Actul privind infrastructura gigabit: Consiliul da unda verde finala instalarii mai rapide a retelelor de mare viteza in UE
3/36602
calendar_month 30 Apr 2024, 18:30


Pentru a asigura instalarea mai rapida a infrastructurii retelelor digitale in intreaga Europa, Consiliul European a adoptat ieri actul privind infrastructura gigabit, care va inlocui Directiva din 2014 privind reducerea costurilor aferente tehnologiilor in banda larga (BCRD).

Noul act legislativ urmareste sa simplifice si sa accelereze extinderea retelelor de mare viteza, cum ar fi retelele de fibra optica si 5G, in vederea atingerii obiectivelor si tintelor Europei in materie de conectivitate stabilite in Busola digitala pentru acest deceniu.

Adoptarea Actului privind infrastructura gigabit reflecta angajamentul nostru de a aborda sarcina administrativa si de a stimula extinderea retelelor de mare viteza. Acest lucru le va permite cetatenilor nostri sa navigheze mai rapid si sa aiba o experienta digitala mai buna utilizand fibra optica sau 5G  a spus Petra De Sutter, viceprim-ministra a Belgiei si ministra administratiei publice, intreprinderilor de stat, telecomunicatiilor si postei.

Noul regulament urmareste de asemenea sa reduca costurile inutil de ridicate ale instalarii retelelor de mare capacitate, cauzate partial de procedurile de acordare a autorizatiilor. Acestea din urma vor fi simplificate printr-un mecanism obligatoriu de conciliere intre organismele din sectorul public si operatorii de telecomunicatii. Noul act legislativ va oferi mai multa transparenta si va asigura o planificare eficienta pentru operatorii de retele publice de comunicatii electronice.

Pentru a imbunatati accesul publicului si al intreprinderilor la serviciile societatii informationale, Actul privind infrastructura gigabit abordeaza de asemenea instalarea infrastructurii fizice interioare si accesul la aceasta. 

In plus, noul act acorda un anumit grad de flexibilitate statelor membre, cum ar fi exceptii pentru infrastructura nationala critica.

In cele din urma, avand in vedere ca plafonul preturilor actuale cu amanuntul pentru comunicatiile in interiorul UE reglementate va expira la 14 mai 2024, plafoanele actuale de 0,19 EUR pe minut pentru apeluri si de 0,06 EUR pe mesaj SMS se prelungesc pana la 30 iunie 2032 pentru a se asigura protectia necesara, in special a utilizatorilor vulnerabili.

Etapele urmatoare

Textul va fi publicat in Jurnalul Oficial al UE in zilele urmatoare si va intra in vigoare la trei zile de la data publicarii. Noul act legislativ se va aplica incepand cu 18 luni de la intrarea sa in vigoare, anumite dispozitii specifice aplicandu-se intr-o faza ulterioara. 

Context

Obiectivele digitale pe care se baza BCRD fie au fost atinse, fie si-au pierdut actualitatea in perioada incepand cu 2014 incoace. Si alti factori au facut necesara revizuirea acesteia. Rentabilitatea scazuta a capitalurilor proprii si costurile ridicate ale investitiilor care predomina in industria telecomunicatiilor au inceput sa perturbe progresele inregistrate in atingerea obiectivelor digitale pentru 2030 ale programului de politica privind deceniul digital, cu un deficit de investitii de aproximativ 65 de miliarde EUR anual.

Comisia (Thierry Breton, comisarul pentru piata interna) a prezentat propunerea de act privind infrastructura gigabit in februarie 2023. Alin Mituta (Renew Europe/RO) a fost raportorul Parlamentului European pentru acest dosar; colegiuitorii au ajuns la un acord provizoriu la 6 februarie 2024.