hit.ro  »  Diverse  »  Review  »  Pro Evolution Soccer 6 - Review

Pro Evolution Soccer 6 - Review

calendar_month 23 Feb 2007, 17:50


Aparut ca o alternativa la Fifa, PES a prins repede in randul iubitorilor simulatoarelor de fotbal. Unii spun ca e mai bun decat concurentul produs de EA Sports. Noi nu putem spune nici ca da, nici ca nu, doar va oferim un review despre ceea ce a ajuns astazi Pro Evolution Soccer, versiunea numarul 6.

Avand numele de Winning Eleven 10 in SUA si Japonia, PES6 nu pare diferit cu mult fata de predecesorul sau. Dar asta a fost mereu politica celor de la Konami, jocul se imbunatateste, nu se schimba radical. Aici ar fi unul dintre punctele forte fata de Fifa. Daca cei de la EA introduc la fiecare joc cel putin o noua facilitate care se dovedeste a fi mai mult sau mai putin inspirat aleasa, Konami alege sa lucreze la fizica miscarilor, a balonului, intr-un cuvant, la realismul jocului propriu-zis.

Primul ecran ce va intampina este cel in care alegeti numele primului utilizator, urmand sa setati nivelul dintre 5 grade de dificultate: Incepator (Beginner), Amator (Amateur), Normal (Regular), Profesionist (Professional) si Expert (Top Player).

Meniul este bogat in optiuni, asa cum am fost obisnuiti. In sectiunea Options configurati modul de salvare, incarcare, numele si locatia fisierului de optiuni, puteti vizualiza cupele castigate in Pes-Museum sau puteti, in cadrul sectiunii pes-Shop, cumpara jucatori, echipe, stadioane, echipamente, edita detalii ale jucatorilor, felul in care se bucura acestia dupa marcarea golurilor, efecte ale mingii, selecta diferite unghiuri ale camerelor de luat vederi. Puteti edita echipe si jucatori, embleme, stadioane si incaltaminte din meniul Edit.

Pana acum am discutat doar despre editari si setari. E momentul sa va prezentam si ce moduri de joc exista in PES6.

Meciul de antrenament (Match) - fara miza, doar un meci de pregatire in care puteti invata sa controlati jucatorii sau testa diferite tactici de joc;

Liga (League) - aveti de ales intre campionatele Angliei, Italiei, Olandei, Spaniei sau Frantei. Jucati pe sistemul tur-retur, cu echipe din aceeasi liga. Mai puteti alege cateva echipe si din alte campionate, cum ar fi Bayern, Olympiacos, Benfica, Galata pe care le puteti integra in ligile enumerate mai sus. Din pacate, echipele romanesti lipsesc, insa sunt prezente formatii precum Pampas, Patagonia sau Caopolo.

Cupa (Cup) - daca doriti sa participati intr-un turneu final, aveti de ales intre cupa Europei, a Asiei, Americii, Africii sau campionat mondial cu echipe de pe toate continentele. Daca insa vreti sa creati singur un scenariu, exista cupa Konami in care setati totul dupa bunul vostru plac:

• Echipele – nationale sau de club;

• Tipul Competitiei – runde eliminatorii sau grupe;

• Numarul echipelor;

• Numarul jucatorilor (pana la 32 de jucatori simultan pot lua parte intr-o astfel de competitie);

• Intrarea jucatorilor pe teren – Da/Nu/Doar la meciurile importante;

• Timpul de joc – 5/10/15/20/25/30 minute;

• Dificultatea;

• Jucatorii obosesc – Da/Nu;

• Jucatorii se accidenteaza – Da/Nu;

• Alegerea echipamentului;

• Autosave – Da/Nu;

• Echipa de start aleasa automat sau puteti interveni;

• Mingea oficiala a turneului;

• Efecte imprimate mingii (numai daca ati cumparat din Pes-Shop);

• Efecte vizuale stadion;



• Sustinerea publicului – Echipa gazda/Echipa in care jucati voi/Neutru;

Cel mai complex mod de joc in PES6 este Cariera (Master League). Va alegeti o echipa si incercati sa indepliniti simultan functiile de antrenor, jucator si manager. Inainte de a incepe, aveti de trecut printr-o serie de 6 chestionare in care trebuie sa alegeti:

1. Dificultatea adversarului (Match);

2. Dificultatea manageriatului (Master League) – transferurile, oboseala, accidentarile jucatorilor;

3. Jocul in retea;

4. Echipa – se pot face transferuri in timpul unui sezon sau pot fi folosite echipele originale; diferenta este ca transferurile costa, dar va pot creste valoarea echipei;

5. Cresterea in valoare a jucatorilor – retrageri din activitate, promovari de la ecihpele de juniori;

6. Frecventa transferurilor – Mica/Medie/Mare.

Fata de PES5, Konami a mai lucrat la linia de aparare. Atat fundasii, cat si portarii sunt mai greu de batut in dueluri unu-la-unu. Sa dai gol nu mai este chiar floare la ureche, pentru asta trebuie sa va antrenati si sa prindeti exact momentul suturilor, in functie de pozitia portarului si directia voastra de atac.

Ca spuneam de antrenamente. Cum ne-a obisnuit, Pro Evolution Soccer dispune de un modul extrem de complex in care sunteti trecuti pas cu pas prin ceea ce trebuie sa stiti despre gameplay: pase, centrari, driblinguri, deposedari, un-doi-uri, suturi la poarta, fente, totul se gaseste in Training si le puteti verifica si parcurge ori de cate ori doriti. Pentru a putea “atenta” la niveluri de dificultate superioara, va trebui sa stapaniti foarte bine majoritatea, daca nu toate, combinatiilor de taste (sau butoane, in cazul gamepadului).

Punctul slab in PES este, ca si pana acum, lipsa licentelor. Sunt cativa (e adevarat, mai multi decat in versiunile anterioare) jucatori cu numele reale, la fel stand situatia si in cazul echipelor. Totusi, ceea ce compenseaza este grafica ce a fost imbunatatita si va puteti da seama cu usurinta ce jucator va apare pe ecranul monitorului (desigur, vorbim despre jucatorii destul de cunoscuti). Pe partea de sunet nu sunt mari imbunatatiri, desi s-ar mai putea umbla si la acest aspect.

Contactele fizice intre jucatori, fizica miscarii mingii, reactiile jucatorilor la ratari, la pase nereusite sunt atat de reale incat par desprinse din realitate. Chiar si arbitrii au reactii ale fetei in functie de cum se comporta jucatorii la deciziile sale.

Konami a reusit sa creeze o versiune imbunatatita a PES. Nu veti observa de la inceput, dar jucati-l si veti fi incantati de ceea ce ofera. Pentru a multumi toti fanii, jocul este disponibil pentru Playstation, PC si Xbox. Daca veti ignora cele cateva minusuri si va veti bucura numai de gameplay, care de fapt e ceea ce conteaza, veti gasi in Pro Evolution Soccer 6 un “partener” de joaca pe o perioada mai lunga, mai ales ca dispune si de un modul de joc online, categorisit in functie de locatie.

Criteriu
Nota
Plusuri
Minusuri
Bonusuri

Intro/Poveste
-
Controlul jucatorilor
Lipsa licentelor

Grafica
8
Contactele fizice
Lipsa modului LAN

Gameplay
9,5
Efectele mingii

Sunete/Muzica
8

Realism
8,5

A.I.
9

Multiplayer
8

Rejucabilitate
8

Nota finala: 8.5



 

Sondaj

Care e cea mai importanta aparitie hardware de anul acesta?