Nokia si Analysys Mason prezinta o studiu despre automatizarea retelei optice
calendar_month 01 Feb 2024, 13:30


Nokia, in colaborare cu firma de cercetare Analysys Mason, a dezvaluit astazi ca operatorii se pot astepta la economii de costuri de pana la 81% dupa implementarea automatizarii retelei optice pentru gestionarea ciclului de viata al retelei si al serviciului.

Automatizarea retelelor optice este un factor esential pentru operatorii de retea pentru a maximiza optimizarea, eficienta, fiabilitatea si scalarea, precum si economiile TCO si monetizarea activelor pentru generarea de venituri.

Acest lucru vine pe fondul cresterii traficului de date din surse precum AR/VR, AI/ML si IoT, precum si a tendintei de crestere a retelelor optice mai programabile. In ciuda acestui fapt, adoptarea ramane lenta din cauza noilor provocari cu cresterea OPEX.

Pentru a cuantifica beneficiile automatizarii retelelor optice prin CAPEX, OPEX si oportunitati de generare de venituri, Nokia si Analysys Mason au intervievat operatorii globali care au implementat operatiuni de retea si procese de automatizare a serviciilor cu Nokia WaveSuite.

WaveSuite este o platforma completa care automatizeaza transportul optic pentru a reduce costurile si a creste fiabilitatea si a intra pe piata mai rapid cu noi servicii pentru venituri sporite.

Analysys Mason a descoperit că beneficiile automatizării rețelelor optice se întindeau pe mai multe domenii ale managementului ciclului de viață al rețelei și al serviciului, inclusiv:

- Costurile operaționale de gestionare a ciclului de viață ale rețelei reduse cu până la 56% prin simplificarea sarcinilor complexe de operare a rețelei pentru un timp mai scurt pentru furnizarea, configurarea, implementarea și gestionarea rețelelor optice.

- Economii de costuri operaționale de până la 81% pentru furnizarea de servicii prin reducerea forței de muncă necesare pentru a finaliza procesele de orchestrare a comenzilor de service, îndeplinirea serviciilor și asigurarea serviciilor.

- Evitarea CAPEX de 26% prin optimizarea resurselor de rețea și retragerea echipamentelor de rețea vechi.

- Creștere cu până la 10% a veniturilor anticipate din ratele de câștig îmbunătățite, combinate cu un time-to-market accelerat pentru servicii și capacitatea de a oferi servicii diferențiate prin segmentarea rețelei optice și modele de afaceri network-as-a-service.

- Scăderea timpului necesar pentru îndeplinirea comenzilor de service, de la o medie de 10 zile la 24 de ore, contribuind la economii de aproximativ 90% la costurile operaționale. Acest lucru a permis unui operator nord-american Tier-1 să-și îmbunătățească ratele de câștig de 5 ori.

Justin van der Lande, director de cercetare la Analysys Mason, a declarat:„Automatizarea retelelor optice ofera beneficii tangibile in implementarile din lumea reala.

Tehnologia trece acum de faza de adoptare timpurie, iar operatorii de retea care nu implementeaza automatizarea optica se vor afla intr-un dezavantaj considerabil in ceea ce priveste costul, capacitatea de a genera venituri suplimentare si timpul de lansare pe piata pentru noi servicii.”

 
Ravi Parmasad, Optical Network Automation Leader la Nokia, a declarat:„Clientii care au adoptat capabilitatile avansate de automatizare ale Nokia WaveSuite culeg beneficiile in fiecare etapa a ciclului de viata al retelei si al serviciului.Ii ajuta sa planifice, sa configureze, sa implementeze si sa-si gestioneze retelele folosind mai putine resurse si mai putin timp, reducand timpul de lansare pe piata.”