. In plus, aveti optiunea de a folosi ochelari de imbunatatire a vizibilitatii pe timp de noapte (‘X’) sau ochelari care va ajuta sa distingeti adversarii in cazul in care vizibilitatea este scazuta (exemplu: o grenada cu fum) – ‘Z’. Impreuna (coborarea pe franghie si cele doua perechi de ochelari) va pot crea avantaje decisive in fata de teroristi. Si uneori doar asa puteti avansa.

Terrorist Hunt

Nu doriti sau nu aveti timp sa parcurgeti lungul drum al campaniei? Incercati “vanatoarea” de teroristi. Va faceti singuri scenariul selectand dintre urmatoarele optiuni:

• Echipamentul – alegeti armele si posibilele imbunatatiri ale lor (lunete mai performante, incarcatoare mai incapatoare etc);

• Hartile – aveti de selectat dintr-un numar de zece locatii;

• Dificultatea – ca si la modul “poveste” regasim “Normal” sau “Realistic”;

• Densitatea A.I. – numarul teroristilor; 3 optiuni: mica, medie, mare;

• Caracterul – alegeti modelul de jucator (dupa nume sau specializare) cu care veti lua cu asalt locatia aleasa;

Aveti cinci categorii de arme din care puteti alege: automate, usoare, de asalt, sniper sau pusti. La primele patru puteti chiar selecta voi caracteristicile lunetei. In plus, mai exista la alegere si un scut (care are si un pistol in dotare) ce va inlocui una dintre cele doua arme principale (va amintiti ca v-am spus de existenta a doua arme principale, un pistol si 2 tipuri de grenade).

Multiplayer

Ubisoft ofera suport atat pentru jocurile in retea (LAN), cat si pentru cele online (pe Internet). Mai mult, RainbowSix: Vegas dispune de opt moduri de a va testa dibacia impreuna cu prietenii.

Acestea sunt, in ordine:

1. Apara si ataca (Attack & Defend) – doua echipe, una ataca pentru a indeplini un obiectiv, cealalta incearca sa se apere;

2. Supravietuirea (Survival) – jucatorii nu reinvie, ultimul care ramane in picioare este castigator;

3. Agentul (Sharpshooter) – cel care reuseste sa omoare cat mai multi dintre ceilalti jucatori castiga; caracterele reinvie dupa ce au fost eliminate;

4. Supravietuirea in echipa (Team Survival) – un fel de paintball cu gloante, echipa al carei soldat ramane ultimul e declarata castigatoare; jucatorii nu reinvie;

5. Agentii (Team Sharpshooter) – un fel de Counter-Strike mai tacticizat; echipa cu cele mai multe “frag-uri” (crime) castiga;

6. Captureaza … containerul (Retrieval) – doua echipe sunt in cautarea unui recipient pe care trebuie sa-l duca in depozitul propriu; un fel de “Capture the flag” in “Unreal Tournament”;

7. Povestea in echipa (Coop Story) – maxim patru jucatori care se ajuta reciproc in campania de single player;

8. Vanatoarea de teroristi in echipa (Coop Terrorist Hunt) – combinarea modului din single-player cu jocul online; maxim 4 jucatori care trebuie sa elimine un numar de teroristi de pe o harta aleasa.

Inainte de a crea un joc aveti posibilitatea sa-i modificati optiunile. Acestea sunt:

- Respawn – daca jucatorii omorati pot reinvia; optiuni - da/nu/3/5/10 vieti;

- Server dedicat – cel care face serverul nu poate intra in joc, dar constituie gazda pentru toti ceilalti jucatori; optiuni – da/nu;

- Numar maxim de jucatori – de la 2 la 14;

- Harta

- Restrictia armelor – aveti posibilitatea de a alege maxim 5 arme care nu vor face parte din arsenalul jucatorilor;

Imediat dupa ce ati creat jocul, pe langa fereastra de chat, mai exista cateva optiuni de care e bine sa stiti:

- Timpul rundei – 3/5/10/15/20 minute;

- Numarul de runde – 1/3/5/10/15/20;

- Timpul de asteptare dintre runde – nelimitat/15/30/45/60 secunde;

- Lock teams - blocarea jucatorilor in echipa in care au intrat prima data, fara posibilitatea de a trece in tabara adversa;

- Friendly fire – daca e activat, jucatorii vor putea trage in coechipieri fara ca acestia sa pateasca nimic;

- Timpul de aducere la cunostinta al obiectivelor misiunii (briefing timer) – 5/10/20/30/40/50/60 secunde;

Dupa cum bine stim, multi jucatori nu rezista tentatiei de a trisa in jocurile multiplayer. Ubisoft s-a gandit si la acest aspect si a introdus suportul pentru un program ce detecteaza utilizatorii care folosesc coduri pentru a trisa. Programul se numeste “punkbuster” si serverul facut de voi poate avea optiunea de a permite verificarea jucatorilor.

Cam atat despre RainbowSix: Vegas. Restul ramane sa-l descoperiti voi, jucandu-l. Productia se anunta de succes. Grafica este exceptionala (e adevarat ca si cerintele sunt mari), sunetul de asemenea, iar gameplay-ul… de vis. Va trebui sa va ganditi dinainte mutarile (noi va recomandam sa jucati pe gradul de dificultate “Realistic”), altfel nu veti avea nici o sansa in fata AI-ului care este bine programat. Cel mai mult va veti distra probabil in jocurile de retea, iar daca nu reusiti sa terminati de unul singur campania “Story”, apelati cu incredere la unul sau mai multi prieteni. Gata, puneti-va vesta antiglont si treceti la treaba!

Criteriu
Nota
Plusuri
Minusuri
Bonusuri

Intro/Poveste
7
Grafica
Cerinte mari de sistem
-

Grafica
9
AI-ul adversarilor controlati de computer
Puncte de control foarte rare
-

Gameplay
9
Gameplay-ul aproape perfect
-
-

Sunete/Muzica
9
-
-
-

Realism
9.5
-
-
-

A.I.
9
-
-
-

Multiplayer
9.5
-
-
-

Rejucabilitate
9
-
-
-

Nota finala: 8,9 

Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2023?