hit.ro  »  Diverse  »  Review  »  Fifa Manager 07 - Review

Fifa Manager 07 - Review

calendar_month 26 Ian 2007, 08:10
Pentru fanii genului si nu numai, Electronic Arts a lansat la inceputul anului o noua versiune a binecunoscutului produs ce va introduce in lumea manageriatului sportiv. Fotbalistic, mai bine spus, deoarece FM07 se adreseaza celor care cred ca se pricep la fotbal. Iar E.A. a reusit sa creeze un joc cu totul special, in care puteti controla orice: echipa de start, rezerve, cantonamente, bannere, imbunatatirea gazonului, marirea capacitatii stadionului, relatia cu presa si cu fanii si altele pe care le voi aminti la momentul potrivit.

Deoarece jocul permite un numar foarte mare de scenarii posibile, Hit.ro va incerca sa va familiarizeze in acest articol cu optiunile si posibilitatile jocului, urmand ca numai de voi si de felul in care gestionati resursele (jucatori, bani, media, fani) clubului sa depinda succesul in cariera de manager sportiv.

Prima oara cand incarcati jocul aveti doar doua posibilitati (in afara de a iesi in Windows, bineinteles), sa incepeti un joc nou sau sa vedeti componenta echipei ce a lucrat la realizarea jocului. Va lasam “placerea” sa descoperiti singuri a doua varianta. O sa incepem un nou joc. Si primul meniu care va intampina este:

Modul de joc (Game Mode)

Aici aveti de ales modul de joc pe care il veti aborda. Exista 4 optiuni:

1 Manager de club (Club manager) – sunteti antrenorul unui club pe care il alegeti, dar puteti primi, in functie de performante, oferte de a prelua o nationala;

2 Manager de club si Selectioner (Club and national team manager) – inca de la inceputul jocului veti alege clubul si nationala pe care le veti antrena;

3 Cariera (Play a career) – primiti oferte de la 3 cluburi alese aleator si veti juca numai cu aceasta echipa;

4 Drumul de la amator la profesionist (Found a new club) – trebuie sa iti alegi o tara si, de acolo, o echipa din cea mai de jos liga existenta pe care s-o duci, se pare, spre culmile performantei.

Tot in acest meniu mai aveti cateva optiuni: pentru 1) si 2) puteti selecta optiunea de demitere; pentru 3) puteti alege intre ligile inferioare, superioare sau aleatoriu din toate ligile tarii pe care o selectati; ultima optiune este ca puteti juca un fel de Turn Base in 4 jucatori, ceva gen Heroes of Might and Magic 2, pentru cei care au prins jocul. Jucatorii vor “antrena” cu randul, dupa ce unul dintre ei termina, se aseaza in fata monitorului celalalt. E cam plictisitor. Plus ca dureaza foarte mult pentru o singura persoana, daramite pentru mai multe.

Sa revenim la… mingile noastre. Apasam “continue” si ne este prezentat un nou meniu:

Tarile (Countries)

De aici veti selecta tarile de unde puteti primi oferte. Exista si optiuni de selectare a ligilor din fiecare tara in parte (ligi inferioare, superioare, toate). Atentie! Pe sistemele cu doar 512MB RAM e bine sa nu selectati prea multe tari. Asta pentru ca sistemul va “juca” toate meciurile din tarile respective (cupe, ligi, cupe europene etc.) si astfel jocul va fi incetinit destul de drastic.

Date personale (Player information)

Sunteti invitat acum sa introduceti date personale despre voi: numele, sexul, data nasterii, tara de origine, poza (care poate fi predefinita sau puteti adauga una personala; asta se face prin adaugarea in directorul de instalare userportrait a unor poze in format .bmp de 24 biti, rezolutia maxima 160x160), limbile vorbite (nu trebuie chiar sa le cunoasteti in realitate, dar in joc va pot ajuta sa obtineti contracte in tarile unde se vorbesc limbile alese acum), clubul favorit si clubul unde nu doriti sub nici o forma sa lucrati si de unde nu veti primi nici o oferta.Urmeaza un meniu in care, daca nu vreti prea multe batai de cap, veti selecta “single”.

