hit.ro  »  Diverse  »  Review  »  Nokia Lumia 800 - un mare salt pentru finlandezi - review Hit.ro

Nokia Lumia 800 - un mare salt pentru finlandezi - review Hit.ro

calendar_month 16 Mar 2012, 12:35
HIT.ro va aduce "Review-ul saptamanii", prin care incercam, in fiecare vineri, sa va oferim noutatile legate de cele mai importante gadgeturi lansate pe piata si pe care le-am testat.
Cum facem testele? Folosim o saptamana cate un gadget, dupa care va impartasim si voua exeperienta pe care am avut-o cu device-ul respectiv.
Nokia a facut marele pas, a adoptat Windows Phone pe device-urile de top. In aceasta saptamana, HIT.ro a testat Nokia Lumia 800 - primul model finlandez care ruleaza sistemul de operare al Microsoft. Cat de performant este flagship-ul Nokia si ce aduce nou terminalul Nokia fata de celelalte dispozitive cu WP7? Vedeti in randurile de mai jos, in care am cumulat toate impresiile pe care Lumia 800 ni le-a lasat pe parcursul unei saptamani de utilizare.

Specificatii tehnice:

Chipset - Qualcomm MSM8255 Snapdragon
Procesor - 1.4 GHz Scorpion
Procesor grafic - Adreno 205
RAM - 512 MB
Stocare interna - 16 GB
Display - 3,7 inci, AMOLED, Nokia ClearBlack display rezolutie 800x480 pixeli
Cemara - 8MP Carl Zeiss, filmare HD 720p
Sistem de operare - Microsoft Windows Phone 7.5 Mango
Retele - GSM si HSDPA / GPRS, EDGE
Conectivitate - Wi-fi, Bluetooth, microUSB
Culori disponibile - Negru, alb, magenta, cyan.

Constructie, calitate, design - impresionant!
Atunci cand am auzit ca Lumia 800 va fi identic din punct de vedere al designului cu Nokia N9, am spus ca finlandezii au fost inspirati. In fond, de ce nu ar fi profitat de designul unic al N9 si nu l-ar fi folosit si pentru primul Windows Phone? N9 a primit numai reactii pozitive pe parte de design. Cu alte cuvinte, alegerea Nokia a fost cel putin inteleapta.

Modelul testat de noi nu are, cum spun romanii, cusur, estetic vorbind. Ecranul este, desigur, punctul forte al device-ului si spunem acest lucru pentru ca avem de-a face cu un AMOLED de clasa care noua ni s-a parut cel putin la fel de performant ca display-ul iPhone 4S.


Nokia Lumia 800 pare a fi o "cutie neagra", atunci cand te uiti dupa capacul bateriei. Cu alte cuvinte nu aveti acces la bateria terminalului si nici nu o puteti schimba singuri in caz de probleme. Solutia, asa cum spuneam si in cazul PSP VITA, este sa mergeti la un service (autorizat, desigur). Pe scurt, insa, designul Nokia Lumia 800 ne-a impresionat.


Toate butoanele fizice ale aparatului sunt pozitionate pe partea dreapta: doua butoane de volum, butonul lock/unlock si cel al camerei foto. Partea frontala a device-ului este acoperita de ecranul de 3,7 inci. In partea de jos a display-ului mai gasim trei butoane touch: back (pentru revenirea la merniu anterior), butonul Windows (care activeaza si comenzile vocale daca este apasat timp de cateva secunde) si butonul search.


Pe latura superioara a terminalului gasim, in partea stanga, jack-ul pentru casti si doua sloturi protejate: unul gazduieste mufa microUSB/incarcare iar celalalt este dedicat micro SIM-ului. Pe latura de la baza telefonului se gaseste difuzorul si microfonul.


Spatele Lumia 800 este dominat de camera de 8MP si blit. Repetam, despre design, numai de bine.




Display-ul este impresionant
In cazul primului telefon cu Windows Phone de la Nokia nu trebuie sa compari ecranul oferit de device cu altele pentru a-ti face o parere clara legata de calitate. Pur si simplu, deschizi telefonul si te opresti... Tehnologia AMOLED la o rezolutie de 800x480 face display-ul de 3,7 inci incredibil de clar si de stralucitor.


