Se vor investi peste 250 de milioane euro in cadrul programului "Mecanismul pentru interconectarea Europei"
calendar_month 11 Ian 2024, 14:50


Sprijin pentru conectivitatea securizata in UE in cadrul programului digital al Mecanismului pentru interconectarea Europei

Comisia a semnat acorduri de grant cu 37 de proiecte selectate in cadrul celui de al doilea set de cereri de propuneri pentru componenta digitala a Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE – Digital).

Bugetul total de 252 de milioane EUR va fi alocat proiectelor pentru instalarea infrastructurii 5G pentru comunitatile locale si de-a lungul principalelor coridoare europene de transport, precum si pentru instalarea de cabluri submarine, imbunatatind securitatea si rezilienta retelelor magistrale in interiorul UE si catre UE.

Printre proiectele sprijinite, UE va cofinanta instalarea de cabluri maritime pentru a asigura o mai mare interconectare intre Irlanda si partea continentala a UE, precum si intre UE si regiunile sale ultraperiferice din Oceanul Atlantic. 

Granturile vor sprijini, de asemenea,o conexiune transarctica directa intre UE si Extremul Orient, vor oferi infrastructura de conectivitate de mare capacitate insulelor grecesti insuficient deservite din punct de vedere digital din Marea Mediterana si vor consolida conectivitatea cu Africa. 

Printre proiectele finantate, UE va sprijini, de asemenea, infrastructura 5G adaptata exigentelor viitorului de-a lungul autostrazilor, drumurilor, cailor ferate si cailor navigabile interioare transfrontaliere. 

Proiectele privind coridoarele 5G vor deschide calea catre mobilitatea conectata si automatizata (CAM) si catre serviciile conexe de siguranta si de alta natura, asigurand continuitatea serviciilor transfrontaliere.

In cele din urma, granturile sprijina adoptarea infrastructurii de retea 5G in comunitatile locale inteligente din intreaga UE, cum ar fi universitatile, spitalele si alte cladiri civice, pentru a imbunatati calitatea serviciilor de interes general. 

sursa: digital-strategy.ec.europa.eu/ro