Nokia si stc Group optimizeaza reteaua din Arabia Saudita cu solutia MantaRay Cognitive SON bazata pe inteligenta artificiala
3/37000
calendar_month 02 Iul 2024, 11:06


Nokia a anuntat astazi ca a implementat cu succes MantaRay Cognitive SON, solutia de retele de auto-organizare alimentata de AI, in reteaua comerciala a Stc Group (stc) pentru prima data. MantaRay SON este o platforma de optimizare si automatizare a retelei lider in industrie, care utilizeaza module cu auto-configurare pentru a creste performanta si eficienta retelei. Poate fi adaptat si implementat pentru a optimiza aplicatii software specifice si pentru a aborda provocarile operationale unice. Cognitive SON este o caracteristica software bazata pe inteligenta artificiala a lui MantaRay SON, care permite operatiuni RAN autonome. Nokia a creat o solutie personalizata pentru stc.

Cognitive SON a fost implementat intr-o perioada de trafic ridicat, in care a procesat peste 10.000 de actiuni, rezultand o rata de utilizare crescuta de aproximativ 30% pe celulele incarcate si o imbunatatire medie de 10% a debitului utilizatorului. In ciuda faptului ca traficul a crescut cu 40% in aceasta perioada, reteaua stc a mentinut cu succes conectivitatea constanta. Operatiunile RAN autonome au redus, de asemenea, munca manuala si au imbunatatit calitatea retelei. 

Dezvoltarea unui modul de retea alimentat de AI extinde suita de solutii avansate AI a stc. Ofera o gama larga de capabilitati bazate pe inteligenta artificiala care ajuta la accelerarea transformarii digitale si permit cresterea durabila, inclusiv imbunatatirea eficientei energetice a retelei radio, care a dus la o reducere cu 13% a consumului de energie in retelele 4G si 5G ale stc in 2023. Pana in 2025, stc's Produsele bazate pe inteligenta artificiala vor acoperi peste 200 de sisteme, permitand mai multa eficienta a costurilor.

Haithem Al Faraj, Chief Technology Officer la stc Group a declarat: „stc si Nokia sunt pionieri intr-o noua era in care inteligenta artificiala revolutioneaza industria telecomunicatiilor. Aceasta tehnologie nu numai ca minimizeaza erorile umane si imbunatateste calitatea, dar permite si retelelor sa functioneze in mod autonom si eficient, in timp ce oamenii raman esentiali in ghidarea si maximizarea rezultatelor invatarii automate.” 

Mikko Lavanti, seful MEA la Nokia, a comentat: „Prin colaborarea noastra cu stc Group, Nokia transforma optimizarea retelelor radio prin integrarea Inteligentei Artificiale. Solutia noastra MantaRay Cognitive SON, echipata cu algoritmi AI sofisticati, reprezinta un salt cuantic in operatiunile de retea autonome – o premiera globala in implementarea sa de catre stc Group. Aceasta inovatie bazata pe inteligenta artificiala a redefinit standardele de performanta a retelei, asigurand servicii robuste si consistente pentru clienti chiar si in perioadele de varf. Impreuna cu stc, vom continua sa exploram noi cazuri de utilizare pentru Cognitive SON pentru a obtine imbunatatiri suplimentare ale eficientei.”