Ergonomie excelenta
Lumia 800 este destul de greu - 142 de grame. Asta nu inseamna insa ca este incomod, dimpotriva. Practic, are o greutate similara iPhone 4S. Materialul carcasei il face insa mai comod de tinut in mana si de folosit. Butoanele fizice ale device-ului sunt si ele usor de utilizat. Unica problema care ar putea interveni dupa o perioada de utilizare se refera la capacul de protectie pentru mufa microUSB, care ar putea ceda in timp sau ar putea fi rupta chiar accidental, in cazul in care utilizatorul uita sa o inchida.


In rest nu avem de reprosat nimic noului Lumia 800 din punct de vedere al usurintei in utilizare.
Autonomie - excelenta
Ne-am chinuit doua zile sa descarcam bateria Nokia Lumia 800. Am folosit telefonul aproape permanent, am vizionat filme, am rulat clipuri, am filmat, am facut fotografii si am initiat apeluri. La o utilizare medie, bateria se comporta si mai bine, autonomia urcand pana la 3 - 4 zile. De altfel, telefoanele Nokia sunt cunoscute pentru bateriile performante. (Durata de functionarea a telefonului poate varia in functie de operatorul telecom si calitatea semnalului furnizat!)
Software - Windows Phone + Windows 8 - combinatia castigatoare
Am testat Nokia Lumia 800 pe Windows 8 Consumer Preview. Odata conectat la PC, Lumia 800 se sincronizeaza cu ajutorul Zune (care vine preinstalat pe W8 CP). Continutul nou al telefonului (fotografii, clipuri etc) este sincronizat in folderele prestabilite sau customizate de utilizator.


In rest, transferul de fisiere se face (doar prin Zune) prin metoda drag&drop, ceea ce nu este deloc rau sau este, oricum, mai simplu si mai logic decat se face operatiunea similara prin iTunes (iPhone).


Aplicatii (Management)
MarketPlace-ul Windows nu este pentru multi dintre voi o necunoscuta. Magazinul virtual al Microsoft a trecut de 70.000 de aplicatii. Aveti de unde alege, mai ales ca aplicatiile platite au in multe cazuri si variante demo/free. Am instalat pe Nokia Lumia 800 mai multe app-uri, printre care si readerul de stiri "Pulse News", aplicatie pe care am testat-o si pe iPhone 4S.


Aplicatia se incarca rapid, insa nu ruleaza la fel de fluent cum ruleaza pe iPhone 4S. Motivele ne scapa momentan, dar probabil ca tin in mod special de dezvoltarea software-ului pentru Windows si mai putin de capabilitatile telefonului.


Avand in vedere ca Nokia anunta ca poti asculta muzica pe Lumia 800 timp de 55 de ore fara interupere, ne-am fi asteptat sa gasim un player alternativ la media playerul telefonului in MarketPlace, pentru imbunatatirea auditiei. Nu am gasit nicio aplicatie de acest gen in MarketPlace, din pacate. Cititi mai ulte detalii pe acest subiect in sectiunea audio a review-ului.
Foto:
Lumia 800 vine cu o camera deja consacrata printre device-urile finlandeze - 8MP Carl Zeiss cu capabilitati de filmare HD 720p. Fotografiile sunt rezonabile, desi ne-am fi asteptat la mai mult de la device-ul finlandezilor. Imaginile captate sunt corecte, sunt peste media calitatii oferita de alte device-uri dar se putea si mai bine.
De exemplu, am putea compara camera de 8MP Carl Zeiss a Lumia 800 cu cea de 5MP a unui Samsung Wave 2... Vedeti fotografiile, nu este mare diferenta intre Lumia 800 si Wave 2 - telefon de generatie mai veche si dotat cu o camera considerata inferioara.
Foto DEMO Nokia Lumia 800:

Foto DEMO Samsung Wave 2:


