hit.ro  »  Comunicatii  »  Tehnologie  »  Cat de periculoase sunt antenele 5G si cele mai cunoscute teorii ale conspiratiei

Cat de periculoase sunt antenele 5G si cele mai cunoscute teorii ale conspiratiei

calendar_month 12 Iun 2023, 16:55

Cati nu se intreaba daca tehnologia 5G este daunatoare sanatatii? Sau mai conteaza la cate lucruri daunatoare ne dau tarcoale in viata de zi cu zi, cum ar fi tutunul, alimentatia nesanatoasa, poluarea sau stresul cotidian.

Tehnologia 5G este a cincea generatie de retele mobile ce are viteze de transfer de date mult mai mari si o capacitate de reactionare mai rapida in comparatie cu generatiile anterioare, cum ar fi 3G si 4G. Antenele 5G emit unde radio, la fel ca si antenele pentru tehnologiile anterioare, cum ar fi 3G si 4G. Radiatiile electromagnetice emise de aceste antene sunt considerate non-ionizante, ceea ce inseamna ca nu au suficienta energie pentru a modifica structura ADN-ului si a provoca daune celulare directe.

Cat de periculoase sunt antenele 5G?

Studiile ample si cercetarile efectuate pana in prezent nu au identificat dovezi solide care sa sugereze ca undele electromagnetice utilizate in retelele 5G ar provoca efecte negative asupra sanatatii umane. Organizatii internationale de prestigiu, precum Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Comisia Internationala pentru Protectia Impotriva Radiatiilor Non-Ionizante (ICNIRP), au analizat datele disponibile si au emis linii directoare care stabilesc limitele de expunere sigure la radiatii electromagnetice.

Cu toate acestea, este important sa fie o dezbatere deschisa si continua in legatura cu siguranta tehnologiilor de comunicatii, astfel incat cercetarile sa continue si orice ingrijorari sa fie abordate corespunzator.

Serviciile 5G exista deja pe piata din Romania iar cei care ofera aceste servicii sunt Vodafone, Digi, Orange sau Telekom.

In Romania exista site-ul www.monitor-emf.ro unde sunt disponibile informatii cu privire la nivelurile de camp electromagnetic inregistrate.

“Publicul larg are acum acces facil la informatii cu privire la nivelurile de camp electromagnetic inregistrate in Romania prin intermediul unei surse unice si permanent actualizate, cei interesati putand analiza inclusiv variatiile in timp ale acestora”, declara in anul 2021 Cristin Popa, Directorul Directiei Executive Monitorizare si Control din cadrul ANCOM.

Cele 3 teorii ale conspiratiei 5G

De-a lungul implementarii 5G, au aparut anumite teorii conspirationiste legate de aceasta tehnologie. Iata cateva dintre cele mai raspandite teorii si informatii pentru fiecare:

1. Teoria conspiratiei legate de sanatate: O teorie populara este ca undele 5G ar fi daunatoare pentru sanatatea umana si ar provoca diverse afectiuni, cum ar fi cancerul si COVID-19. Cu toate acestea, Organizatia Mondiala a Sanatatii si alte organizatii de sanatate au afirmat in repetate randuri ca nu exista dovezi stiintifice care sa sustina aceste afirmatii. Retelele 5G respecta standardele de siguranta stabilite de catre organizatiile de reglementare.

2. Supraveghere si control: Se sustine ca tehnologia 5G ar fi utilizata pentru supraveghere in masa si controlul populatiei. Este important de mentionat ca 5G in sine este o tehnologie de comunicatii si nu are in mod intrinsec un scop de supraveghere. Informatiile si datele transmise prin retelele 5G sunt subiectul legislatiei si regulamentelor in materie de confidentialitate si protectie a datelor.

3. Manipularea mediului si controlul vremii: O alta teorie sustine ca tehnologia 5G ar putea fi utilizata pentru manipularea mediului si controlul vremii. Nu exista nicio baza stiintifica sau evidente credibile care sa sustina aceste afirmatii. Tehnologia 5G se concentreaza pe imbunatatirea comunicatiilor mobile si nu are legatura cu manipularea mediului sau controlul vremii.Este important sa mentionam ca majoritatea teoriilor conspirationiste legate de 5G sunt bazate pe informatii incorecte sau interpretari gresite ale tehnologiei. Este intotdeauna recomandat sa se verifice informatiile de la surse credibile si sa fie bazate pe cercetarea stiintifica actuala pentru a intelege mai bine tehnologia 5G si impactul sau asupra societatii.

 

Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2024?