Samsung si Intel: Un nou prag in inovatia la nivelul retelelor mobile si noii generatii vRAN
3/36270
calendar_month 29 Feb 2024, 16:00


Companiile finalizeaza primul apel pe platforma vRAN 3.0 a Samsung cu viitoarele procesoare Intel® Xeon®

Samsung Electronics Co., Ltd. a finalizat cu succes primul apel de la un capat la altul (end-to-end) intr-un mediu de laborator cu un viitor procesor Intel® Xeon® (codificat Granite Rapids-D), pe o retea virtualizata Open RAN bazata pe vRAN 3.0 de la Samsung. Aceasta realizare a Samsung si Intel reprezinta un alt punct de referinta in colaborarea pe mai multi ani dintre companii si reflecta devotamentul mutual al acestora in avansarea Open RAN virtualizat pentru performante si capacitate imbunatatite.

Companiile au finalizat apelul de date end-to-end in laboratorul de cercetare si dezvoltare al Samsung din Korea utilizand RAN virtualizat si compatibil cu O-RAN de la Samsung (vRAN), integrat cu Granite Rapids-D de la Intel, dar si cu reteaua nucleu (Core) si dispozitivele de test Samsung. In timpul testului, Samsung a obtinut imbunatatiri semnificative, inclusiv o reducere a consumului de energie. Rezultatele testului vor fi demonstrate in cadrul Mobile World Congress 2024, la standul Samsung Networks.

Aceasta realizare tehnica se bazeaza pe colaborarea indelungata dintre cele doua companii, inceputa in 2017, care a dus la implementari vRAN de nivel comercial la scara larga cu operatori de nivel 1. Companiile au colaborat la fiecare generatie de procesoare Intel pentru a imbunatati reteaua virtualizata, inclusiv procesoarele Intel Xeon Scalable de a 3-a generatie in 2021 si procesoarele Intel Xeon Scalable de a 4-a generatie in 2023. Cu procesoarele Intel Xeon Scalable de a 4-a generatie, companiile au finalizat primul apel de date intr-o retea comerciala, in doar patru luni de la disponibilitatea comerciala a procesoarelor.

,,Ca inovator global in vRAN, cu implementari comerciale de scara larga, Samsung isi asuma angajamentul de a-si extinde ecosistemul cu parteneri de frunte din industrie, precum Intel, si de a ramane in fruntea transformarii orientate catre software. Acest prim apel reprezinta capacitatea incomparabila a Samsung de a furniza retele mobile de viitor si la intregul potential al acestora, adoptand un model virtual si deschis.",  a declarat Dong Geun Lee, vicepresedinte executiv si sef al grupului de strategie tehnologica, divizia de retele din cadrul Samsung Electronics. "

,,Finalizarea primului apel pe Granite Rapids-D, mult inainte de disponibilitatea generala, este o realizare remarcabila si reflecta colaborarea stransa dintre Samsung si Intel de-a lungul anilor. Ramanem angajati in a conduce roadmap-ul nostru de procesoare Intel Xeon multi-generationale pentru a oferi solutiile de care operatorii au nevoie si pentru a permite noi inovatii in domenii precum eficienta energetica, capacitatea vRAN si Inteligenta Artificiala.", a declarat Cristina Rodriguez, vicepresedinte si manager general, divizia de retele de acces wireless la Intel. 

Pe langa integrarea software-ului Samsung vRAN pe Granite Rapids-D, Samsung si Intel colaboreaza pentru a stimula inovatiile bazate pe Inteligenta Artificiala si a facilita posible scenarii de utilizare in retelele de acces radio viitoare, cum ar fi optimizarea puterii de emisie, directionarea traficului, imbunatatirea eficientei spectrale sau detectarea anomaliilor.

Samsung a fost pionier in livrarea cu succes a solutiilor 5G end-to-end, inclusiv chipset-uri, radiouri si Core. Prin cercetare si dezvoltare continua, Samsung sustine industria in avansarea retelelor 5G cu portofoliul sau de produse lider pe piata, de la vRAN 3.0, Open RAN, Core, la solutii de retea private si instrumente de automatizare bazate pe Inteligenta Artificiala. In prezent, compania ofera solutii de retea operatorilor mobili care furnizeaza conectivitate pentru sute de milioane de utilizatori la nivel mondial.