Video:
Fara "avi" out of the box, va trebui sa convertiti filmele pentru a le vedea (la calitatea pe care o poate oferi telefonul). Celelalte formate ruleaza fluent, iar vizionarea clipurilor pe device este o placere datorita ecranului de calitate. Despre filmarea cu camera dedicata la 720p (HD) nu putem afirma ca am fost foarte impresionati. Punand telefonul la lucru alaturi de un Samsung Wave 2 (GT 8530), lansat pe piata in noiembrie 2010 si filmand acelasi cadru, nu am detectat diferente de calitate.
Ba, din contra, Nokia face autofocusul greu (aproximativ 10 secunde a durat pentru a capata o imagine clara a obiectului filmat). Trebuie precizat ca Wave 2 are o camera foto de 5MP, spre deosebire de Nokia Lumia 800, cu cei 8 MP si senzorului Carl Zeiss. Vedeti clipurile si decideti singuri ce filmare este mai buna (precizam ca am filmat in conditii de lumina artificiala, cu telefonul in mana si ca eventualele "frame-uri" din clipuri sunt cauzate de software-ul folosit de noi pentru convertirea clipurilor si nu apar in filmarea originala!).
Filmare DEMO Nokia Lumia 800:

Filmare DEMO Samsung Wave 2:

Audio: Prost - neasteptat de prost
Marea dezamagire pe care ne-a oferit-o Lumia 800 este pe parte audio. Mai bine spus pe parte de muzica, pentru ca din punct de vedere al calitatii sunetului in apeluri, Lumia poate primi nota 10 cu plus. Dar, daca sunteti "melomani", va trebui sa va multumiti cu ascultatul muzicii la o calitate slaba.

Fara un equalizer sau posibilitatea (cel putin momentan) de a instala un alt player de muzica, Lumia ne dezamageste profund. Cel mai probabil, acest neajuns va fi rezolvat in curand de Nokia. Trebuie sa stiti ca aplicatiile mai vechi ale Windows Mobile NU sunt compatibile cu Windows Phone, asa ca nu veti putea instala Kplayer sau alte playere de muzica pe Lumia.
Cu ce vine la pachet:
In cutia Nokia Lumia 800 veti gasi telefonul, un cablu de date microUSB, un adaptor pentru incarcarea la priza, castile aparatului si o husa de protectie.


Desigur, aveti si cateva carticele cu instructiuni de folosire.
Precizare: In testul nostru nu am pus accent pe caracteristicile sistemului de operare al Microsoft. Motivul? Windows Phone nu suporta customizari de interfata de la un producator la altul, ofera aceleasi facilitati privind contactele, partea de Office, UI-ul etc.
Plusuri:

Ecranul este incredibil de luminos si de clar
Touchscreen-ul functioneaza cel putin la fel de bine ca ecranele modelelor de top de la alti producatori. Este o placere sa te plimbi prin meniul Nokia Lumia 800 pe un astfel de touchscreen.
Autonomia aparatului este apropiata celei declarate de producator - In jur de 300 de ore standby, peste 9 ore pentru apeluri si peste 50 de ore de ascultat muzica.
Designul este de nota 10+
Windows Phone 7.5 este un sistem de operare extrem de bine gandit iar adoptarea lui pe Lumia 800 este o miscare desteapta din partea Nokia. Nu mai trebuie decat rabdare pentru disponibilitatea update-urilor (Tango, Apollo etc.)
Auditia in apeluri este excelenta, fara intreruperi si scaderi de volum. Inclusiv trecerea pe speaker in timpul unui apel nu este simtita in niciun fel de cel de la celalalt capat al "firului".


Minusuri:

Functioneaza cu micro SIM
Bateria nu poate fi inlocuita decat la service.
Sunetul pe casti face de rusine brandul. Ne-am fi asteptat ca la un telefon de top cum este LUmia 800 sunetul sa impresioneze. Dimpotriva, dezamageste, dar vina este si la Microsoft, nu doar la Nokia.
Browserul nu ofera suporta flash (problema regasita si pe IE din Windows 8 Consumer Preview)
Telefonul nu poate fi folosit ca Mass Storage Device - fisierele se sincronizeaza exclusiv cu Zune, ceea ce nu ne place.

Pret: in Romania, Nokia Lumia 800 poate fi achizitionat la preturi cuprinse intre 1440 ron si 2400 ron.
Concluzie:
Chiar si cu cele cateva mici neajunsuri pe care le-am semnalat mai sus, Nokia Lumia 800 este un smartphone de top, parte datorita hardware-ului si finisajului premium, parte datorita sistemului de operare de la Microsoft. Device-ul "promite" enorm, mai ales in perspectiva update-urilor software.
Nu putem decat sa recomandam device-ul care intra, fara indoiala, in categoria smartphone-urilor de top de pe piata si reprezinta poate unica alternativa reala la device-urile cu Android si iOS.



 

Sondaj

Ce placa video aveti?