Furnizarea primului vRAN 2G din industrie in RAN deschis partajat in Europa (editorial)
3/36862
calendar_month 05 Iun 2024, 14:54


Adaugarea 2G vRAN ofera operatorilor mai multa eficienta a costurilor si flexibilitate datorita suportului multigenerational pe o singura platforma vRAN

Autori: Jean-François Costilhes, Account Director, Samsung Networks Europe & Daniel Borras, Head of Marketing and Business Strategy, Samsung Networks Europe

Pe masura ce retelele 5G continua sa se extinda, retelele 2G joaca inca un rol important pentru urmatorii ani, in multe regiuni din intreaga lume. In Europa, infrastructura de retea 2G este inca utilizata pentru aplicatii precum serviciile machine-to-machine (M2M), desi noile tehnologii precum Narrowband Internet of Things (NB-IoT) devin din ce in ce mai raspandite. Operarea fiecarei generatii de retele mobile de la 2G la 5G poate fi o provocare, avand in vedere ca complexitatea retelei creste continuu cu mai multe elemente de retea pe generatie, mai putine optiuni privind locatiile, costurile si alti factori. Zonele rurale si indepartate s-au confruntat in mod constant cu provocari in materie de conectivitate din cauza lipsei densitatii populatiei si a dilemelor economice, precum si operationale, care afecteaza capacitatea operatorilor de retea de a furniza servicii. 

Pentru a raspunde acestor provocari, Samsung colaboreaza cu operatori europeni precum Orange si Vodafone pentru a sprijini retelele mobile de mai multe generatii in mediul lor Open RAN, inclusiv Open RAN partajat in zona rurala. Samsung ofera solutia sa RAN virtualizata (vRAN) bazata pe software, care accepta multi-RAT. Prin aceasta abordare, operatorii pot conduce la o acoperire eficienta din punct de vedere al costurilor in comunitatile rurale si indepartate. 

Recent, Samsung a atins o etapa importanta prin livrarea unei solutii 2G vRAN prin retea comerciala partajata (RAN sharing) in Europa – o premiera pentru industrie. Acest progres a fost realizat prin colaborarea cu Orange si Vodafone la initiativa lor comuna Open RAN pentru zonele rurale din Romania. Samsung a furnizat radiourile compatibile O-RAN si software-ul RAN complet virtualizat si dezagregat care suporta multi-RAT – 2G, 4G si 5G. Cu solutiile versatile ale Samsung, Orange si Vodafone sunt capabile sa gazduiasca tehnologia multi-generationala intr-o singura platforma, ceea ce le permite sa-si modernizeze retelele, sprijinind in acelasi timp tehnologia mostenita si acoperind zonele rurale intr-un mod rentabil. 

Proiectul pilot comercial al operatorilor  din Romania rurala a inceput cu primul 4G vRAN la sfarsitul anului 2023 si a fost extins acum pentru a include 2G vRAN – o etapa interesanta, deoarece aceasta este prima data cand 2G vRAN a fost complet integrat intr-un mediu comercial partajat Open RAN din Europa.

Virtualizarea 2G reprezinta o oportunitate majora pentru operatorii de telefonie mobila de a-si imbunatati si operationaliza retelele 2G. Construite pe hardware dedicat, retelele 2G mostenite pot fi costisitoare de intretinut si actualizat in timp, dar virtualizarea poate ajuta la rezolvarea acestui lucru. 

De ce 2G vRAN? 

In zonele in care 2G este inca utilizat pentru conectivitate de voce si Internet of Things (IoT), 2G vRAN va ajuta operatorii sa migreze la 4G si 5G intr-un mod rentabil. Desi 4G si 5G se raspandesc pe scara larga, unii operatori de telefonie mobila nu pot opri pur si simplu generatiile anterioare de retea, cum ar fi 2G sau 3G, dintr-o data. Planurile altor operatori sunt de a elimina treptat 2G din 2030 si ulterior, deoarece aceasta tehnologie veche de aproape trei decenii ofera inca un strat comun de acoperire pentru serviciile celulare de baza.Noile tehnologii sunt deja disponibile pentru a sprijini dispozitivele vechi de voce si IoT inca in functiune (cum ar fi contoarele) care necesita doar latime de banda redusa, cum ar fi conectivitatea 2G. Pana in 2030, aceste tehnologii vor fi bine stabilite. Acestea includ CAT-M si NB-IoT, care sunt mai potrivite pentru sustinerea acestor servicii IoT datorita performantei si capacitatii lor imbunatatite.

Prin virtualizarea infrastructurii 2G imbatranite pentru a rula pe platforme cloud moderne, operatorii pot continua sa furnizeze aceste cazuri critice de utilizare 2G la preturi accesibile si eficiente, eliberand in acelasi timp resurse pentru retelele 4G si 5G, mai degraba decat sa opereze retele hardware 2G paralele mostenite. 

Sprijinul tot mai mare al Samsung Networks pentru Europa

Dincolo de Romania, Samsung a colaborat cu alti operatori europeni de top pentru a-si moderniza retelele prin 2G, 4G si 5G vRAN, inclusiv:

    • In Marea Britanie: implementarea tehnologiilor vRAN si Open RAN in 2.500 de locatii Vodafone, initierea celei mai mari lansari comerciale Open RAN din Marea Britanie pana in prezent. 

    • In Romania: Implementarea vRAN pentru lansarea comerciala Open RAN in Romania, acoperind marile orase urbane.
 
    • In Germania: Colaborarea cu O2 Telefonica pentru lansarea primului site comercial vRAN al Telefónica din Germania, demonstrand calitatea inalta si fiabilitatea solutiilor sale 5G vRAN. 

    • In Spania: Participarea la platforma de testare Open RAN a Vodafone in Spania, oferind radiouri Massive MIMO conforme cu O-RAN pentru a ajuta la validarea performantei retelei in mediile urbane. 

Furnizarea fiecarei generatii succesive de tehnologie de retea are propriile provocari si pentru a le aborda, Samsung a construit un RAN avansat bazat pe software care accepta tehnologii multi-RAT. Rezolvarea provocarilor operatorilor pentru retelele lor avansate, imbunatatind in acelasi timp flexibilitatea si eficienta retelelor lor mostenite, este punctul central al acestei ultime inovatii de la Samsung. Progresul 2G vRAN de la testarea in  laboratorul Samsung la locatiile comerciale ale operatorului european reprezinta ceea ce este in ADN-ul Samsung: inovatie constanta si impingerea limitelor tehnologiei pentru a raspunde proactiv nevoilor clientilor. 

Pentru mai multe informatii, va rugam sa consultati videoclipul aici: https://www.youtube.com/watch?v=td7ixoiB0qU