Nokia si Google Fiber anunta ca au fost primele din SUA care au testat live viteze PON 50G prin reteaua de fibra de banda larga
3/37047
calendar_month 08 Iul 2024, 16:25


Nokia a anuntat astazi ca GFiber Labs a testat cu succes viteze de banda larga de 50 Gb/s prin reteaua de fibra existenta. Aceasta este prima demonstratie de retea in direct a tehnologiei 50G PON din SUA si arata cum operatorii pot utiliza cu usurinta platforma de acces prin fibra Lightspan MF de la Nokia pentru a-si moderniza retelele de fibra pentru a raspunde cererii tot mai mari de conectivitate mai rapida si mai fiabila. Proba se bazeaza pe implementarea PON 25G anuntata de GFiber Labs cu Nokia anul trecut si demonstreaza modul in care diferite tehnologii PON pot fi combinate pe aceeasi fibra pentru a-si dezvolta ofertele de banda larga.

Fibra este o tehnologie de viitor, eficienta din punct de vedere energetic, utilizata din ce in ce mai mult pentru a conecta totul la servicii de internet de mare viteza. Astazi, operatorii din intreaga lume folosesc fibra pentru a crea noi oportunitati cu serviciile PON 25G. Cand apare nevoia de mai multa viteza, operatorii au o cale catre upgrade-uri PON 50G si nu numai. Nokia este singurul furnizor care poate suporta toate optiunile PON de generatie urmatoare, cu produse 10G si 25G disponibile astazi, 50G in teste si 100G PON ca demonstrator de tehnologie.

Cu platforma de acces prin fibra Lightspan de la Nokia, operatorii pot alege o solutie PON care sa raspunda cel mai bine unui caz de utilizare specific sau nevoii de afaceri. Testul 50G PON cu Nokia arata modul in care Google Fiber priveste viitorul si ceea ce este necesar pentru noile servicii de banda larga care stimuleaza inovatia si cresterea. Folosind solutia de fibra Nokia, Google Fiber a putut rula simultan 10/25G PON impreuna cu serviciul de banda larga PON 25/50G prin reteaua sa de fibra. Acest lucru a aratat flexibilitatea si scalabilitatea retelei pe care le poate oferi pentru a tine pasul cu cererea in crestere pentru servicii multi-gigabit in viitor. Google Fiber este deja in fruntea evolutiei multi-gigabit, lansand primele servicii comerciale PON 25G cu Nokia in 2023.

Liz Hsu, Senior Director, Product & Billing, la Google Fiber, a declarat:„Intotdeauna cautam modalitati de a spori capacitatile retelei noastre de fibra pentru a oferi clientilor nostri cea mai buna experienta posibila. Acest test cu Nokia se bazeaza pe implementarea PON 25G pe care am anuntat-o impreuna anul trecut, deschizand calea pentru imbunatatiri viitoare ale retelei noastre care imbunatatesc experienta clientilor in ceea ce priveste viteza, fiabilitatea, inovatia si suportul pentru viitoarele cazuri de afaceri care nu au fost inca definite. ”

 Geert Heyninck, vicepresedintele retelelor de banda larga la Nokia, a declarat:„Furnizorii de servicii trebuie sa fie capabili sa aleaga tehnologia potrivita, in functie de nevoile lor si de cazul lor de afaceri. Acesta este motivul pentru care oferim deja 10G si 25G astazi, incercam 50G si dezvoltam 100G - ceea ce duce in cele din urma la o gama completa de tehnologii PON care pot fi combinate si combinate pe aceeasi platforma si aceeasi fibra. Setul nostru de instrumente expansiv de solutii de fibra permite Google Fiber sa isi asigure reteaua pentru viitor si sa raspunda in mod flexibil cerintelor retelei in evolutie.”