hit.ro  »  Comunicatii  »  Tehnologie  »  Lenovo lupta pentru transparenta in negocierile de licentiere

Lenovo lupta pentru transparenta in negocierile de licentiere

calendar_month 24 Nov 2023, 12:00


Pentru a asigura o concurenta loiala pentru companii si acces la tehnologii avansate pentru clienti, Lenovo isi continua lupta pentru transparenta in negocierile de licentiere, organizand propria sa campanie impotriva companiilor globale de tehnologie care cauta tarife excesive pentru portofoliile lor de brevete. In calitate de lider tehnologic global si proprietar de brevete, Lenovo respecta munca si investitiile care sunt implicate in inovare, dar se angajeaza sa se asigure ca clientii nu pierd atunci cand accesul la inovatie devine indisponibil sau inaccesibil din cauza taxelor globale nerezonabile de licentiere a brevetelor.

In octombrie, Ericsson a trimis o cerere pentru portofoliul sau de telefonie mobila pe care Lenovo l-a considerat a fi supra-FRAND.  Ce inseamna "supra-FRAND"? Pai se refera la conditii de licentiere care depasesc standardele obisnuite de licentiere FRAND (Fair, Reasonable, and Non-Discriminatory), care sunt adesea aplicate în domeniul standardelor tehnice, adica, in loc sa respecte doar principiile de "echitabil, rezonabil ai nediscriminatoriu", licentele supra-FRAND pot include termeni care merg dincolo de aceste cerinte, ceea ce poate duce la dispute intre parti.

Astfel ca Ericsson a depus actiuni impotriva Lenovo in cadrul Comisiei pentru Comert International, solicitand ordine de excludere atat pentru brevetele sale esentiale standard pentru celulare, cat si pentru brevetele sale esentiale non-standard. Ca raspuns, Lenovo a solicitat din nou sprijin de la Inalta Curte a Angliei pentru a ajuta partile sa stabileasca o rata si termeni care sunt FRAND nu numai in ceea ce priveste portofoliul de brevete al Ericsson, ci si a oferit in mod voluntar portofoliul Lenovo pentru a lua in considerare conditiile FRAND pentru o incrucisare - licenta intre parti. 

FRAND (Fair, Reasonable, and Non-Discriminatory): Este un principiu de licentiere aplicat in special in domeniul standardelor tehnice. Acesta indica faptul ca titularii de brevete care sunt esentiale pentru implementarea unui standard tehnic trebuie sa ofere licente pentru aceste brevete la conditii echitabile, rezonabile si nediscriminatorii. Aceasta asigura ca nu se impun restrictii nejustificate pentru accesul la tehnologiile esentiale pentru standardul respectiv.

Lenovo a sperat ca Ericsson va fi de acord ca o terta parte neutra, in cunostinta de cauza, sa determine termenii FRAND pentru o licenta incrucisata intre parti, ca mijloc de solutionare a disputelor partilor. In schimb, Ericsson a depus o actiune impotriva Lenovo in Brazilia, solicitand o actiune imediata impotriva vanzarii tuturor telefoanelor Motorola din Brazilia. Lenovo considerand ca acesta este inca un exemplu al comportamentului ne-FRAND al Ericsson in incercarea de a folosi ordonante pentru a incerca sa extraga tarife supra-FRAND de la licentiatii. 

Comentand cu privire la ultimele sale actiuni, John Mulgrew, consilier general adjunct si ofiter sef de proprietate intelectuala al Lenovo, a declarat: „Ne aflam acum intr-un loc in care avem dubla povara a companiilor care cauta tarife excesive si nerezonabile pentru brevetele lor esentiale standard, in timp ce folosesc amenintari cu ordonante de presare a negocierilor. Desi litigiile reprezinta ultima noastra solutie, vom sustine intotdeauna acordarea de licente pe baza FRAND, indiferent daca suntem licentiatul sau licentiatorul.”

Documentele Lenovo sunt cele mai recente din campania sa care solicita negocieri de licentiere deschise, corecte si transparente. Cu tot mai multi detinatori de SEP care incearca sa puna presiune asupra negocierilor prin amenintarea cu mandate, Lenovo incearca sa-i oblige pe aceiasi detinatori de SEP sa se angajeze in negocieri corecte, cu transparenta si integritate. Lenovo se mentine, de asemenea, la aceleasi standarde si solicita in mod proactiv Inaltei Curti a Angliei sa stabileasca termeni si tarife care sa fie FRAND pentru portofoliul robust de brevete Lenovo. Lenovo reitereaza ca este dispusa neconditionat sa primeasca licente pentru SEP in conditii FRAND, dar atunci cand detinatorii de SEP incearca sa impuna rate umflate, clientii sunt cei care sufera, iar Lenovo incearca sa remedieze acest lucru prin proceduri deschise si transparente de stabilire a ratelor.

sursa: news.lenovo.com

 

Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2024?