Familia (Family)

Aveti de ales intre a fi singur (single), intr-o relatie (relationship), casatorit (married), existand chiar o optiune de relatie cu persoane de acelasi sex. Daca alegeti alta optiune in afara de cea “single” va trebui sa introduceti numele partenerului, o poza, data de nastere (asta pentru ca daca nu va veti aduce aminte ziua de nastere a partenerului veti avea probleme; ah, si va trebui sa faceti ceva bani pentru ca si cadourile costa), data casatoriei (daca e cazul), numarul copiilor si date despre ei (incluzand chiar si nivelul educatiei si interesul pentru jocul de fotbal), poza fiecarui copil. Atat la partener, cat si la copii puteti selecta un element predefinit sau puteti selecta o poza, in prealabil urmand aceiasi pasi ca si la datele voastre personale. Ce mai e interesant este ca pozele predefinite se vor selecta automat in functie de varsta copiilor sau a partenerului. Mai exista o optiune pentru cei care nu au chef/timp sa selecteze toate datele de mai sus – Crearea familiei (Create Family). Un clic si toata familia va este alcatuita de catre computer.

Daca pana acum toate chestionarele erau pentru date personale si optiuni generale, urmeaza primul meniu care va influenta propriu-zis jocul:

Gradul de dificultate (Areas of responsibility)

Desi traducerea din engleza nu e facuta cuvant cu cuvant, am ales acest titlu pentru ca, practic, aici setati nivelul de dificultate in toate sectoarele jocului. Iar acestea, in ordinea prezentarii lor, sunt:

• Negocierea cu jucatorii;

• Negocierea cu sponsorii;

• Transferurile efectuate de echipele controlate de computer;

• Moralul jucatorilor;

• Negocierea cu angajatii;

• Vanzarile.

Aveti de ales intre “foarte usor”, “usor”, “normal”, “greu” si “foarte greu”. Optiunea implicita este “normal”, dar puteti modifica oricare dintre cele 6 variante de mai sus.

Tot in aceasta pagina veti alege si rolul vostru pe durata jocului. Electronic Arts va da posibilitatea de a selecta exact domeniul (sau domeniile) unde credeti ca puteti face fata, restul lasandu-l pe umerii asistentilor vostri. Totusi, setarile de aici pot fi schimbate si in timpul jocului, asa ca daca selectati prea multe domenii sau, dimpotriva, credeti ca puteti controla mai multe arii, in meniul jocului veti putea reveni asupra configuratiei rolului.

Exista 5 roluri, fiecare dintre ele avand subroluri:

1. Antrenor – se ocupa de echipa de start, de tactica echipei, antrenamente, echipa de juniori, rezerve, amicale si de schimbarile tactice si de jucatori din timpul meciurilor; oricare dintre aceste optiuni poate fi deselectata, activitatea respectiva trecand in sarcina antrenorului secund;

2. Antrenor si manager sportiv – pe langa rolurile antrenorului, managerul se mai ocupa si de cantonamentele echipei, evenimente, transferuri, contractele jucatorilor;

3. Antrenor si director executiv – in plus fata de responsabilitatile de antrenor, veti avea in mana bugetele, publicitatea, angajarea si demiterea personalului, facilitatile oferite de club, vanzarile, lucrarile la imbunatatirea stadionului si relatia cu fanii;

4. Totul (antrenor+manager+director) – insumarea rolurilor de mai sus;

5. Nimic – nu faceti nimic in cadrul clubului, doar asistati la antrenamente, la evenimentele cu echipa, la jocuri; un fel de veteran sau fan mai vechi al unei echipe.

La toate optiunile de mai sus se mai adauga una - “selectarea automata a rezervelor” care, desi e pusa la rolurile antrenorului, reprezinta practic scaparea de povara alegerii jucatorilor ce stau pe banca de rezerve.

Am tot vorbit despre bugetele clubului, jucatorii clubului, club favorit. Dar care club? Eh, urmeaza sa-l selectati.

Echipa

Veti avea posibilitatea sa selectati un club din tarile pe care le-ati ales la pasul 2 (Tarile) si, in plus, liga (tot din acea tara) de unde doriti sa porniti. In exemplul meu, am ales FC Barcelona plecand din prima liga spaniola.

In cazul in care ati selectat sa fiti si antrenor al unei tari, urmatorul pas este alegerea unei selectionate. Pas peste care puteti sari bifand o casuta.

