Orange si Vodafone anunta ca au derulat cu succes un proiect pilot ce implica prima experienta reala de apeluri 4G, pe un grup de site-uri partajate, bazate pe tehnologia Open RAN, integrate in reteaua comerciala, intr-o zona rurala din apropierea Bucurestiului.
Acest reper tehnologic succeda anuntului celor doua companii, din luna februarie a acestui an, potrivit caruia vor construi o retea de acces radio deschisa (Open RAN), cu partajarea RAN in zonele rurale ale Europei unde ambele companii dispun de retele mobile.
Tehnologia Open RAN decupleaza functionalitatile software de cele hardware. Acest aspect permite modernizarea de la distanta a statiilor de baza mobile cu noi caracteristici si servicii, mai rapid si mai eficient din punctul de vedere al costurilor, reducand nevoia de vizite la site, datorita unui nivel mai mare de automatizare a retelei. In contextul partajarii RAN, fiecare operator isi gestioneaza propriul software RAN virtualizat pe o infrastructura cloud comuna, sporindu-si autonomia si diferentierea in timp ce costurile de operare a retelei sunt impartite.
In cadrul acestui proiect pilot cu trafic comercial, Orange si Vodafone au lucrat cu furnizori parteneri-cheie, selectati individual, pentru a demonstra beneficiile unei retele de acces radio virtualizate, bazate pe interfete standardizate Open RAN, incluzand posibilitatea de a face modificari software la distanta.
Bazandu-se pe testele de integrare realizate cu succes in laboratorul Open RAN al Orange din Franta, dar si pe experienta obtinuta de Vodafone Marea Britanie prin implementarea Open RAN, companiile au folosit acelasi concept de „stiva” tehnologica pe site-urile lor partajate. Aceasta include o solutie comerciala RAN virtualizata de la Samsung, suprapusa peste software-ul Wind River folosit pentru implementarea si scalarea software-ului RAN, dar si servere Dell PowerEdge.
In urma acestor apeluri 4G testate cu succes pe site-urile partajate Open RAN intr-o locatie rurala, Orange si Vodafone vor introduce in curand tehnologia 2G, deja testata si validata in laborator, iar mai apoi 5G. Va fi prima data in Europa cand software-ul radio 2G este complet integrat intr-un mediu Open RAN virtualizat, simplificand implementarea si evitand, in acelasi timp, nevoia de solutii mai complexe din punct de vedere operational.
Bruno Zerbib, Chief Technology & Innovation Officer in cadrul Orange, a declarat: „Aceasta prima implementare pilot a Open RAN in cadrul Orange reprezinta o etapa importanta pentru a demonstra ca Open RAN este acum o tehnologie matura, pregatita sa fie lansata peste retelele deja existente. Ea seteaza terenul pentru implementari la scala mai larga in cadrul grupului si deschide calea catre retele complet automatizate si inteligente.”
Alberto Ripepi, Chief Network Officer in cadrul Vodafone, a declarat: „Alaturi de Orange, am dezvoltat un model care va servi drept referinta pentru extinderea retelelor mobile catre comunitatile rurale din Europa. Partajarea Open RAN ne va permite sa reducem costurile prin folosirea la comun a componentelor hardware, gestionand independent propriul software RAN, in cloud, pentru a putea oferi, astfel, servicii diferentiate clientilor nostri.”
Open RAN ofera avantaje semnificative fata de partajarea traditionala a retelei. Folosind o retea de acces radio deschisa si virtualizata si bazandu-se pe software si hardware dezagregate, Vodafone si Orange vor avea fiecare o flexibilitate mai mare atunci cand adauga noi site-uri radio sau in cazul modernizarii celor existente, mentinand in acelasi timp la un nivel scazut consumul de energie si costurile. In cele din urma, va permite operatorilor sa ruleze containere de software diferite pe acelasi hardware, oferind diferentiere operationala si independenta.
Anuntul de astazi consolideaza angajamentul fiecareia dintre companii de a implementa Open RAN ca tehnologie favorita pentru viitoarele retele mobile din Europa, ceea ce duce la un lant de aprovizionare mai rezilient si mai flexibil. Angajamentul companiilor in ceea ce priveste Open RAN este, de asemenea, in acord cu obiectivul ambitios al Comisiei Europene de a avea 5G in toate zonele populate pana in 2030.
sursa foto: pixabay.com