Apple plateste despagubiri dupa ce Siri a ascultat utilizatori fara acord
3/38616
calendar_month 20 Mai 2025, 14:35


Apple loveste din nou, de data asta cu... o compensatie financiara! Daca Siri ti s-a parut vreodata ca „te asculta” cand nu ar trebui, s-ar putea sa nu fi fost doar o impresie. Un proces recent a scos la iveala ca Siri s-a activat in mod accidental – sau nu chiar atat de accidental – si a inregistrat conversatii private. Iar acum, Apple accepta sa plateasca.

Despre ce e vorba, mai exact?
Mai multi utilizatori din SUA au dat in judecata Apple dupa ce au descoperit ca Siri s-ar fi activat fara sa fie chemat si ar fi inregistrat discutii private. Unele dintre aceste inregistrari au ajuns chiar sa fie ascultate de angajati ai companiei sau subcontractori, sub pretextul „imbunatatirii serviciilor”.

Procesul colectiv s-a incheiat cu un acord de 25 de milioane de dolari, pe care Apple il va plati fara sa recunoasca oficial vreo vina. Dar despagubirile sunt reale – si poti aplica pentru ele, daca esti eligibil.

Cine poate primi bani de la Apple?
Conform documentelor din proces, compensatiile se acorda utilizatorilor care:

- Au folosit Siri pe iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod sau Mac intre 2016 si 2021;

- Aveau Siri activat pe dispozitivele lor in perioada respectiva.

Suma pe care o poate primi fiecare utilizator variaza, dar se estimeaza ca ar putea ajunge la 30 de dolari de persoana, in functie de cati se inscriu pentru despagubiri.

Cum poti solicita compensatia
Daca ai folosit un cont Apple asociat cu o adresa din SUA in perioada 2016–2021, urmeaza acesti pasi:

- Intra pe site-ul oficial al acordului de despagubire (linkul va fi afisat de instantele implicate si promovat pe canalele Apple);
- Completeaza formularul cu datele contului Apple si dovezi minime de utilizare;
- Alege modalitatea de plata: transfer bancar, PayPal sau card cadou Apple.

Termenul limita pentru depunerea cererilor va fi anuntat in curand, dar e de asteptat sa fie in a doua jumatate a anului 2025.

Ce spune Apple
Apple neaga acuzatiile de spionaj, dar recunoaste ca in trecut a folosit unele inregistrari pentru testarea Siri. Compania sustine ca, intre timp, a introdus optiuni noi care permit utilizatorilor sa decida daca interactiunile lor sunt pastrate sau nu.

Big Tech si intimitatea digitala
Acest caz nu este singular. Google si Amazon au avut procese similare pentru activari accidentale ale asistentilor vocali. Insa Apple s-a pozitionat mereu ca un aparator al confidentialitatii. Tocmai de aceea scandalul Siri e cu atat mai interesant.

Siri, se pare ca ne ascultai!
Daca ai simtit vreodata ca iPhone-ul „stie prea multe”, acum ai si o explicatie – si, poate, si o mica recompensa. Verifica daca te califici pentru despagubiri si profita de ocazie cat timp poti.

Foto: Freepik.com