Probabil va intrebati “dar de jucat cand jucam, pana acum au cam fost doar meniuri?”. Mai avem 2 pasi de trecut pana la munca de antrenor. Acestia sunt:

Prezentarea asteptarilor si negocierea bugetului

Urmatoarea pagina nu va lasa sa selectati nimic, insa va prezinta asteptarile conducerii, interesul presei si entuziasmul fanilor la aflarea vestii ca sunteti noul antrenor. Tot aici va sunt oferite informatii in ceea ce priveste numarul de jucatori din echipa, valoarea totala a lor si numele celui mai bun jucator din echipa. Dupa “continue” sunteti fata in fata cu prima noua optiune introdusa in Fifa Manager 07 – controlul unui jucator in timpul partidei. Puteti opta in a controla un jucator tot sezonul (optiune care nu se schimba pe parcurs) sau a lua decizia controlului inaintea fiecarui meci. Dar atentie, nu aveti posibilitatea sa controlati orice jucator inca de la inceput, mai ales la echipele mari. Starurile echipei pot fi controlate de la nivelul minim 4 in sus (spre exemplu, la Barcelona, nu exista optiunea controlarii decat unui singur jucator de la inceput, Oleguer).

In continuare, conducerea va stabileste obiectivele in functie de competitiile in care sunteti angrenat cu echipa. Ca antrenor, puteti schimba obiectivele, insa acest fapt va duce la modificarea indicilor la trei categorii: siguranta postului, atragerea sponsorilor si parerea suporterilor. Cu cat stabiliti obiective mai indraznete, cu atat ultimii doi indici cresc, existand posibilitatea contractarii pe sume mai mari cu diferiti parteneri si asigurand sustinere mai mare din partea fanilor. In acelasi timp, obiectivul este mai greu de atins, astfel ca scade siguranta postului de antrenor. Conducerea poate considera insuficient obiectivul pe care-l propuneti, daca acesta este mult sub ceea ce vi s-a propus initial. Imediat dupa ce stabiliti obiectivele, va este prezentat bugetul pe anul trecut si sunteti in masura de a propune o crestere a acestuia pe anul in curs. Cererea voastra poate fi acceptata sau nu, in caz negativ fiindu-va prezentata o alternativa.

Si gata! Am terminat cu intrebarile, negocierile, gradele de dificultate. Sa trecem la antrenorat. Dar e usor!? Nicidecum.

Interfata ce va va ajuta in timpul jocului este aproximativ pe tiparul unei pagini web, in stanga si sus avand optiunile, in centru afisandu-se pagina ce se deschide in functie de optiunea selectata. Jos de tot se deruleaza cu galben pe fond negru informatii despre jucatori. Prima pagina care se deschide este News Centre – aici se gasesc mesajele.

In stanga se gasesc data, informatiile despre voi (poza, nivel, bunuri personale), eventual un avertisment ca aveti mesaje nedeschise (si numarul lor), apoi va este prezentat bugetul clubului (defalcat pe salarii, transferuri, constructii si altele), o lista a meciurilor care urmeaza (avand posibilitatea de a derula lista), o casuta de cautare rapida si 4 iconite, fiecareia corespunzandu-i o alta pagina care se va deschide pe mijloc. Cele 4 iconite sunt Internet (care va deschide o pagina cu stirile despre evenimentele ce se petrec in tarile selectate la inceput), Cautare Jucator (Player Search – deschide un meniu de cautare in mai multe zone geografice, in functie de criteriile dorite), MAT (Utilitarul de analiza a meciurilor – este folosit pentru meciurile 3D, vom vorbi putin mai incolo de ele) si Statisticile (Stats).

Ultimul capitol merita discutat mai pe indelete deoarece este o functie extrem de puternica si utila celor care doresc sa afle informatii despre echipele din campionatul in care joaca si nu numai.

In acest meniu, jucatorii vor avea date statistice din urmatoarele categorii:

- Tabele – statistici cu privire la clasamente (pe sezon sau all-time), rezultatele fiecarei etape, ultimei etape, statistici despre meciurile din actualul campionat, statistici ale echipelor in sezonul anterior, grafice cu evolutia echipei in clasament (se poate selecta orice echipa), competitiile in care a fost angrenata pana acum echipa, cupe (clasamente, meciuri, statistici, rezultate), harta oraselor unde se disputa meciuri in actualul campionat, clasament al echipei in Europa, clasament inter-tari, obiective ale echipelor fixate la inceputul sezonului;

- Echipa – termeni ai contractelor, jucatori retrasi (numar), transferuri (numar), accidentati (numar), tipuri de goluri ale echipei (din careu, din afara lui, cu capul, din voleu, penalty, lovitura libera, autogoluri), timpul (in minute) dintre golurile inscrise/primite si tactici ale echipelor;

- Jucatorii – marcatori, marcatori all-time, marcatori/pasatori, marcatori in functie de competitie, golgheteri ai campionatului, cel mai bine cotati jucatori, accidentati, suspendati, transferati, cei mai scumpi jucatori, salarii/cote de piata ale jucatorilor din liga, cei mai devotati jucatori, jucatorii straini, cartonase, retrasi (numele, echipa, pozitia in teren, meciuri, goluri), rezerve de lux (care au schimbat soarta partidelor dupa ce au intrat), cei mai buni jucatori;

