Zyxel - noi standarde de viteza si tendintele cheie pe zona de networking pentru 2024
3/36104
calendar_month 09 Feb 2024, 10:04


Kevin Drinkall, Director – Marketing si Strategie GTM, EMEA la Zyxel Networks, ne dezvaluie tendintele majore in tehnologia de retea in anul urmator.

Zyxel Networks se asteapta ca 2024 sa fie un an de inovatie pe zona de networking. De asemenea, ne asteptam sa fie un an in care clientii vor face investitii serioase (si, in multe cazuri, atat de necesare) pentru actualizarea tehnologiilor wireless.

Va fi anul in care adoptia WiFi 7 se va concretiza, iar suplimentar ne asteptam sa vedem o absorbtie mult mai mare a WiFi 6 si 6E. Exista deja o serie de puncte de acces WiFi 7 pe piata (am fost printre primii care am lansat un astfel de produs), iar multe altele vor fi lansate pe parcursul anului.

WiFi 7 este semnificativ mai rapid si mai bun la furnizarea de conectivitate consistenta si fiabila in medii dense. Pentru IMM-uri si birouri mai mici, WiFi 7 poate depasi bugetele unora, WiFi 6 sau 6E va fi o investitie mai accesibila si la fel de buna. De asemenea, este demn de remarcat faptul ca majoritatea dispozitivelor WiFi 6 / 6E si toate dispozitivele WiFi 7 vin cu protectie WPA3, care ofera o securitate imbunatatita atat pentru infrastructura, cat si pentru dispozitivele care se conecteaza fara fir.

Multi-gig si securitate mai simpla

O alta tendinta importanta va fi trecerea continua la switch-uri multi-gigabit care au capacitatea de a furniza viteze de 2,5 Gbps, 5 Gbps si 10 Gbps dispozitivelor conectate. Vom adauga la gama noastra multi-gig in 2024 si vom imbunatati capacitatile lor PoE.

Dispozitivele care sunt acum implementate la marginea retelei, cum ar fi punctele de acces WiFi 6 / 6E si WiFi 7, impreuna cu dispozitive precum camerele de supraveghere IP de inalta calitate cu capacitate pan-zoom-tilt (PZT), au nevoie de energie suplimentara pentru a functiona. Aceasta inseamna o crestere de la 15,4 W sau 30 W per port la 60 W per port pe un switch de retea (PoE+ la PoE++).

Odata cu securitatea retelei, tendinta cheie va fi simplificata. In fiecare an, amenintarile la adresa retelelor se inmultesc, iar acest lucru a facut ca solutiile de securitate digitala sa devina din ce in ce mai complexe. Desi este absolut esential, acest lucru poate fi deranjant, in special pentru intreprinderile mai mici, fara expertiza tehnica sau de securitate cibernetica.

De fapt, vedem doua tendinte paralele aici: o dorinta tot mai mare de a simplifica protejarea retelei si o mai mare disponibilitate de a plasa administrarea si gestionarea securitatii in mainile expertilor profesionisti.

Zyxel Networks a raspuns deja la ambele evolutii. Initiativa noastra Connect and Protect ofera setari predefinite de securitate cibernetica pentru dispozitivele noastre, facand implementarea mult mai accesibila. Prin dezvoltarea continua a managementului nostru cloud Nebula si a platformei noastre cloud de securitate cibernetica, oferim protectie suplimentara si proactiva impotriva tuturor tipurilor de amenintari.

De exemplu, am introdus deja detectarea si raspunsul colaborativ (CDR). Aceasta caracteristica verifica dispozitivele nesigure conectate prin WiFi si functioneaza cu unul dintre firewall-urile Zyxel Networks pentru a le contine in conformitate cu conditiile prestabilite.

Latime de banda mai mare

In general, toate acestea vor fi o trecere la o latime de banda mai mare chiar in retea; Dezvoltarea aplicatiilor, a continutului si a serviciilor bazate pe cloud necesita acest lucru acum. In 2024, va fi timpul sa aducem reteaua la noi standarde de viteza.Vom vedea, de asemenea, o miscare continua catre monitorizarea si gestionarea de la distanta a retelelor, extinzandu-se la configurare si instalare. Departe de a fi o dezvoltare noua, aceasta este o tendinta in crestere care a fost determinata de ceva timp de acceptarea tot mai mare a serviciilor gestionate, de lipsa competentelor tehnice avansate si de dependenta tot mai mare pe care toate organizatiile o au de sistemele IT, conectivitate si retele.

Cu capacitatile sale imbunatatite – functiile suplimentare de securitate si utilizarea AI si a invatarii automate pentru a ajuta in special la gasirea si rezolvarea defectiunilor – Nebula devine o solutie completa, completa, prin care intreaga retea (sau mai multe retele) poate fi monitorizata.

Aceasta este directia pe termen lung pentru crearea de retele. Dispozitivele vor fi instalate, configurate si gestionate de la distanta si va exista o colaborare si o partajare mult mai mare a functionalitatii intre switch-uri, puncte de acces wireless si dispozitive de securitate.

In 2024, vom vedea retelele progresand pana la punctul in care reglarea performantei si securitatea cibernetica digitala sunt pe deplin integrate pe toate dispozitivele si totul este monitorizat si gestionat prin cloud.