hit.ro  »  Comunicatii  »  Tehnologie  »  Vodafone, Cirrus360 si Intel introduc un nou cadru de limbaj informatic pentru Open RAN

Vodafone, Cirrus360 si Intel introduc un nou cadru de limbaj informatic pentru Open RAN

calendar_month 07 Dec 2023, 11:26


Vodafone, Cirrus360 si Intel au demonstrat un cadru de limbaj informatic pentru retelele de acces radio deschise (RAN) care automatizeaza procesul de introducere si rulare a software-ului pe hardware de la mai multi furnizori.

Limbajul specific domeniului RAN (RDSL), care este descris intr-o carte alba partajata cu comunitatea RAN mai larga (a se vedea linkul de mai jos), ofera operatorilor o modalitate mai rapida si mai rentabila de a regla software-ul pentru a se sincroniza perfect cu cipurile de siliciu si alt hardware care alcatuieste un site mobil Open RAN.

Noua limba Open RAN

Arhitectura deschisa a Open RAN inseamna ca hardware si software pot fi obtinute de la diferiti furnizori. Aceste parti componente trebuie sa comunice perfect intre ele pentru a maximiza eficienta energetica, latenta redusa si capacitatea Open RAN. Acest nou limbaj este cheia pentru atingerea acestui obiectiv, creand o statie de baza mobila complet deschisa, virtualizata si interoperabila.

Codul a fost initial initial prin auspiciile colaborative ale organismului industrial Telecom Infra Project (TIP) si este conceput pentru a adopta o abordare dinamica, de invatare automata a abstractizarii (interfata hardware si software). In timp ce astazi, noul software este optimizat in timp, codul va permite abstractiei sa invete tipare si sa optimizeze miscarile datelor in mod activ si mai rapid.

Schimbari hardware mai ieftine si mai usoare 

Rezultatele de laborator cu Cirrus360 arata ca aceasta tehnica de abstractizare automata „inteligenta”, spre deosebire de abordarea statica obisnuita, ofera schimburi de hardware mai ieftine si mai usoare, sporeste economiile de energie si creste capacitatea fara a ocupa mult timp sau resurse. Beneficiile vor fi marite cand se ia in considerare evolutia rapida a siliciului si a serverelor la marginea retelei, deoarece timpii de raspuns sunt mult imbunatatiti.

Aceasta inovatie nu se aplica doar statiilor de baza mobile cu un singur site, ci poate fi aplicata si pe un grup de catarge atat in ​​zonele rurale, cat si in cele urbane, printr-o interfata controlata de operator (GUI). De asemenea, in viitor, se poate stabili o interfata intre chipset si alte elemente Open RAN, cum ar fi controlerul radio inteligent (RIC), care permite aplicatiilor terte sa conduca inovatii si mai mari in controlul si optimizarea siliciului.

Practica standard in industrie

Cu aceasta lucrare, Vodafone, Cirrus360 si Intel introduc cadrul de limbaj specific domeniului comunitatii RAN deschise mai largi, inclusiv Alianta O-RAN. Ei spera ca va incuraja adoptarea in continuare a ecosistemului, testarea multi-furnizor si, in cele din urma, ca acesta sa devina o practica standard pe masura ce RAN deschis este lansat pe scara mai larga.

sursa: vodafone.com

 

Sondaj

Ce placa video aveti?