- Club – amicale, juniori (toate categoriile), antrenori secunzi, stadioane, numarul spectatorilor platitori/capacitatile stadioanelor;

- Nationala – componenta echipei nationale (nume, echipa de provenienta, varsta, nivelul de pregatire, meciuri, goluri), echipe nationale de juniori;

- Antrenori – cel mai bun manager (nume, club, puncte obtinute, an de inceput, campionate castigate, cupe, titluri internationale, formula de joc, nivel), cel mai longeviv, comparatie antrenori.

V-ati plictisit sa cititi detaliile? Asta este munca unui antrenor, colectarea de informatii pentru a forma cea mai buna echipa in functie de adversar. Ce nu am amintit in legatura cu statisticile – puteti alege orice tara (dintre cele selectate la capitolul Tarile) si veti avea statistici despre orice echipa din acea tara. O functie, cum spuneam, extrem de folositoare.

Meniul din partea de sus este compus din Echipa (Team – prima echipa, rezervele, juniorii, antrenamente, cautare jucatori), Club (Club – informatii de la asistenti, calendarul evenimentelor echipei, piata de transferuri, colaborarile, bilanturile financiare, contracte, angajati, roluri, camera trofeelor), Marketing/Relatii cu publicul (Marketing/PR – vanzarea echipamente promotionale, echipament jucatori, publicitate bannere pe marginea terenului, bilete, fani), Facilitatile (Facilities – statistici cheltuieli, informatii stadion, extinderea stadionului, cantonamente juniori). Mai exista un buton, in cazul in care ati selectat optiunea de selectioner, care are forma si culorile unui steag al nationalei pe care o comandati, plus ceasul cu ora curenta (cea a sistemului).

Multe dintre optiunile de mai sus sunt evidente sau nu au nimic spectaculos in ele. Ma voi opri doar la 3 dintre ele:

Antrenamentele (Training)

Aveti de ales intre antrenamente individuale, de grup sau sezonale.

Puteti selecta antrenamente specifice pentru fiecare saptamana din meniul drop-down din partea dreapta a ecranului (select training week). Puteti crea 3 grupuri de jucatori, iar fiecarui grup ii puteti asigna un anume tip de exercitiu. Grupul 1 este intotdeauna supervizat de voi, celelalte doua de catre asistenti. Puteti selecta si antrenamente dupa bunul plac apasand pe ziua si sesiunea (cea de dimineata – 1 – sau cea de seara – 2) , apoi selectand dintr-un meniu ce va prezinta fiecare tip de exercitiu si ce veti obtine in urma lui.

Tot in partea dreapta aveti statistici cu privire la progresul facut de echipa. Acesta este impartit in doua categorii: Capacitatile echipei (Team Summary – conditie fizica, energie, moral, atmosfera) si Tactici de echipa (Team Tactics – aparare in zona, pressing, iesire la offside, pase lungi, pase scurte, contra-atac, dezvoltarea jocului, cornere, lovituri libere si centrari). Nu va aruncati sa antrenati echipa incontinuu deoarece, desi posibil sa imbunatatiti conditia fizica, va scadea energia, astfel jucatorii vor “termina benzina” mai repede, moralul va scadea, la fel atmosfera la echipa. Nici sa le lasati zile libere prea multe nu e bine pentru ca pierd timp fara sa faca nimic si echipa nu va avansa. Va trebui sa gasiti calea de mijloc in functie de jucatori si, mai ales, de statisticile din acest meniu.

Colaborarile (Cooperation)

O a doua noua optiune introdusa in FM07 este acest meniu de colaborari. Ce reprezinta ele de fapt? Reprezinta un mod de a incheia un parteneriat cu o alta echipa (aveti de ales intre o echipa mare si una mai putin pretentioasa) prin care veti obtine anumite beneficii in privinta imprumuturilor de jucatori inter-cluburi sau al perfectarilor de amicale.

Veti observa ca la inceput cluburile mari nu se vor inghesui sa faca parteneriate, insa cu timpul veti obtine foloase de pe urma acestor colaborari. Printre optiuni se numara imprumutul unui jucator caruia ii veti plati X% din salariul lui, X fiind o suma pe care o negociati direct cu clubul, jucatorii imprumutati de voi trebuie sa joace un anumit numar de meciuri la clubul partener, aranjarea amicalelor pe sezon si altele.

