De ce telecomunicatiile sunt importante pentru competitivitatea europeana
3/36012
calendar_month 29 Ian 2024, 13:15


Un nou raport publicat astazi de Vodafone – Why Telecoms Matters – stabileste modul in care conectivitatea telecomunicatiilor de ultima generatie si digitalizarea industriei pot juca un rol esential in imbunatatirea competitivitatii europene.

Raportul sustine ca restabilirea competitivitatii Europei ar trebui sa fie o prioritate critica pentru UE si guvernele statelor membre – si demonstreaza cum digitalizarea condusa de noile tehnologii 5G este o oportunitate de un trilion de euro de a stimula inovatia, de a creste eficienta industriala si de a imbunatati serviciile publice.  

Prin conectarea masinilor si aplicatiilor cu servicii inteligente bazate pe cloud, digitalizarea industriei prin conectivitate 5G avansata reprezinta „al patrulea val” al revolutiei industriale – in valoare de aproximativ 2 trilioane de dolari anual numai pentru sectorul de productie.

De ce conteaza telecomunicatiile

Dar, avand in vedere ca Europa nu isi atinge obiectivele deceniului digital 5G, se deschide o „prapastie a conectivitatii” alarmanta intre Europa si regiunile concurente, care ar putea expune cetatenii, intreprinderile si societatea UE in riscul unui declin economic in continuare.

Acest lucru ar putea fi inversat daca Europa acorda prioritate implementarii tehnologiilor, inclusiv 5G Standalone (5GSA), care modernizeaza nucleul retelei de telecomunicatii, precum si antenele radio. O retea 5GSA avansata care ofera aplicatii cu latenta scazuta si „sectionare a retelei” private pentru industriile de toate dimensiunile ar revitaliza baza industriala a Europei.

Raportul subliniaza modul in care lipsa de investitii private disponibile pentru infrastructura 5GSA lasa Europa sa se confrunte cu un decalaj de finantare de mai multe miliarde de euro, largind liderul SUA si Chinei in domenii critice de crestere, cum ar fi inteligenta artificiala si securitatea cibernetica.

Joakim Reiter, Chief External & Corporate Affairs Officer Vodafone, a declarat:„Europa se afla in pragul unei cresteri majore a inovatiei si a productivitatii prin urmatoarea generatie 5GSA si digitalizarea pe care o permite intreprinderilor si economiei. Asa cum 4G a deblocat internetul mobil pentru consumatori, 5GSA poate anunta o era a internetului industrial si poate readuce Europa la crestere.

„Europa are o oportunitate de un trilion de euro de a-si digitaliza industria si de a concura la nivel global, dar acest premiu depinde in intregime de viteza de adoptare. Mandatul de cinci ani al urmatorului Parlament European si Comisiei trebuie sa permita Europei sa corecteze cursul, repornind reglementarile vechi in domeniul telecomunicatiilor si creand un cadru de piata unica care sa atraga investitiile necesare pentru a implementa 5GSA in ritm”.

Mai multe despre acest subiect gasesti in vodafone.com