Patru companii japoneze realizeaza prima demonstratie din lume de comunicare 5G de la o altitudine de 4 km folosind banda de 38 GHz
3/36813
calendar_month 29 Mai 2024, 17:25


SKY Perfect JSAT Corporation, NTT DOCOMO, INC., Institutul National de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (NICT) si Panasonic Holdings Corporation (Panasonic HD) au anuntat astazi impreuna ca au realizat cu succes o retea 5G test de verificare a comunicatiilor in banda de 38 GHz 1 de la o altitudine de aproximativ 4 km folosind o aeronava Cessna mica operata de Kyoritsu Air Survey Co., Ltd. care simuleaza eventuala utilizare a statiilor de platforma de inalta altitudine (HAPS) 2 . Demonstratia a fost prima de acest gen din lume.

In aceasta incercare revolutionara pentru a demonstra aplicarea practica a legaturii de legatura 5G 3 si a liniei de backhaul 4 pentru HAPS, o aeronava Cessna a fost echipata cu echipamente de comunicatii nou dezvoltate („statia de bord Cessna”) care se asteapta sa fie implementata in cele din urma in HAPS. In plus, a fost folosita o antena de tip lentila cu functie de urmarire automata ca statie de sol HAPS ("statie de sol").

Testul a stabilit o linie de retransmisie aeriana intre aeronava Cessna, care zboara la o altitudine de aproximativ 4 km, si trei statii la sol, folosind standardul 5G New Radio (NR) 5 cu unde radio in banda de 38 GHz, care este o abordare noua pentru retelele terestre 5G . Realizarea unei linii multiple de backhaul constand din relee aeriene utilizand standardul 5G NR cu unde radio in banda de 38 GHz a fost o premiera mondiala in tehnologia de telecomunicatii 6 .

Cu evolutia 5G in curs si implementarea 6G la orizont, se fac diferite eforturi pentru extinderea zonelor de acoperire. Retelele non-terrestre (NTN) 7 care utilizeaza HAPS este o tehnologie promitatoare pentru astfel de extinderi, astfel incat rezultatele acestei demonstratii vor ajuta la accelerarea aplicarii practice a retelelor HAPS.

Cele patru organizatii implicate in acest proiect s-au angajat sa-si continue eforturile comune, vizand livrarea timpurie a 5G din stratosfera printr-un NTN care utilizeaza HAPS.

Demonstratia face parte dintr-un proiect axat pe sistemele de comunicatii fara fir care utilizeaza HAPS condus de Ministerul Afacerilor Interne si Comunicatiilor din Japonia 8.

Afla despre prezentare generala a cercetarii si dezvoltării pe site-ul oficial Panasonic
sursa foto: news.panasonic.com

Note:


1 Banda de frecventa 38,0-39,5 GHz a fost desemnata pentru comunicatia fixa ​​HAPS la Conferinta Mondiala a Radiocomunicatiilor din 2019.

2 Statie radio de la bordul aeronavelor fara pilot, capabila sa zboare in stratosfera pana la cateva luni si echipata cu repetoare etc., pentru a acoperi un diametru de 100-200 km pentru cer, mari si regiuni nepopulate/muntoase in care acoperirea a fost imposibila din punct de vedere economic.

3 Releu comunicatii intre HAPS si statia de la sol.

4 Linie fixa ​​care accepta transmisie de mare viteza, de mare capacitate intre statiile de baza fara fir si reteaua mobila de baza. Reteaua mobila Core actioneaza ca un centru de comanda, gestionand sesiunile de autentificare, autorizare si comunicare (plan de control). De asemenea, transfera date intre serverul de aplicatii din afara retelei de baza si terminal (planul utilizatorului).

5 Noua tehnologie de acces fara fir 5G, dezvoltata de proiectul 3GPP in care diverse organisme nationale de standardizare lucreaza pentru a coordona specificatiile de comunicatii mobile.6 Incepand cu 3 aprilie 2024, conform cercetarilor efectuate de Panasonic HD.

7 Un sistem care utilizeaza o varietate de platforme de comunicatie, cum ar fi sateliti, HAPS, drone etc., pentru a stabili o conexiune multistratificata in diferite dimensiuni spatiale, inclusiv mare, aer si spatiu, extinzandu-se dincolo de granitele terestre.

8 Plan de baza al acestei cercetari si dezvoltare: https://www.soumu.go.jp/main_sosiki/joho_tsusin/eng/pressrelease/2020/6/15_1.html