Nokia va construi o retea autonoma 5G la nivel national in Uzbekistan
3/36545
calendar_month 24 Apr 2024, 13:00


Prima retea de sine statatoare 5G din Asia Centrala va accelera transformarea digitala a Uzbekistanului prin furnizarea de servicii de comunicatii de mare viteza si latenta redusa intreprinderilor si consumatorilor.

Lansarea comerciala in capitala Taskent este planificata in 2024, urmata apoi la nivel national.

Nokia a anuntat astazi un acord de referinta 5G cu Perfectum in Uzbekistan. Aceasta afacere greenfield marcheaza un pas semnificativ catre implementarea tehnologiei de ultima ora 5G in tara, revolutionand conectivitatea si deschizand calea pentru inovatii viitoare.

In calitate de furnizor unic, Nokia va oferi Perfectum o solutie completa 5G autonoma (SA) complet – inclusiv acces radio, transport, retele de baza si aplicatii de automatizare a retelei, orchestrare a serviciilor, mediere si incarcare – si va eficientiza procesul de implementare. si maximizeaza eficienta operationala. Reteaua de baza si aplicatiile sunt implementate pe Red Hat OpenShift, care este integrat in platforma Nokia Cloud.

Lansarea comerciala a retelei 5G SA este planificata pentru trimestrul IV 2024 in Taskent, capitala Uzbekistanului, cu extinderea pas cu pas la toate regiunile din Uzbekistan asteptata in urmatorii 2 ani. Abonatii Perfectum vor putea experimenta servicii de conectivitate la internet de mare viteza si latenta redusa, precum si servicii de voce cu acoperire nationala.

Lansarea 5G este o investitie strategica in viitorul Uzbekistanului, aliniata cu agenda de transformare digitala a guvernului si cu cererea tot mai mare de conectivitate de mare viteza in regiune. Conectivitate imbunatatita, capacitate mai mare si rate de date activate de 5G vor sprijini mai multe domenii, inclusiv initiativele de lucru la distanta, telemedicina si orase inteligente, precum si noi servicii si aplicatii in industrii, promovand un ecosistem digital si stimuland cresterea economica in tara.

Dmitry Shukov, CEO la Perfectum, a declarat: „Experienta Nokia si reputatia globala ii fac un partener de incredere pentru sarcina importanta de a incepe era 5G in Uzbekistan si de a asigura o implementare de succes si suport pe termen lung pentru retea. Aceasta implementare este un pas important pentru a tine pasul cu peisajul digital care evolueaza rapid din regiune si pentru a valorifica potentialul de transformare al tehnologiei 5G pentru societatea si economia noastra in general.”

Dr. Rolf Werner, Head of Europe, Mobile Networks, la Nokia, a declarat: „Suntem incantati sa colaboram cu Perfectum pentru a aduce o retea autonoma 5G la nivel national de ultima generatie oamenilor din Uzbekistan. Perfectum are angajamentul nostru deplin pentru succesul acestui proiect, inclusiv sprijin continuu, instruire si colaborare pentru a ne asigura ca isi ating obiectivele de a oferi utilizatorilor finali o experienta de retea superioara, conducand transformarea digitala in tara.”