Extinderea stadionului (Stadium Expansion)

EA a pus la dispozitia jucatorului un meniu prin care isi poate construi stadionul exact asa cum doreste. Exista optiuni pentru forma stadionului, materialul folosit la construirea lui, optiuni de modificare a fiecarui sector, de la nivelul gazonului pana la ultimul rand de scaune, acoperirea stadionului (materiale, unghi de inclinare, pozitionare, arcuire, iluminare), forma si numarul scarilor, al cailor de acces in stadion, numarul randurilor de scaune pe fiecare nivel al fiecarui sector, inscriptionari (prin vopsirea scaunelor), pozitionari si marimi bannere, distanta dintre tribune si gazon, materiale folosite pt a acoperi tribune, masa presei si multe altele. Peste toate astea, exista si un mod de 3D-view prin care sa vedeti ceea ce va iesi. In plus, daca nu credeti ca reusiti sa realizati un stadion de vis, exista optiunea de a lasa un arhitect sa va propuna, in functie de cerintele voastre, cateva variante de cum va arata stadionul. Si credeti-ne, “omul” chiar stie meserie.

Mai exista un meniu, in partea de jos, unde gasiti 3 variante: Optiunile (Options – se pot selecta optiunile jocului, perioada de avans 1zi/3/1sapt/urmatorul meci, nivelurile de dificultate, moneda folosita euro/lire/dolari, optiuni de autosalvare, optiunile audio unde se poate selecta un director ce detine colectia personala de melodii in format mp3, astfel muzica de fundal va fi cea aleasa aici, optiuni ale meciului 3D – optiuni vizuale si de control, salvarile), Cariera (Career – statistici despre cariera voastra) si Viata personala (Personal Life – optiuni de cautare partener, casatorie, separare, dorinta de a avea copii, cadouri, bunuri detinute, bunuri ce pot fi cumparate, evenimente din viata personala).

Ca am terminat cu prezentarea meniurilor. Sa vedem ce ofera FM07 la capitolul meci. Cum spuneam inca de la inceput si am amintit in paragraful anterior, in timpul unei partide puteti avea controlul unui jucator folosind tastele directionale si 5 taste cu functii precum in Fifa07 (personal le-am modificat sa fie exact ca in Fifa07 - A(lob(atac)/intrare prin alunecare(aparare)), S(pasa/cerere minge), D(sut/deposedare), W(pase printre/iesire portar) si E (sprint)). Pe masura ce avansati veti avea ocazia sa controlati jucatori mai buni.

O alta optiune introdusa in FM07 o gasiti la pauza. Puteti lauda (Praise), motiva (Motivate) sau critica (Criticise) intreaga echipa, alegand una dintre cele 3 variante de discurs. In plus, puteti face acelasi lucru (critica, motiva, lauda) pentru fiecare jucator in parte, in functie de ceea ce a facut pe teren in prima repriza.

Asta ii va ambitiona sau, dimpotriva, le va scadea moralul si vor juca si mai prost. Aveti posibilitatea sa schimbati orice jucator in orice moment al jocului prin selectarea unei rezerve pe care o “trageti”, tinand apasat butonul stanga de la mouse, peste titularul pe care-l doriti inlocuit. La sfarsitul meciurilor veti putea da declaratii si raspunde la unele dintre intrebarile reporterilor, astfel mentineti o buna relatie cu presa.

Probabil ca mai sunt multe de adaugat despre Fifa Manager 07. Cu siguranta le veti descoperi voi, jucatorii fideli. Jocul cere timp si multa sarguinta. Dar satisfactia e pe masura. Grafica e buna, sunetele de asemenea, despre complexitatea jocului ce sa mai vorbim. Daca reusiti sa tineti in frau echipe mari sau daca ajungeti sa contati in campionate puternice plecand din ultima liga inseamna ca nu ati jucat degeaba. Mai ramane sa va primiti si banii. Il sunam imediat pe Abramovici!

Criteriu
Nota
Plusuri
Minusuri
Bonusuri

Intro/Poveste
-
Complexitate
Mai mult de 512MB pt a juca in mai multe campionate
Suport online

Grafica
8
Majoritatea numelor jucatorilor reali
-
Patchuri

Gameplay
8.5
Controlul jucatorului in meciul - 3D
-
-

Sunete/Muzica
9
-
-
-

Realism
9.5
-
-
-

A.I.
8.5
-
-
-

Multiplayer
7
-
-
-

Rejucabilitate
9
-
-
-

Nota Finala: 8.5

 

Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?